用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友升小一,暑假想操數學
go

小朋友升小一,暑假想操數學 [複製鏈接]

請問應選珠心算, 指算,還是數研?
公文學過了半年,小朋友已經不想再學了

2    0    0    0

小一d數好淺,我有朋友沒有上過任何math ctr, 小一都一樣handle 到。  鐘意咪自己比吓練習佢做,更本不用去操數!

王家爸爸   agree!  發表於 15-5-17 10:05

担心中文好d~儲多d vocab应付阅讀理解同数学文字題。

王家爸爸  多睇中英文書好過  發表於 15-5-17 10:06

回覆:小朋友升小一,暑假想操數學

如果已經有學校收咗,又係會教快嘅,係要操吓。BTW 點解唔想繼續公文?

如果考慮到學習能力對未來讀書既重要性,我建議唔好提前教,小一提升學習能力比考第一或一百分重要得多,由唔識到上堂先學識,經歷小一學習既洗禮,小朋友得到既係上堂點吸收,但當然唔係全冇準備咁上小一,基本聽讀能力要有,如英小就英文有基本聽讀能力,中小亦然,如果聽唔明睇唔明學習係有困難
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:FRUTIPS 的帖子

我覺得我個仔數學係below average ,好擔心佢跟唔上,所以我有教佢小一的數。

首先我想講珠心算對小學數學係完全冇幫助,仔最後也知難而退。

我會比d加減數佢計熟先。會做下補充學文字題。平時會隨口問下佢問題,都是參考補充的問題問。同埋買左一本書講小一成個課程教咩,自己了解左先。

唔上補習班了,慳返d錢和時間。雖然佢唔係好聽我枝笛,不過我都係鐘意自己教。

操過龍,小心反效果,無哂興趣,很難再培養!小一數很淺,想佢叻d 咪平日生活中加插問下,好玩好多

唔明!小一叻數可代表什麽,贏在起跑線?

大多衰解題,爬下文看看網友經驗

little_yolky  即又係關中文事  發表於 15-5-18 09:23

真係想操,就操文字睇。大前題係要識睇識聽識理解。學校用英數嘅,就睇多啲英文書,中數嘅就睇多啲中文書。

數學文字題要識理解, 上小一要識好多中文字, 所以最好都係打左中文底先

買補充做吓,最緊要係佢吾識,你教明佢。

回覆:kayi0556 的帖子

最衰係識晒d字都未必明問咩……

Olympian 發表於 15-5-17 09:59
最衰係識晒d字都未必明問咩……
這是理解問題,不是數學問題,應該加強對語文了解,除非係條數出得特別古怪。我贊同樓上媽咪說應先更注重語文理解,小一的中文進度比較快,中文好即全部科目都OK (除了英文,英小除外)。數學要示乎個腦開未,急吾來!

回覆:Olympian 的帖子

唔該晒你地, 我都係過份擔心因見身邊朋友不停講操數, 而我就無咩點做過佢地好似覺得我怪咁
公文式就真係太悶了,所以停了

FRUTIPS 發表於 15-5-17 16:32
唔該晒你地, 我都係過份擔心因見身邊朋友不停講操數, 而我就無咩點做過佢地好似覺得我怪咁
公文式就真係 ...
Peer pressure!以後呢d事多的是。家長要保持头腦清醒,你先应該知道自己小朋友需要d乜,唔係人人去做你就需要去做~

王家爸爸    發表於 15-5-17 18:19

自己先知仔女的需要,人地的做法可以參考,但吾一定適合自己小朋友ga

王家爸爸  唔好東施效顰  發表於 15-5-17 18:19
王家爸爸    發表於 15-5-17 18:19

引用:如果考慮到學習能力對未來讀書既重要性,我

原帖由 MASAYA 於 15-05-16 發表
如果考慮到學習能力對未來讀書既重要性,我建議唔好提前教,小一提升學習能力比考第一或一百分重要得多,由 ...
問題係學校會唔會等所有人明哂就下一個topic?一定唔會,touchwood你係跟唔上進度嗰啲咪出事囉

小一數學好簡單,通常小朋友都係因為唔知道問題問嘜,先至唔識做,所以,除非好特別既情況,中文能力先至係重點。
‹ 上一主題|下一主題