用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs HKPS
樓主: 千語mami
go

KV vs HKPS [複製鏈接]

引用:睇多二年升小時你重有無後悔 +

原帖由 sissysze 於 15-05-13 發表
睇多二年升小時你重有無後悔
我可以答你,好多hkps 畢左業小朋友家長feedback 番...even 入左好谷名小既小朋友都無後悔

佢地話第一年可能會較其他較谷k 如kv 辛苦少少(真係咁岩quote kv, 不是刻意比較), 不過好多都係"一年貨仔",因為之前最多都係教深一年,第二年已經分別不大

而且有唔少hkps 家長target 既都未必係傳統小學

兩間apple vs orange, 冇話邊間好d,真要睇target什麼小學和父母期望。

其實家長在kg 階段最好了解下傳統小學英文課程,我身邊幾個st cat 生閱讀能力不差的,但小一二都錯很多grammar 。

有些人話kv 生最多食一年老本,嘩,當你仲係到執手字的時候,你估人地que埋雙手乜都唔做原地踏步?

我不太熟hkps, 但我覺得樓主何不留在lh, seems best of both worlds.

Vana 發表於 15-5-13 23:11
yes, 反而hkps 全西人,我地上年今年班主任都係英國人,口音好正統

不過我其實最欣賞hkps既reading scheme..

這類類似is 的做法,無可否認可培養到很高的語文能力,不過最近看到一位知深ek網友的cmt, 是否a fit for everyone, 令我有些側疑,in any case, 無論讀邊間kg, 父母都應多伴讀,當然學校有個framework 會易上手d,但得閒上下ek取經亦可。同樣道理,non kv 家長有空亦可和小朋友練字和默書。

回覆:KV vs HKPS

我見過舊曆新年HKPS帶小朋友落花墟。老師和嬸嬸帶十零個小朋友在非常擠迫的花墟行花市。家長收到通告,一定覺得學校好多姿多釆真開心,好喜歡呢D「活動」。其實人迫人到爆,小朋友怱怱買一盤小盤栽就走人,老師教得D咩,咪知道花墟有花、好迫。呢D「活動」自己都做到啦。

”上到小學會後悔當初無揀xxx幼稚園”<--唔係掛,咁小事有乜好後悔呀…放鬆d啦。況且讀既時候滿意,即開心足4年,又考到好學校,又識到好多好朋友,咁都仲後悔的話都好悲觀下喎!我女成日講:答啱有糖,答錯有貼紙,唔識都唔緊要!
小朋友咁懂事,我相信佢就算第日考第尾都會係一個快樂孩子。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-05-13+發表睇

原帖由 Vana 於 15-05-13 發表
我可以答你,好多hkps 畢左業小朋友家長feedback 番...even 入左好谷名小既小朋友都無後悔

佢地 ...
正是我想講的。我相信幼兒教育要適切,也希望學校語境好活動多,因為幼兒腦部發展不是谷出來的,起碼開心健康瞓多啲是基本的。我真係聽過谷上小一學習順利,但小一下學期開始游返中間谷唔上。

引用:Quote:原帖由+Vana+於+15-05-13+發表我可以

原帖由 mbbaby 於 15-05-14 發表
正是我想講的。我相信幼兒教育要適切,也希望學校語境好活動多,因為幼兒腦部發展不是谷出來的,起碼開心健 ...
小朋友個個能力真是各有不同,早開發唔代表會持續下去,都要睇下佢以後遇到咩老師,學校是否合適。但態度就真係由小培養。

好多幼稚園都會帶小朋友去買花架,你話有冇學到野我都唔知,不過小朋友柴娃娃出去活動係幾開心既。但大人眼中睇係咪咁有樂趣呢? 係咪寧願串多兩個生字呢?我就唔comment喇。

引用:好多幼稚園都會帶小朋友去買花架,你話有冇

原帖由 teambuilder 於 15-05-14 發表
好多幼稚園都會帶小朋友去買花架,你話有冇學到野我都唔知,不過小朋友柴娃娃出去活動係幾開心既。但大人眼 ...
「好多幼稚園做」就變成合理了。其實老師嬸嬸超緊張人多走散,佢地一個個頭痴頭咁行,過年前的花墟四圍都是群花亂舞,小朋友互相零交流,老師如有機會講解,企得尾嘅同學根本唔知做緊咩,不過我路人甲感覺有冇趣當然不重要,最緊要家長覺得小朋友開心。串字當然冇趣啦。

