用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一留班, 還是轉校
樓主: wilkar8
go

小一留班, 還是轉校   [複製鏈接]

引用:學障的小朋友真痛苦,+我這幾月常常想為何會

原帖由 wilkar8 於 15-05-15 發表
學障的小朋友真痛苦, 我這幾月常常想為何會這樣...
可能在名校,情況才顯得更大!小一還好細,有時間進步的!轉校或留班,同小朋友傾下先!

回覆 wan_sosin 的帖子

對,轉校留班真係要同小朋友相量,睇吓佢想法。

醒目開學勳章 王國長老

小朋友寫字慢, 除左小手肌弱, 仲有可能係專注問題, 記得我仔細個做專注力評估, 其中一part就係抄野, 只係抄一d random圖案, 睇左邊抄右邊, 我仔肥晒佬, 治療師解釋係專注力唔好, 睇得黎又要記, 記完又再寫, 自己都亂晒喇

盡快帶小朋友做個全面評估, 叫學校/社工寫轉介(如果學校咁都唔肯, 心中有數, 將來想佢地包容就難了! (講到自己學校點有愛心係無用的, 有實際行動再講), 如果食藥可以幫到佢, 就考慮下, 否則每寫一粒字都係折磨, 小朋友都好辛苦

不錯, 她的專注力是差D, 但是是否很差的情況才吃藥?

簽名被屏蔽

引用:我是一個在職媽,小朋友讀名校,每天功課很多

我是一個在職媽,小朋友讀名校,每天功課很多,每每都不能趕快完成功課,以至沒有時期溫習,老師說她手部肌肉有 ...
校長上學期就暗視考慮轉校,完全無唸過幫小朋友,坦白講呢間學校唔值得留低,就算上到二年級,小朋友都唔會得到支援,可能退一步真係海闊天空。加油

sllam2013  Yes  發表於 15-5-15 15:44

引用:+本帖最後由+wilkar8+於+15-5-15+15:16+編

不錯, 她的專注力是差D, 但是是否很差的情況才吃藥? ...
首先評估咗先,是否需要食藥,心理學家或醫生會有建議,但最終由家長決定食唔食藥!無話有幾嚴重先要食,某程度視乎期望小朋友如何,接受到唔食都得,我仔有ADHD,但AD較輕(即專注力方面), 心理學家話可以唔食,但如果想再理想D,或減少生活上的麻煩,食都可以,所以是睇情況!
點都好,評估咗先有得講!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

多謝閣位好心人, 都係評估下先, 再看看怎樣。

不專心如問題嚴重, 食藥只是其中一個可以試的, 另外要配合的野包括

食物 - 不食某些.
環境 - 要冇咩其它野吸引佢
方式- 一小段一小段溫習..減少重覆的方式...
佢精神方面 - 太倦冇心機, 太興奮集中不到...
等等.

食那些食物會加強專注力? 新鮮食物?還有其他嗎?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:小一留班, 還是轉校

有時間可以去過動寶寶版了解下,就算無ADHD,果邊都有唔少講專注力的資訊。我自己覺得,食藥幫助到的話就唔好太抗拒,唔止學業,社交情緒都有影響的。而上訓練亦有幫助,生活習慣方面,戒零食、食補充品如魚油、咩DHA果d,唔太貴都可以考慮呀

其實都唔知點解吓吓叫人𨍭校?

童年就是留班,考試!

小兒也是有小肌問題, 寫字東倒西歪, 經常比老師寫手冊, 在一年級時做了評估, 不是學障, 直至今年3年級,(不是學校的支援,因學校話佢地無治療師), 要 到暑假先有一個小肌訓練班可以比佢上, 所以, 如果等學校的支援, 可能有排等, 尤其出名的學校更有機會無人手跟進而一拖再拖.

不過, 學校就無比壓力我們, 小兒成績在中游, 但我有朋友他的小孩一直成績不好, 學校叫佢轉校或留級, 但家長就要試升, 最後小朋友都讀得好唔開心, 又派不到好中學.

現今的教育是汰弱留強,是我們這一代的悲哀,叫人無言。

醒目開學勳章 王國長老

HMmummy 發表於 15-5-15 17:34
其實都唔知點解吓吓叫人𨍭校?
我都盡量唔想影響到小朋友, 但現實係太殘酷, 尤其作為SEN家長, 見過太多只識教"好學生"的學校, 弱勢的, 家長學生條路已經難行, 仲要受學校壓力, 渡日如年, 真係好難受

回覆 little_yolky 的帖子

如未正識評估請忽先判定小孩有任何障礙,如是男孩可能較女孩成長慢些,但我個人意見,不要给小孩留班,如没選擇可考慮轉校,因我是過來人,本人自小小學和中學也陣留班,自今想起也十分不快,希望家長能給小孩快樂童年,因童年過去永遠也找不回來,人莫過於健康,快樂
‹ 上一主題|下一主題