用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一留班, 還是轉校
樓主: wilkar8
go

小一留班, 還是轉校   [複製鏈接]

回覆:wilkar8 的帖子

我仔仔小二時都有小肌肉問題,是作資優評估的心理學家發現,轉介職業治療師作評估及提供改善方法,當年用左半年左右作訓練,加上用筆膠,好快回復正常水平!

要儘快處理,因為他越努力去寫,手部自然會越用力,你試試翻他的練習簿,會力透紙背,隻手會好快攰,d字越寫越醜樣。小學已經勉強,到中學及應付公開考試,一日應付六個小時筆試是不可能的任務。

如果單一問題,問題可以解決的,可以考慮留班。如果有其他問題要另作考慮。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

堅持信心,加油! 呢個小學先開始,未到呈分仲可想辦法.

wilkar8 發表於 15-5-15 10:54
我是一個在職媽,小朋友讀名校,每天功課很多,每每都不能趕快完成功課,以至沒有時期溫習,老師說她手部肌肉有 ...
但成績吾好,只能轉比較"次級"學校

回覆 wilkar8 的帖子

你可以考慮帶小朋友做感統評估, 我個由幼稚園至小學, 一向都有小肌問題, 做職業治療大半年, 未有改善, 專注又差, 後來做了感統訓練之後,小肌和專注也改善了不少。

轉校

回覆:小一留班, 還是轉校

坦白講,我曾經是小學老師,如老師開到口叫轉校,我會轉,因為學校真的不適合小朋友,老師才會出到這個建議。眼見之前學生轉到合適學校後,又另一片天空,最後更有好前途。

回覆:wilkar8 的帖子

老實說, 讀名校係要家長跟小朋友都要跟得上先可以讀得上及開心.  唔係個個小朋友或者父母可以HANDLE到的, 不好因為名校個名而沖昏左自己, 須然話小一者, 還有很多進步的空間, 但當一個人沒有了信心, 你叫他怎能上呢, 他現在一年級的都不成, 你叫他升班等於再推佢去下個低谷無分別, 你叫佢原校留班, 佢會失去自信, 除了你有信心學校和屋企可以合作跟進小朋友重讀期間的y進度及作適當的心理輔導. 真的要相方合作才可.  同時唔好諗住小朋友重讀一定可以有大大的進步而SET TARGET更高.  我係你會選擇轉校, 但你要調節心理, 因為很多家長會有怨言而且不甘心, 放棄名校真係好難, 但係要緊記, 時間只會過去, 細心想想什麼是對小朋友最好的, 給小朋友快樂及自信的童年是父母的基本責任, 因為一個有自信的人才會有上進心才會有動力.  媽媽, 你要努力呀, 有個咁懂事的寶貝真的幸福.  每個小朋友獨特的, 你一定可以幫他成為一個快樂有自信的小朋友

回覆:喜樂果子 的帖子

說得好

我女有發展障礙(自閉譜系, 主要不專心, 遊云),已在三歲起開始接受治療.  講真, 其實治療都幾漫長, 至今有改善但沒有根治.  我都擔心她會留班, 如果在原校留班真的很難看.

所以我一早知道她有此毛病, 已選了二線但都谷的天主教小學(大角咀), 是小班, 無普教中, 及有政府特殊支援(有=冇, 訓練少得可憐, 這是教育局的政策).  

聽wilkar8的說, 你一向都沒有留意小肌肉的間題, 你應盡快去看職業治療師(OT), 其實好快解決.  我女由K2開始看OT, 加上K2及K3很多抄寫功課, 現在抄寫非常快.  如果只是這問題就不用留班及轉校.

不過, 校長咁講, 好明顯這間小學無愛心, 我會睇情況轉校,因為始終是名校, 讀多一段時間如果真的跟不上才走.

引用:+本帖最後由+sllam2013+於+15-5-15+11:44+

簽名被屏蔽

回覆:小一留班, 還是轉校

樓主最後選了去定留呀?

如果得1科合格, 學校仲開口叫你轉, 我會轉.
名校LEE 2個字試左就算LA, 有邊個唔想自己小朋友讀名校又成績好丫, 但如果跟唔上, 會讀到無晒心機同埋自悲架。
宜家最緊要係搵返自信同學習既動力先, 比你次次都唔合格, 你有無心機讀落去?
同埋做左評估先, 評估完就會有D 支援。

引用:我女有發展障礙(自閉譜系,+主要不專心,+遊

原帖由 芳小姐 於 15-06-16 發表
我女有發展障礙(自閉譜系, 主要不專心, 遊云),已在三歲起開始接受治療.  講真, 其實治療都幾漫長, 至今有改 ...
其實你間是區內一線,絕不是二線。我也認為是冇愛心的學校。我看一間學校有冇愛心好簡單,了解他怎對待sen學生就知。對可愛的學有愛心容易,但對難教的學生有愛心,才是一間真正有愛心的學校。之前識個讀寫障礙的學生都好慘,冇咩支援,去到2年班仲抄唔到手册唔會再理你幫你,都係想個學生知難而退。

引用:我女有發展障礙(自閉譜系,+主要不專心,+遊

原帖由 芳小姐 於 15-06-16 發表
我女有發展障礙(自閉譜系, 主要不專心, 遊云),已在三歲起開始接受治療.  講真, 其實治療都幾漫長, 至今有改 ...
留意下沙崙,朋友話呢間支援幾好,現任校長是港大同學會前任校長

大天係區内一線,算係緊凑和幾谷,讀得掂大天即是讀得掂傳統學校。

回覆 Olympian 的帖子

你為什麼知道舊大對SEN學生有冇愛心?  參觀時不會俾你看見, 是否有讀過? 請詳述, 謝謝

引用:+本帖最後由+芳小姐+於+15-6-29+15:52+編輯

原帖由 芳小姐 於 15-06-29 發表

回覆 Olympian 的帖子
唔講呢d了,我又唔係第一身。只是聽過一兩個sen家長感受。個人感覺不夠全面。有時大家都叫sen,但情況好唔同。待遇都會唔同。也有一個肢體sen說學校支援好的。

回覆 chanti 的帖子

我校好多同學讀沙崙, 所以睇定D, 如果我女讀唔到, 都想轉去呢間
‹ 上一主題|下一主題