用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 黃埔軍校
go

黃埔軍校

有冇家長比小朋友參加過黃埔軍校,阿仔今年話想同同學仔去,但我怕仔捱吾住,有冇人可以比意見我

引用:有冇家長比小朋友參加過黃埔軍校,阿仔今年

原帖由 pmlai 於 15-05-14 發表
有冇家長比小朋友參加過黃埔軍校,阿仔今年話想同同學仔去,但我怕仔捱吾住,有冇人可以比意見我

...
香港都有,早排個麼香港青年團,唔計政治色彩,好過大陸黃埔軍校多多聲,又放心,好似是每年三四月就開始申請。

回覆:dobbybabie 的帖子

有冇咩細資料可以給我參考?

黃埔軍校真係超辛苦, 呀女學校果年5年班一定要參加, 跑步跑到幾個暈左, 回到家楂筷子都冇力。如果你個team人唔生性就更慘, 因為係一齊成team罰。 之後學校改了地方, 因為實在慘不人道。

不過都係一個唔錯體驗。一世難忘。

參加童軍算啦

bestwish 發表於 15-5-14 17:28
黃埔軍校真係超辛苦, 呀女學校果年5年班一定要參加, 跑步跑到幾個暈左, 回到家楂筷子都冇力。如果你個team ...

同意!! 慘不忍睹.  暈倒加中暑仲大件事!!
好多家長以為參加黃埔軍校是訓練小朋友意志, 其實是按咁細過參軍入伍無異, 小朋友就算是高中生, 這個年紀, 心志與體力都未可應付,  何況在國內參加, 訓練等同與國內人的HARD.  不單沒好處, 反而對咁小年紀的心理發展不好.   
要參加可參加一些有質素的暑期香港歷奇班.

回覆:黃巴士 的帖子

謝謝各位的意見,我真係要認真同仔傾下叫佢吾好去

玩outward bound好过啦!
http://www.outwardbound.org.hk/courses/youth/

黃巴士  AGREED!!  發表於 15-5-15 19:24

回覆:Yanamami 的帖子

謝謝

初中時我自斬後X幫仔報了工聯會去.O.K.喎.我揀EASTER去就係貪天氣冇咁熱.
都多蚊,有人點蚊香.WC環境預她差.

九龍京士柏YMCA都有14歲SPORT或謍地/攀石等歷奇班, 超了此年紀再大D就沒這些SUMMER PROGRAMME了.  OUTWARD BOUND都好, 不過價錢貴, 但勝在安全.

當年亞仔高小有同學去了黃埔軍校,是學校其中一個課外活動,自由參加。同學媽媽說有教官用膝頭踢動作不達標的參加者,他們都不敢反抗。這是真是假我不能證實,我不在現場,但訓練意志要非去不可嗎?關在裏面真是叫天不應,叫地不聞。(是多年前的事,現在亞仔已中學畢業了)

Ceci333 發表於 15-5-16 10:22
當年亞仔高小有同學去了黃埔軍校,是學校其中一個課外活動,自由參加。同學媽媽說有教官用膝頭踢動作不達標 ...

AGREED!!  唔覺得這些是什麼正統訓練, 類同虐待.  身體傷害是其一, 精神傷害是最大.

回覆:黃埔軍校

我幫女女報了(p4) ,自己參加,冇人陪,佢地真係身在福中不知福,要受下呢啲先得。

引用:玩outward+bound好过啦!+http://www.outwa

原帖由 Yanamami 於 15-05-15 發表
玩outward bound好过啦!
http://www.outwardbound.org.hk/courses/youth/
你小朋友幾歲?玩過嗎?俾多D資料參考下好?因想知安全嗎?唔好意思,咁多問題。謝謝

mermaid2002 發表於 15-5-17 02:25
你小朋友幾歲?玩過嗎?俾多D資料參考下好?因想知安全嗎?唔好意思,咁多問題。謝謝

...

我女無玩过,但朋友女玩过,好安全。我女玩过小学版“乘风航”,係学校報既。中学版要係船上过夜。

mermaid2002 發表於 15-5-17 02:25

...

朋友仔女都有玩過.  安全的.  上山下海, 攀山涉水, 露營生活.  預計會流很多汗水及蚊叮.  絕對是溫室外的磨練鬥志及TEAM WORK組織.  雖是這樣, 朋友孩子仍十分鍾意參加.

我囡去年都有去護協辦的七日軍校,護協有護士同team leader跟團,我囡返嚟話好玩,係個廁所差啲,其他都okay喎,啲教官都唔係好惡,仲同佢哋有講有笑,太曬同落雨都會叫佢哋去有瓦遮頭嘅操場操,唔算好辛苦。

引用:+本帖最後由+bestwish+於+15-5-14+17:32+編

原帖由 bestwish 於 15-05-14 發表

黃埔軍校真係超辛苦, 呀女學校果年5年班一定要參加, 跑步跑 ...
其實是香港家庭太溺愛下一代,多個國際調查指出香港學童體能是低於水平

CFSS & SSGC

回覆:wyl 的帖子

護協有軍校?是否要會員才可報?