用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘啟思 VS 沙田嘉德麗 (N班)
go

九龍塘啟思 VS 沙田嘉德麗 (N班) [複製鏈接]

兩間都係PM班, 家住大圍, 其實遠近距離都一樣, 但唔同教學方式, 日後叩門邊間會好D??? 唔知點算擇~ 啟思較淺, 但嘉德麗又偏深同太谷!!! 想聽下大家意見!!!
   0    0    0    0

有冇人可以俾下意見我呀~ 苦惱中

回覆:mslala 的帖子

咁你想揾谷 d 學多 d 嘢定愉快學習呀?

回覆:九龍塘啟思 VS 沙田嘉德麗 (N班)

啓思,因為返過沙田嘉pn, 感覺唔多好, 唔會推介人!可以返住啓思再報其他校升K!

回覆:99dogdog 的帖子

嘉德麗有咩唔好呀?

回覆 99dogdog 的帖子

係啦~可以分享下咩事令你感覺唔好? 我帶個仔去嘉IN時, 自己感覺老師好似比較嚴肅冇咩笑容, 但入面環境都OK咋~~ 啟思老師nice, 校舍大感覺幾好, 但每日得十五分鐘英文真係太少喇~~

回覆 lcherry 的帖子

諗緊去唔去埋沙田英藝試下, 因為近我媽屋企, 方便D, 同埋都叫做係兩文三語~ 只係雜費較多! 如果英藝同九龍塘啟思, 你又會覺我邊間好D??

BTW, 你呢~ 你仔女係唔係今年讀N班, 會去邊度讀呀?

引用:兩間都係PM班,+家住大圍,+其實遠近距離都一

原帖由 mslala 於 15-05-08 發表
兩間都係PM班, 家住大圍, 其實遠近距離都一樣, 但唔同教學方式, 日後叩門邊間會好D??? 唔知點算擇~ 啟思較 ...
我個仔而家讀緊嘉德麗PN,我又覺得0k喎,係校舍細d。

回覆:mslala 的帖子

我最後㨂咗係馬鞍山的緑茵,鐘意佢三文兩語咯,最初都有考慮嘉德麗,但老師比我感覺唔太好,所以無揀到啦

回覆 Marcusbabytam 的帖子

可唔可以講下每日番學中英文教學比例? 同埋係唔係N班就開始要背唐詩? 我都想了解多少少先決定!! 本身我個仔都唔係坐定定, 唔知學校改唔改善到佢~~~

引用:嘉德麗有咩唔好呀? +

原帖由 lcherry 於 15-05-12 發表
嘉德麗有咩唔好呀?
其實主校舍(K1-K3)那邊師資課程是ok, 環境一般,某幾間區內有名津校亦喜歡嘉德麗既學生,所以扣門有優勢,當中亦睇中呢點!
幼兒園校舍果邊令人非常失望,遇到好老師係好彩!個人經驗(不過唔止我一個咁認為),唔想公開講間學校不是同時影響有心入讀既家長!可以pm我分享你知!

引用:Quote:原帖由+mslala+於+15-05-08+發表兩間

原帖由 Marcusbabytam 於 15-05-12 發表
我個仔而家讀緊嘉德麗PN,我又覺得0k喎,係校舍細d。
恭喜你,你應該遇着好老師!我地應該唔同班!其實課程和NET是不錯的,這是我唯一可讚賞既地方!

引用:我最後㨂咗係馬鞍山的緑茵,鐘意佢三文兩語

原帖由 lcherry 於 15-05-12 發表
我最後㨂咗係馬鞍山的緑茵,鐘意佢三文兩語咯,最初都有考慮嘉德麗,但老師比我感覺唔太好,所以無揀到啦

...
我朋友上年最後棄嘉德麗選綠茵,comments都唔錯,仲抵讀啲!

引用:回覆+99dogdog+的帖子 係啦~可以分享下咩

原帖由 mslala 於 15-05-12 發表
回覆 99dogdog 的帖子

係啦~可以分享下咩事令你感覺唔好? 我帶個仔去嘉IN時, 自己感覺老師好似比較嚴肅冇 ...

你睇我前幾個既回覆!純粹個人感受,詳細可pm我!

咁你朋友有無再讀 k1 呀?

可否話我知幼兒園嗰邊情況呀?

引用:Quote:原帖由+Marcusbabytam+於+15-05-12+

原帖由 99dogdog 於 15-05-12 發表
恭喜你,你應該遇着好老師!我地應該唔同班!其實課程和NET是不錯的,這是我唯一可讚賞既地方!

...
你個小朋友而家仲有冇讀緊吖?我個仔個老師又0k喎,不過吾會主動打俾我,我都經常打電話問老師我個B喺學校情況,佢都好有耐性解答。

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-05-12+發表恭

原帖由 Marcusbabytam 於 15-05-12 發表
你個小朋友而家仲有冇讀緊吖?我個仔個老師又0k喎,不過吾會主動打俾我,我都經常打電話問老師我個B喺學校 ...
老師有耐性好重要!

引用:回覆+Marcusbabytam+的帖子 可唔可以講下

原帖由 mslala 於 15-05-12 發表

可唔可以講下每日番學中英文教學比例? 同埋係唔係N班就開始要背唐詩? 我都想了 ...
佢每日都有中,英,普,雖然返9點,但8:40要返去早讀20分鐘3字經,放學我從未同佢溫過,但又識背喎。但我個仔係坐得好定果d,所以我真係吾知學校可吾可以train到你B坐定定。

想問下你係咪下午班呀~ 你囝囝係邊位老師教??
‹ 上一主題|下一主題