用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一留班, 還是轉校
樓主: wilkar8
go

小一留班, 還是轉校   [複製鏈接]

HMmummy 發表於 15-5-15 17:34
其實都唔知點解吓吓叫人𨍭校?
明白學校有成績要拼,亦可能話無資源幫有特別需要的小朋友...但讀一個學期,就暗示轉校,對家長和學生無指引下一步點行...家長和小朋友的徬徨可想而知。

引用:小兒也是有小肌問題,+寫字東倒西歪,+經常比

原帖由 大件仔 於 15-05-15 發表
小兒也是有小肌問題, 寫字東倒西歪, 經常比老師寫手冊, 在一年級時做了評估, 不是學障, 直至今年3年級,(不 ...
我小朋友都係小肌肉弱,寫字慢。請教有什麼小肌肉訓練可做?在家練習到嗎?

回覆:小一留班, 還是轉校

名校與谷校,真係一缐之差,如果學校和家長的價值觀都唔一樣,無為勉強,我見樓主用了很多方法和心機改善現況,如果學校欣賞家長的態度,應該幫助小孩子適應。

有朋友的小孩也是名校生,小孩天性活潑,可是成績不好,每年勉強升班,也是學校老師眼中的麻煩友。小孩曾表示自己:唔得、好差⋯⋯朋友很心痛,終於替小孩轉校,轉一間淺D,小孩現在讀得開心,尋回自己,學業更名列前茅!

引用:我是一個在職媽,小朋友讀名校,每天功課很多

原帖由 wilkar8 於 15-05-15 發表
我是一個在職媽,小朋友讀名校,每天功課很多,每每都不能趕快完成功課,以至沒有時期溫習,老師說她手部肌肉有 ...

忍不住留言。 你小朋友太用功了。
第一, 小學根本不應該那麼勤力的,上堂留心,交足功課,有讀默書,測考前兩三星期讀讀書已足夠。
第二, 在原校留班絕對幫不了她

既然她已那麼用功都跟不上,令孩子壓力增加,並且失去對讀書的興趣。最怕變成有情緒病就麻煩了。何不轉去一間沒那麼大壓力的學校如啟思等等?留不留班也沒關係,問題是要找間合適的學校,適合她的程度。舉個例,一個有運動潛質的小孩,放他到國家隊訓練,他會越學越多;相反,一個手腳不靈活的小孩要她入國家隊只會害了他,他根本不會跟上進度,教練隊友會怎樣看他?而且會有很大的壓力。如果叫你天天跟林丹練羽毛球而人家不是就著你打,你會怎樣?  不是每間學校的功課那麼深的,總有一間適合的。

回覆 little_kid 的帖子

這兩年都無一些特別訓練,有時會比D朱仔佢穿下, 比多D樽蓋佢令, 比對怏子佢叫佢夾"色仔"....等等, 來緊暑假會有訓練做,(不是學校提供) 不過, 小兒評估結果是小肌比正常弱, 但寫字力度和執筆都無問題.所以學校是連調適都無比小兒,真係要靠自己.
你可問下學校社工, 學校有無一直對學障或小肌問題的同學有乜支援, 因為小肌是職業治療師的範疇, 但大部分學校是沒有柱校職業治療師, 所以, 就算評估到有事都係叫你去政府醫院排, 我由一年級排到現在3年級都完啦, 先剛剛排到下個月初步見面評估., 再等評估完再排訓練, 可能小兒都畢業啦.

又或者搵私人, 不過, 價錢相當貴.

多謝各位家長的意見,我們會細心想想...。

其實唔讀原本嘅名校,轉去二線嘅小學得唔得?

不如轉去一間吾係傳統學校啦

我覺得名校不是個個小朋友都可以承受到, 程度深, 老師施+ 既壓力為左學校既名聲.  對一個跟唔到程度既小朋友來講其實心裡打撃好大,但為了討好父母既寄望,佢只有硬讀上去.  如果方法用盡都幫不到她, 轉新既環境MAYBE 更好.     

wilkar8 發表於 15-5-15 10:54
我是一個在職媽,小朋友讀名校,每天功課很多,每每都不能趕快完成功課,以至沒有時期溫習,老師說她手部肌肉有 ...
做左評估先, 如有讀寫問題, 知會學校, 通常考試學校會另外出份卷字大D, 時間長D比小朋友, 平時D功課量會少D.  因為就算你轉校, 問題仍然存在, 都要解決.

最主要是個校長點睇,學校可以提供什麼支援,  我覺得個校長已經咁暗示,即係佢都冇心協助LA.  

有學障的學生,考慮轉校轉去二三線, 又有調息果D學校會好D

小朋友好乖, 轉唔轉校我唔太識俾意見。

我都係在職媽, 深深明白做完功課就無時間溫書的情況,
我就會每個星期六/日重溫下當星期既書 ,  但我有時都做唔到, 因覺得星期六日應該輕鬆下, 有時就出左街, 無左一日。因我成日都會諗, 小朋友讀書唔係佢全部, 我可能離左題, 樓主, 你係佢媽媽, 記得要在佢身邊支持佢, 鼓勵佢, 無論點, 父母一定要支持佢, 加油樓主

引用:其實我都有樓主同一個問題,+小朋友都係小一

原帖由 IPBB 於 15-05-29 發表
其實我都有樓主同一個問題, 小朋友都係小一, 學校亦有提意留班, 學校兩位班主任都好好, 都諗方法幫佢, 但成 ...
未考末期試就提議留班?

回覆:evacalbee 的帖子

應該努力為孩子應付大考才是上策

回覆:evacalbee 的帖子

如基本問題解決不到,就算比你升上去,基礎不好,most likely 只會更辛苦,b3生畢業,咁又如何?

去與留問題,就取決於問題本身和樓主有幾大決心,如學校主打不是照顧差異,講真expect有很多support, 只是一廂情願的想法。如留班可作180度轉變,大機會升b1中,當事人又ok,其實我覺得可考慮。當然去一間淺一些的,再博做b1生亦可行,either way, 都是要找出問題所在 和action.
‹ 上一主題|下一主題