用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs HKPS
go

KV vs HKPS [複製鏈接]

hi,  first time to open a post,  may i have your view on the captioned?  KV am vs HKPS pm,  need to decide now because need to pay deposit for hkps by the week.  

8    0    0    1

引用:hi,++first+time+to+open+a+post,++may+i+h

原帖由 千語mami 於 15-05-05 發表
hi,  first time to open a post,  may i have your view on the captioned?  KV am vs HKPS pm,  need to  ...
Give more background on your kid first

回覆:千語mami 的帖子

我見妳released sc am offer? personally, i prefer sc more than kv, if choose btw hkps n kv, i will take hkps. 利申,we take hkps offer

回覆:KV vs HKPS

Which campus of HKPS ? Which stream ?

KV 幾時之前比大訂

引用:Which+campus+of+HKPS+?+Which+stream+? +

原帖由 babybbmm 於 15-05-05 發表
Which campus of HKPS ? Which stream ?
Kowloon Tong,  中英班。

回覆:千語mami 的帖子

很奇KV很多時俾人排在SC,HKps,LH,之後,太多流言KV點死板,點填鴨式,但係我又知道很多真正用家第一個在KV讀完都讃口不絶,第二名都渴望入KV,我?一位真正有小朋友讀緊朋友,她答案時不要聴出面人講,KV是一間好學校不要錯過,她説KV老師很穩定,不會成日轉老師,經驗豐富又有系統,這點我最buy,我最怕成日轉老師,我覺得KV知所以今日俾其他爬頭不是學校不好只是學校不注重marketing 同包装,所以無明星讀,是一間實而不華學校,順帶一提朋友話我知,她女K1個班無有一個來自國內小朋友,其他班唔知,如家長concern 這點,可以肯KV一定算是少B6名幼(其實我朋友話應該無),不過這點我不能肯定

AJH  有B6, 但少數, 我囡的best frien   發表於 15-5-7 10:22

上星期跟K2一個小妺妹傾計,佢係KV讀;佢話讀得好開心,但多工課,日日基本有中英數⋯⋯基本都無問題,現在學加減數中⋯⋯

回覆:MELODY430 的帖子

其實最大原因係現代家長比較喜歡活動教學,跟住係三文兩語⋯⋯

引用:其實最大原因係現代家長比較喜歡活動教學,

原帖由 adriantai 於 15-05-05 發表
又係好吸引,不過我女小學會揀主流小學,因私小對我來講太貴啦,活動教學後上小一驚唔慣,所以都係俾女讀KV穏陣,加上老公姪女讀KV 上band1 凖小,年年不是第一就第二,上小一沒有不適應,KV train 得好好呢

引用:Quote:原帖由+adriantai+於+15-05-05+發表

原帖由 MELODY430 於 15-05-05 發表
又係好吸引,不過我女小學會揀主流小學,因私小對我來講太貴啦,活動教學後上小一驚唔慣,所以都係俾女讀KV ...
其實樓主小一考私小直資可能,3文2語又着數的,準小、官小就like KV, 尤其官小,親自聴過官小老師説KV他們會排第一for 吖門

我prefer小班教學,小朋友仲細,老師能夠多關注其需要比較好,所以會揀HKPS

引用:其實最大原因係現代家長比較喜歡活動教學,

原帖由 adriantai 於 15-05-05 發表
好好的三文兩語語境上到官津小學會突然無哂。

回覆:bubuG 的帖子

吾一定既,始終讀左三年有個底。
而且入私幼既家長以我見目標都係英小多。

引用:吾一定既,始終讀左三年有個底。 而且入私

原帖由 adriantai 於 15-05-06 發表

...
有目標是好事。

Thanks all,  does it mean that hkps is not strong in academic and kv is better if i want my kid to be well trained in languages? i m ok for谷 school.

引用:我見妳released+sc+am+offer?+personally,+

原帖由 laijody 於 15-05-05 發表
我見妳released sc am offer? personally, i prefer sc more than kv, if choose btw hkps n kv, i will ta ...
hi,  yes,  gave up SC already,  as i know the academic level for SC is lowest among the 3 choices,  i prefer strong academic with good languages training.

adriantai 發表於 15-5-6 09:11

...
好的英小不多,爭崩頭。
KV上小學ham 接很好但確實課程較傳統,睇下孩子性格和父母步處

引用:Quote:原帖由+laijody+於+15-05-05+發表我

原帖由 千語mami 於 15-05-06 發表
hi,  yes,  gave up SC already,  as i know the academic level for SC is lowest among the 3 choices,   ...

針冇兩頭利,KV一向學術強尤其中文、數;語境就一定HKPS/SC較好!如果你最著重學術,咁二選一必定是KV! 如果KV學術同語境都咁強,我都唔想放棄KV!

要留意小朋友是否受谷. 吾係你想谷就谷到的. 個人覺得 HKPS 較 KV 好, 語境好, 學術也不錯.

‹ 上一主題|下一主題