用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一留班, 還是轉校
go

小一留班, 還是轉校   [複製鏈接]

我是一個在職媽,小朋友讀名校,每天功課很多,每每都不能趕快完成功課,以至沒有時期溫習,老師說她手部肌肉有間題,要做評估, 她本身寫字是很慢、字體很大、很醜,亦很心漫,所以成績很差,只得數學合格(只是邊沿), 但很用功,從沒有嚷着要玩不肯讀書的態度。其實上次派成績時,校長已暗示若沒有改善,不如轉校。當然,我們曾找了補習老師、補習班、上拼音班等,希望有所改善, 但當然都失望而回。

轉校可行嗎?還是留班好些(成績這樣, 應該會留班, 若勉強升上小二,成績又怎會行?自信又跌到低谷)。
   11    0    0    0

簽名被屏蔽

評估左先,基本上小朋友學習態度好好,可造之材。

如果想轉校,有無開始行動,已經5月中了...學校是一定要留班定點樣?小朋友點諗?

小朋友是否在幼稚園時,無打好中英根底,所以一開始就跟吾到?小一是剛開始,有心一個暑假日日讀吓、寫吓字,都可以有好大進步。至於小肌肉問題,要睇吓是否需要找專業協助。

孩子都未放棄,家長唔好先放棄,入錯學校最怕係消磨小朋友意志/上進心,如果態度積極,捱到上軌道,拼搏得來既毅力對佢日後成長大有幫助

如果係手部肌肉問題,上補習班解決唔到問題,聽你形容,成績差係咪寫得慢唔夠時間寫而唔合格?上堂老師教既野明唔明?如果吸收冇問題,就只集中解決手部肌肉問題先

有冇同小朋友傾過佢想唔想轉校?如果唔想,但可能要留班佢有冇諗過點面對?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:wilkar8 的帖子

我支持留班,至於是原校留班或轉校重讀小一都無所謂。但轉校並非易事,除非選二、三線學校。

同時也要找出根源,究竟有否學障?如是者,要尋求支援。如果只是學習上有因難,父母應想辦法幫助其克服

其實去年暑假已密集式上預備班, 全沒有放過暑假, 而且是讀英文幼稚園, 英文理應較理想...

現時已考慮了一些小學, 只是小肌肉方面真的影響了她做功課的進度,即使做了物理治療亦難以有較大的轉機。

很大機會是學障

如果係學障, 響名校會好辛苦, 之後小朋友就冇興趣學習, 打擊自信心, 睇下有冇哩方面的學校

如確診為學障,只要向學校提交,學校會提供相應的協助,尤其是官津校,絕不會因此而趕出校

小孩子過著大人的生活?過於生性也要留心!與孩子傾過了嗎?她自己怎樣看?她對生活有何感受?是細女嗎?幾手準備吧!直資有利不善寫字的小朋友?

wilkar8 發表於 15-5-15 11:17
很大機會是學障
除左手部肌肉仲有乜野障礙?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

學障的小朋友真痛苦, 我這幾月常常想為何會這樣...

學障小朋友同父母都唔想, 要成功唔一定成績好, 最緊要發掘下佢的潛能, 小朋友開開心心成長, 加油

簽名被屏蔽

現今有學障的學生比比皆是,別浪費時間怨或找出為何會有學障,積極為孩子尋求合適的支援或方法,讓他們能愉快地學習才是最重要

rchchan0505 發表於 15-5-15 11:27
小孩子過著大人的生活?過於生性也要留心!與孩子傾過了嗎?她自己怎樣看?她對生活有何感受?是細女嗎?幾 ...
過於生性也要留心!  <========   明白, 我會注意一下了(雖然你唔係同我講)
‹ 上一主題|下一主題