用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣教小朋友有關錢幣兌換的數學題?
go

點樣教小朋友有關錢幣兌換的數學題? [複製鏈接]

醒目開學勳章

錢幣兌換的數學題, 如5個2角硬幣換到幾多個$1硬幣等數學題.

請教以上數學題, 你哋點教你的小朋友?

我真係唔知點教得明我的小朋友.
   7    0    0    0

PY-Sing 發表於 15-5-12 12:18
錢幣兌換的數學題, 如5個2角硬幣換到幾多個$1硬幣等數學題.

去銀行唱多D散紙, 用實物教得唔得?

我之前都教唔明,但老師教到呢科就即刻明,咁其實學校會教既話,又唔駛提前教既

不過真係要自己教,拎實物出黎教應該係會好d

little_yolky  啦  發表於 15-5-12 14:41
little_yolky  "老師教到呢科就即刻明"你就好   發表於 15-5-12 14:41
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

幼稚園有教,比d假錢佢地玩。我係屋企就用真錢比佢睇。

我樓下間文具店好熟,我仔幼稚園時,常去玩彈波波,我有時比d,1,2,5毫比佢,叫佢入去文具店唱返一蚊出來,咁就好快明1蚊同毫子價值.有時亦會比2蚊,5蚊去唱1蚊出來.所以學校現在教錢幣兌換對佢很易.

其實可以在家玩買賣遊戲,好快就識.

引用:錢幣兌換的數學題,+如5個2角硬幣換到幾多個

原帖由 PY-Sing 於 15-05-12 發表

我小朋友鍾意跟我去買面包,佢又鍾意幫我俾錢,所以我乘機教佢錢幣兌換及小數點。例如:蛋撻 $2.50 一個,我會俾 $5 俾,問佢要找幾錢。咁有時我又會買 3 或 5 個,習慣左 .8 或 .9 都會計。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 15-5-12 12:25
去銀行唱多D散紙, 用實物教得唔得?
用過此方法, 失敗了.

小兒掛住攞D 錢係度jingles, making noise.

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 15-5-12 12:25
我之前都教唔明,但老師教到呢科就即刻明,咁其實學校會教既話,又唔駛提前教既

不過真係要自己教,拎實物 ...
小兒已是小學生, 老師已教. 但佢一D 都唔明.

wan_sosin 發表於 15-5-12 13:14
我樓下間文具店好熟,我仔幼稚園時,常去玩彈波波,我有時比d,1,2,5毫比佢,叫佢入去文具店唱返一蚊出來,咁就好 ...
我家姐囝囝就因為爸爸鐘意格價, 所以阿囝都係算死草, 計錢又快又準。我囡囡就無咁既訓練......

PY-Sing 發表於 15-5-12 14:34
小兒已是小學生, 老師已教. 但佢一D 都唔明.
係, 真係一D都唔明

好似我囡囡, 只懂得元跟元兌換, 一出角就死晒

咁我女學校數學老師應該幾好,我女數感一般,我教過佢睇鐘同計錢佢都唔係好明,都係老師教就明

little_yolky  未  發表於 15-5-12 16:48
little_yolky  唉,連續兩年都係同一數學老師,死   發表於 15-5-12 16:48
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

PY-Sing 發表於 15-5-12 14:29
用過此方法, 失敗了.

小兒掛住攞D 錢係度jingles, making noise.

用另一些事物代入去可以嗎?例如一包糖價值$1,裡面有10粒,咁每粒糖幾多錢?
倒轉再問,有10粒糖,每粒一角,一包要付多少?
然後解譯,1包糖等於一個一元,一元有十角.
之後可以再教加減,如果包粒少了一粒後,要付多少錢.

五角也可以這樣,同樣一粒糖一角,現在一包糖有5粒,即每包五角,兩包要多少錢?

回覆:點樣教小朋友有關錢幣兌換的數學題

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 15-5-12 16:15
我個仔由小一開始,我有俾錢佢買野,一路响買野時學數錢用錢找錢,所以唔駛教都識連k2既細佬都已經 ...
我都有諗過俾小兒去買嘢實習多D , 但好多時都無機會買嘢用 到亳子.
話時話, 我到銀行打散個$1 硬幣,個TELLER 竟然問埋同事, 都無10個一亳子唱.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-5-12+16:15+我個

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 15-5-12 17:59
去Toysrus買玩具,好多時都係xx.50或xx.90
E 個方法會好有incentive. 不過我會破產.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-5-12+17:59+去Toy

醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 15-5-12 16:10
用另一些事物代入去可以嗎?例如一包糖價值$1,裡面有10粒,咁每粒糖幾多錢?
倒轉再問,有10粒糖,每粒一角,一 ...
E 個方法未試. 一試無妨.

Even though 我已經visualize小兒淨係掛住食糖唔計數的情形.

PY-Sing 發表於 15-5-12 18:27
E 個方法未試. 一試無妨.

Even though 我已經visualize小兒淨係掛住食糖唔計數的情形.

你可以試下,計得到就可以得到糖果作獎勵.

引用:Quote:原帖由+PY-Sing+於+15-05-12+發表E+

原帖由 IloveJJ 於 15-05-12 發表
其實個方法係從實際生活中去學習同應用係最好既,至於點俾佢買?幾時買?去邊買?就要睇你實際情況

...
讚成, 其實超級市場大部份物品都是毫子尾,可以叫小朋友多 D 去練下計下。

‹ 上一主題|下一主題