回覆:KV vs HKPS

Sorry a bit off topic but I'd like to ask:

冇返PN,嚟緊9月返HKPS K1。而家有得選擇中英班或國際班,應該點揀? 其實想個小朋友學好英文同普通話,但怕佢唔適應用普通話上堂,聽唔明,冇心機學習。所以想K2先同佢轉國際班,請問好嗎?

mbbaby 發表於 15-5-14 12:52
正是我想講的。我相信幼兒教育要適切,也希望學校語境好活動多,因為幼兒腦部發展不是谷出來的,起碼開心健 ...
身邊也有這類例子,以我所看,家長是課外和小孩繼續進補。有智慧的家長會取其精和補其不足。其實揀邊條路是家長選擇,沒問題的

其實中英文班每天都有20分鐘普通話課,k3一樣會學拼音,基本上是ok。另外小學面試較著重廣東話對答和朗讀,這點要留意。

引用:我見過舊曆新年HKPS帶小朋友落花墟。老師和

原帖由 bubuG 於 15-05-14 發表
我見過舊曆新年HKPS帶小朋友落花墟。老師和嬸嬸帶十零個小朋友在非常擠迫的花墟行花市。家長收到通告,一定 ...
oh, 咁hkps嘅老師好有心,咁難handle都肯帶小朋友出去行花市,體驗生活,雖然話好逼,但我覺得呢D experience好好,因為如果係我自己帶小朋友行花市,我實攬實佢怕佢逼親(我係一個過份保護小朋友嘅怪獸家長) , 但如果佢自己同老師去, 咁佢就變成真正自己行,佢要學會緊貼大隊,要靠自己小心唔好被人撞到,呢D經驗係同自己屋企人去行花市學唔到的。況且學校搞得呢D活動就起碼會make sure小朋友唔會走失同整親, 所以我反而好appreciate呢D活動, 多謝樓主分享。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-5-14+10:55+編

原帖由 MrBeast 於 15-05-14 發表
Cant agree more,說到底,家長才是關鍵。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-05-14+發表我見

原帖由 sakbbjaijai 於 15-05-14 發表
oh, 咁hkps嘅老師好有心,咁難handle都肯帶小朋友出去行花市,體驗生活,雖然話好逼,但我覺得呢D experien ...
無錯,凡事正面看!

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-05-14+發

無錯,凡事正面看!
Are you current KV parent?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-05-14+發表無錯

原帖由 千語mami 於 15-05-14 發表
Are you current KV parent?
Past....

醒目開學勳章 貢獻勳章

bubuG 發表於 15-5-14 11:41
我見過舊曆新年HKPS帶小朋友落花墟。老師和嬸嬸帶十零個小朋友在非常擠迫的花墟行花市。家長收到通告,一定 ...
其實唔止hkps 做,我呢個無聊家長今年都做咗一次狗仔隊,去花墟睇鴨仔睇見場內起碼5-6間KG响度,國際學校,學卷KG,乜都有
可能因為係am,仲要係開檔嘅頭一兩日,真係唔迫人,成個場都係幼稚園小朋友
我真係覺得無問題,因為如果家長帶,一定唔會係呢d咁少人嘅時間行囉~
恐龍家

引用:Quote:bubuG+發表於+15-5-14+11:41+我見過

原帖由 小曳人 於 15-05-14 發表
其實唔止hkps 做,我呢個無聊家長今年都做咗一次狗仔隊,去花墟睇鴨仔睇見場內起碼5-6間KG响度,國際學校, ...
重點:你見果日,個場唔迫人。我見果次,勁迫人。to clarify, 我唔係反對學校行花市...不過,我get 晤到咁迫環境下,學生有咩得著。

引用:Quote:原帖由+千語mami+於+15-05-14+發表Ar

Past....
hello,  could you share which primary your kid has gone?  thanks in advance.

‹ 上一主題|下一主題