用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇邊位有報直資或私立?例如DBS或St Paul's co-ed ...
go

請問有冇邊位有報直資或私立?例如DBS或St Paul's co-ed?

我想知這些學校會否比官立津貼中學冇咁大壓力呢?

王家爸爸  冇咁大壓力?  發表於 15-5-11 11:01

回覆:wantai 的帖子

Oh my god

wantai 發表於 15-5-10 22:14
可否講講點解咁問呢?

你個問題都幾有趣?

其实我唔多明个問題。

引用:我想知這些學校會否比官立津貼中學冇咁大壓

原帖由 wantai 於 15-05-10 發表
真的好好奇為何這樣問

Yanamami 發表於 15-5-11 00:54
其实我唔多明个問題。
我估佢想知直資或者私立學校,喺唔喺無咁多功課,無咁大壓力。

個問題就好似問蘋果係唔係比橙好食,容易消化。
答案係,首先要知道用蘋果同橙比較係無意思。第二,即使真係要比較,都要看什麼蘋果比什麼橙。

yiphalook    發表於 15-5-11 11:25

王家爸爸 發表於 15-5-11 11:09
個問題就好似問蘋果係唔係比橙好食,容易消化。
答案係,首先要知道用蘋果同橙比較係無意思。第二,即使真 ...
我以為個問題似係問李嘉誠係咪冇梁振英咁大壓力

王家爸爸    發表於 15-5-11 11:15
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

樓主既問題好有問題  你想名列前茅, 故然有壓力, 如你只想升班, 相對無壓力, 唔關直資/津貼學校事?

如閣下意思是報直資vs自行+抽獎 家長壓力細..... 你提及果兩間係最top 的直資, 請問又如何無壓力

王家爸爸    發表於 15-5-11 15:52

goodmama2003 發表於 15-5-11 11:48
樓主,邊間官立津貼壓力咁勁?
壓力勁唔勁係相對同主觀既,間間Band 1A學校都有壓力。

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-5-11+11:09+個問

原帖由 MASAYA 於 15-05-11 發表
我以為個問題似係問李嘉誠係咪冇梁振英咁大壓力

回覆:請問有冇邊位有報直資或私立?例如DBS或St Paul's co-ed?

呀?我個仔5年級,所以都唔太清楚而家中學既學習情況?
其實只係聽聞直資或私立考測不多,主要係做assignment。以學習方向為本。
我都知我個仔未必考得入既,只係想了解一下。或者我表達能力唔好,對現有中學之間既分別唔太了解。
因又聽聞現在阿仔直屬中學多壓力咁話,我唔知原來唔係同一所學校係比較唔到。
其實我係咪應該問直資或私立學校有咩吸引之處?如果都係唔明就唔好理我啦。
我只係想如果有幸入到直資或私立,是否應該放棄直屬中學的位(如有幸都入得番)

ABC-DAD  對面咪直上LSC  發表於 15-5-11 21:34
ABC-DAD  對面咪直上LSC  發表於 15-5-11 21:34
ABC-DAD  如果唔知有咩咁吸引,簡單啲行過   發表於 15-5-11 21:33

引用:聽聞直資或私立考測不多,主要係做assignme

原帖由 goodmama2003 於 15-05-11 發表
聽聞直資或私立考測不多,主要係做assignment。
會唔會係講讀IB呀?讀lB係做assignment 架喎.

wantai 發表於 15-5-11 21:07
呀?我個仔5年級,所以都唔太清楚而家中學既學習情況?
其實只係聽聞直資或私立考測不多,主要係做assignme ...