用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 2歲4個月比較聰明嘅小朋友
go

2歲4個月比較聰明嘅小朋友 [複製鏈接]

睇咗一排呢版,都唔敢出post,  因為我小朋友又真係未必有你哋d小朋友咁叻,但我都覺得佢係某方面係比同年齡嘅小朋友叻dd,  所以想睇下有無差唔多情況嘅小朋友係呢度呢?等我哋可以交流下。

首先我個仔剛剛2歲4個月。我覺得佢學嘢真係好快,我哋從來無谷佢學嘢,(又未至於叫自學,有畀佢睇youtube,  一齊睇書咁)  不過佢又真係好有興趣學,記性亦好好。

- 佢20個月已經識晒A-Z (順序或唔順序)
- 數字1-50中英文無問題,仲開始有加數概念,如問佢媽咪,爸爸,加埋爺爺嫲嫲有幾多人呀?佢可以答到。
- 最近睇youtube學識咗法文嘅1-20, 佢係第二度聽過法文,就想學啦。
- 中國數字一至十都識啦。
-形狀,顏色中英文已經識好多,仲可以講red circle,  blue square咁。
- 識分得大小,長短,高矮,左右, up down。
- 咩都講到,仲問好多問題:咩嚟㗎?邊個買㗎?食咩呀?媽咪煮飯未呀?
- 一日到黑都要睇書,佢未夠一歲已識自己番書仔睇。見到字母或數字識就好開心咁讀出嚟。

係唔係資優對我嚟講唔重要,compare to你哋嘅小朋友,我甚至覺得佢唔係。
但我亦認為佢係叫聰明嘅,就係因為咁,我怕會因為忽略咗佢嘅天分,錯過咗幫佢發展嘅最佳時機。

2    0    0    0

keep住佢既求知慾,咁就永遠唔會錯過佢發展既最佳時機
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 Brainwave 的帖子

你個仔同我個仔好相似,我個仔依家3歲半,諗返2歲幾嘅時候都係做過一樣嘅嘢,但到K1返學開始出现問题,所以我去咗做資優評估,先發现原來係資優生。

回覆:2歲4個月比較聰明嘅小朋友

引用:回覆+Brainwave+的帖子 你個仔同我個仔好

原帖由 olivia601 於 15-05-15 發表

你個仔同我個仔好相似,我個仔依家3歲半,諗返2歲幾嘅時候都係做過一樣嘅嘢,但到K ...
咁佢返學遇到咩問題呀?
你通常點湊佢教佢?

唔好意思,咁多問題。

引用:我女兒情況相似,但無數天份 +

原帖由 s.andp 於 15-05-16 發表
我女兒情況相似,但無數天份
你個女幾歲呀?

我仔返k1時候,唔鍾意同人玩,一個朋友仔都無,D同學仔掂吓都唔得,好少出聲,成日話唔返學,然後我就幫佢轉咗間英文幼稚園,依家好好多嘞,開朗咗好多,終於有朋友仔嘞,仲日日都话去new school.

講起點教佢,我D個阿媽真係慚愧,我成日掛住返工,好少陪佢教佢,所以佢係自學多

回覆:Brainwave 的帖子

我女18都係甘。15個月識晒A-
Z, 認到11個顏色。16個月識1-20, 識得分左右,數物件,知道 pentagon,hexagon, heptagon, octagon有幾多邊,由頭到腳全部身體部位可以見到既都識晒, etc.... 都好喜歡自己睇書,目前已經睇緊ort 2, A~
Z phonics 都識得晒。有個問題就系當上playgroup时教緊已經識晒既野,她會覺得好悶,唔會坐定…

同埋好鍾意問我點解。我本身無咩常識,所以要買本1000個為什麼既書返來睇,以便可以答到佢。做家長真系唔簡單

happybbg 發表於 15-5-16 18:08
同埋好鍾意問我點解。我本身無咩常識,所以要買本1000個為什麼既書返來睇,以便可以答到佢。做家長真系唔簡 ...
我仔最近問我點解你有波波嘅(指住我個胸問),跟住話可唔可以睇吓,我即刻o咀

引用:Quote:happybbg+發表於+15-5-16+18:08+同埋

原帖由 olivia601 於 15-05-16 發表
我仔最近問我點解你有波波嘅(指住我個胸問),跟住話可唔可以睇吓,我即刻o咀 ...

我仔好清楚點解我有波波
因為我仲餵緊人奶。

我都系。呢排仲成日揭自己件衫上去,話d熊仔,公仔肚餓,餵佢地食奶。笑死我

回覆:2歲4個月比較聰明嘅小朋友

引用:我都系。呢排仲成日揭自己件衫上去,話d熊

引用:我女兒快3歲,坐唔定,我英文超差,她讀村

原帖由 s.andp 於 15-05-17 發表
我女兒快3歲,坐唔定,我英文超差,她讀村校,但英文已經句子,唔小心播左張phonics vcd ., 聽了一次識曬co ...
有語言天分喺香港已經著數好多!

資優不資優,有何不同?

幼兒階段,一切仍在發展,多識一個生字、會否加減數根本不重要。不如留意大小肌肉發展如何?情緒是否穩定?吃得好睡得甜?對身邊事物人充滿興趣和期待?

幼稚園會教的、你不需要太早教授;做多了説多了不代表人會聰明,只會有反效果地生厭。

資優評估也不是要test小孩識幾多,完全是兩碼子的事。香港韋氏第四版最好有六七歲才進行;兩三歲就去評估,不可靠。

chantecaille    agree!  發表於 15-6-5 14:14

我囡兒兩歲半,同你小朋友情況參不多,語言、求知慾、觀察力、認知強,但活動能力等其他就同正常小朋友一樣。我無比小朋友睇電視電話,一般都係學校同生活教育。

之前都同你一樣擔心會錯過教育佢嘅時機,但聽過其他家長分享之後,而家諗真d,其實佢係唔係資優我都係咁教,佢問多d問題,我就答多d答案,keep住佢好奇心,揾間有愛心而又會尊重小朋友「個別發展」嘅學校就得,成績嘅野一向隨緣,唔好因為佢「比較」聰明,而比佢太大嘅壓力。

我覺得最緊要係小朋友無情緒問題,做人開開心心就得^_^如果你怕佢變成低成就資優的話,看幾本關於資優兒童嘅書,應該會幫到你,加油!

bennyeva 發表於 15-5-17 18:45
我囡兒兩歲半,同你小朋友情況參不多,語言、求知慾、觀察力、認知強,但活動能力等其他就同正常小朋友一樣 ...
佢問得多你答得多係好好既起步,之後引導佢嘗試自己搵答案就更好,不過如果小朋友足夠聰明,好多時自己會學識搵答案,咁你可以更多精力時刻留意佢既社交同情緒方面,加油!
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:我囡兒兩歲半,同你小朋友情況參不多,語言

原帖由 bennyeva 於 15-05-17 發表
我囡兒兩歲半,同你小朋友情況參不多,語言、求知慾、觀察力、認知強,但活動能力等其他就同正常小朋友一樣 ...
你講得好好,我都係咁,從來唔特別要佢學嘢,佢有興趣就教,佢問就答,見佢本書睇到倒轉都記得,就買本深少少嘅,學幾多都係由小朋友主導。

我覺得學術嘢喺呢個年紀識幾多根本唔重要,反正返學遲早都會識。我關心嘅反而係佢嘅學習興趣,好奇心,觀察力呢d更影響深遠嘅嘢。

有什麼書你認為值得睇?可唔可以介紹下?

‹ 上一主題|下一主題