用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣教小朋友有關錢幣兌換的數學題?
樓主: PY-Sing
go

點樣教小朋友有關錢幣兌換的數學題? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

PY-Sing 發表於 15-5-12 12:18
錢幣兌換的數學題, 如5個2角硬幣換到幾多個$1硬幣等數學題.

請教以上數學題, 你哋點教你的小朋友?
我只用對手就教識左我囡點計.

好老實, 上堂時邊有實物畀你慢慢數, 最方便就係用自己對手.

一隻手 = 5 毫 / 5 蚊
每隻手指 = 1 毫 / 1 蚊
兩隻手指拍埋 = 2 毫 / 2 蚊

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

同小朋友玩role play, 賣面包/水果,
大人買嘢成日唔夠錢要俾埋神沙,要佢數,
玩玩下就熟。仲可以玩埋加減數。簡單乘除都可以。
我用真錢毫子玩。

大的個時我用實物 ($) 叫佢去買野, 買M記, 文具...

我細的是K1, 佢愛彈彈波, 我俾個$5, 佢自己會去櫃台找姐姐換5個$1元, 俾番3個我, 自己keep 2個彈 (因我每次只俾佢彈2次=$2元).  有時去坐動的車要2X$5, 佢要在一堆散紙中找出正確的才可以放入去..

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-5-12 20:33

好老實, 上堂時邊有實物畀你慢慢數, 最方便就係用自己對手.
小兒只係學極都唔識嗰D 如:

"有20個2角, 可以換到??個2元" 的問題.

真係用手指都數唔晒.

E 排E 經日日同佢講, 5個2角是$1.  但係多過5個2角, 同埋唔係換$1, 佢就錯晒.

醒目開學勳章

lhingw 發表於 15-5-12 20:18
讚成, 其實超級市場大部份物品都是毫子尾,可以叫小朋友多 D 去練下計下。

...
小兒一到超市就發狂, 不停將的嘢放入手推車.

I'm not sure if he'd be interested in any maths challenge?

PY-Sing 發表於 15-5-13 12:00
小兒一到超市就發狂, 不停將的嘢放入手推車.

I'm not sure if he'd be interested in any maths challeng ...

老實講,你描述你囝囝的情況,有點不像小一生,像幼稚園行徑,佢其他方面如何?有無其他困難?

醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 15-5-13 12:12
老實講,你描述你囝囝的情況,有點不像小一生,像幼稚園行徑,佢其他方面如何?有無其他困難?
...
On the whole, he's fine, at least academically.

He is not interested in Maths in any way, and I think he doesn't like his maths teacher either.

I can foresee that his maths performance will substantially deteriorate by the end of this term unless I do something.

I'm looking for this "something" here, seeking for help.   

PY-Sing 發表於 15-5-13 12:34
On the whole, he's fine, at least academically.

He is not interested in Maths in any way, and I th ...

他是倒氣的行為?呢個真係要幫下佢,十分防礙佢學習,可能還要花心機開導佢嘅心情!

PY-Sing  Thx for ur advice.  發表於 15-5-13 14:10

試下今日開始比零用佢,或者一日一蚊雞,又帶佢使下錢,叫佢行去比錢前計定應該找幾多。
呀仔好孤寒,用自己錢識揀平嘢。

引用:試下今日開始比零用佢,或者一日一蚊雞,又

回覆:點樣教小朋友有關錢幣兌換的數學題

呢個topic係我仔小一時既死症,教到我發猛。後尾放棄左,因為只係佔考試既好少分數。到左二年級學左乘數就自然通左。

醒目開學勳章

rean_chau 發表於 15-5-13 18:20
呢個topic係我仔小一時既死症,教到我發猛。後尾放棄左,因為只係佔考試既好少分數。到左二年級學左乘數就 ...
我其實都準備GIVE UP. LET it go.

小兒對有D數學真係未READY, 苦了大家.

引用:Quote:PY-Sing+發表於+15-5-12+12:18+錢幣

原帖由 miriam 於 15-05-12 發表

上小學重數手指

醒目開學勳章 王國長老

PY-Sing 發表於 15-5-13 11:48
小兒只係學極都唔識嗰D 如:

"有20個2角, 可以換到??個2元" 的問題.
個時我老公教到嘔晒血架.

慢慢黎, 我囡都係數學弱既, 到背左乘數表後先好好多咋.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:點樣教小朋友有關錢幣兌換的數學題?

sissysze 發表於 15-5-13 19:41
上小學重數手指
好奇咩?仲要數錯添
小朋友未ready就真系教到嘔血都收吾到,身邊不少細仔細女晚晚用兩個鐘教數學功課,都系吾明大人講咩

引用:Quote:sissysze+發表於+15-5-13+19:41+上小

原帖由 LeeCC 於 15-05-17 發表
好奇咩?仲要數錯添
小朋友未ready就真系教到嘔血都收吾到,身邊不少細仔細女晚晚用兩個鐘教數學功課,都系 ...
我個d數好唔掂。

有時仲賴醒唔肯數手指。

回覆:PY-Sing 的帖子

實物,在屋企數錢罌D錢;去超市購物找錢;再複雜D,去旅行兌換幤值。

回覆:點樣教小朋友有關錢幣兌換的數學題?

學校教,補習教,回家溫習發現佢完全不明,竟然一角大過十元,佢睇只會想到1角係10, 2角20,唔明點數前後分別,我嘔緊血

‹ 上一主題|下一主題