用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇邊位有報直資或私立?例如DBS或St Paul's co-ed ...
樓主: wantai
go

請問有冇邊位有報直資或私立?例如DBS或St Paul's co-ed? [複製鏈接]

回覆:請問有冇邊位有報直資或私立?例如DBS或St Paul's co-ed?

哦!原來係咁!因為真係唔識。
我以前唔係讀名校,而老公中一後就不是在香港讀,所以香港比較好既學校,不論官津或直資私立我地都唔太清楚,我真係好想個仔係身邊,所以想搵一間好既學校比佢啦!

但讀ib之前,係咪都係三年初中三年高中呢?ib係咪一定打算海外升學先讀?
我知DBS有ib讀,不知還有哪些學校有?因為DBS都係好難入!

我只抱住比佢見識下試下咁既心態叫阿仔in!
咁多精英,談何容易,但一定會試

因為身邊有朋友子女讀,大家都高呢2間學校好!好野一定想試的。

goodmama2003  有的成績好差都入到。  發表於 15-5-11 22:48
goodmama2003  阿女校上年風卷殘雲式,入DBS 22   發表於 15-5-11 22:46
goodmama2003  喇沙數學叻過dbs  發表於 15-5-11 22:35

回覆 goodmama2003 的帖子

就係唔叻,無鬥心囉

引用:Quote:like_travel+發表於+15-5-11+22:21+S

原帖由 goodmama2003 於 15-05-11 發表
您女一定好叻,我女學校上年師姐入,講測考好多,要好勤力哦。
同學都入此校, 運動讀書都是精英,話測考好多

goodmama2003  係呀。  發表於 15-5-11 22:55

SPCC 一年兩次考試,quiz(當測驗?)都唔算好多呀!多與少都係相對嘅經驗啫,可能咁都係好多啩,我估

可能我out 啦,不過去到高中,都無太留意quiz呀測驗呀之類啦,一年兩次考試就會提下嘅

回覆:請問有冇邊位有報直資或私立?例如DBS或St Paul's co-ed?

Spcc 初中真係測考,功課5多,係一年兩次考試。  大不大壓力可要看個別小朋友了。
可能我又是不updated

‹ 上一主題|下一主題