用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一留班, 還是轉校
樓主: wilkar8
go

小一留班, 還是轉校   [複製鏈接]

回覆:芳小姐 的帖子

提提你沙崙是普教中。塘尾道官立是廣教。塘官小册子大篇幅提及學校多支援。

恕我直言,小一生80分是很平常的事,如不合格真係幾差。那名校實不適合你女兒
轉去一所二,三線的学校為上策
二,三線学校相對較多sen学生',学校從sen学生所得的津貼
也較多。
二,三線学校競爭及壓力無咁大,对你和小朋友也較好
请不要理会学校的名氣,替小朋友也一所更合適的学校。
合適孩子的学校就是好学校

朋友兒子和你一樣.  讀九龍塘名校.  老師一早提議轉校, 家長唔聽, 唸住捱畢業讀BAND 2中學.  最後到4年班要睇精神科.  長期食精神科藥, 停學1年再找0壓力學校.  MAMA,學習能力因人而異. 學得慢既小朋友自有佢另外既優點. 慢慢來.  不要令佢長期受壓. 要比佢玩同比佢自信.
快快轉校吧.     我的小朋友也有類似情況.  我也努力找到可幫到他的學校.  世界上知識何其多, 大家鬥多鬥深已經係WRONG EDUCATION.  不要依賴這種落後教育方式. 更不要迷戀虛名啊. 女兒需要你幫助.  

Olympian 發表於 15-6-30 13:27
提提你沙崙是普教中。塘尾道官立是廣教。塘官小册子大篇幅提及學校多支援。

...
好似之前見過一些po on 塘尾,not 100% sure, 有興趣的家長最好爬下舊文。

芳小姐 發表於 15-6-29 15:47
回覆 Olympian 的帖子

你為什麼知道舊大對SEN學生有冇愛心?  參觀時不會俾你看見, 是否有讀過? 請詳述, 謝 ...
其實道理好簡單,一間主打業績的學校的資源大多放在拔尖,sen 較少什至0,你可看看學校的乜乜報告,睇下老師培訓有冇focus 在sen support, 當然數字不代表一切,老師校長都可以好有愛心,just for ref only

回覆:Olympian 的帖子

其實一般三線或其他多收sen的學校,校長也講明不會收sen插班生。sen想轉新學校是有些難度的。

引用:恕我直言,小一生80分是很平常的事,如不合

原帖由 howruhk 於 15-07-03 發表
恕我直言,小一生80分是很平常的事,如不合格真係幾差。那名校實不適合你女兒
轉去一所二,三線的学校為上 ...
但好多家長揀學校時係唔會理小朋友乜嘢質地,一窩蜂去抽名校,唔會考慮是否適合自己小朋友程度,比佢抽到跟唔上就瀬學校教得深考得深。“鄧“小朋友可憐。

回覆 Jane1983 的帖子

我間是舊大, 不是新大, 新大出名D, 我已研究了呢間已叫無咁谷(四大天王最唔谷)

wilkar8 發表於 15-5-15 10:54
我是一個在職媽,小朋友讀名校,每天功課很多,每每都不能趕快完成功課,以至沒有時期溫習,老師說她手部肌肉有 ...
朋友既小朋友當年同你小朋友好似, 小一好幾次默書0分.  後來評估左小肌肉問題, 出信比學校, 學校老師好包容, 字體差不多都算佢對.  家長, 小朋友及老師都好努力, 小朋友成績唔係好TOP, 中間, 但好努力.  而家好似中三啦, 有好多獎, 有D科仲係全級第1, 第2.  加油!

回覆:wilkar8 的帖子

建議小朋友到其他學校留班,打好基礎,再重新出發

小一就唔好留班啦,搞到佢好淤。

留班
‹ 上一主題|下一主題