用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs HKPS
樓主: 千語mami
go

KV vs HKPS [複製鏈接]

回覆 千語mami 的帖子

HKPS語境好好多.....KV英文唔掂...

回覆:KV vs HKPS

上咗小學,就會感欣當年揀KV。

Thanks,  in conclusion,  hkps is stronger in languages,  and kv is stronger in academic,  right?  is the academic level of hkps ok too?  i know kv is stronger now,  but want to strike a balance between these two aspects.

引用:我個仔係樂基由pn開始讀到k1 你有咩想知?

原帖由 mntabo 於 15-05-07 發表
我個仔係樂基由pn開始讀到k1
你有咩想知?睇下答唔答到你
hello,  想問有無hkps(kowloon tong) 升小 information? 其實我問過hkps家長, 好多都話我知一D男仔去左邊 男仔確實成績好好,但女仔又點呢? 你地會唔會知多D呢? please share.  thanks.

引用:Thanks,++in+conclusion,++hkps+is+stronge

原帖由 千語mami 於 15-05-08 發表
Thanks,  in conclusion,  hkps is stronger in languages,  and kv is stronger in academic,  right?  is ...
Hkps is stronger in spoken eng. Kentville syllabus of chi and math is very good, well-structured.  General English is not "唔掂" as others say.  If fluency of spoken eng is what you really want, go for hkps.

回覆:mntabo 的帖子

Hkps 課程上深深唔深? 係咪有好多活動? K2,k3 係咪有樂器學?

引用:Hkps+課程上深深唔深?+係咪有好多活動?+K2,

原帖由 moneapig 於 15-05-08 發表
Hkps 課程上深深唔深? 係咪有好多活動? K2,k3 係咪有樂器學?
k2k3 有樂器學,學費已包

HKPS非常多活動同表演,尤其是k3。學校課程是深的,不過無測驗考試,全睇老師教幾多,小朋友吸到幾多。學術唔駛擔心,小朋友中英文都好好而且好喜歡番學。老師唔會成日轉,我兩個小朋友讀咁耐d班主任都仲教緊。

引用:Quote:原帖由+mntabo+於+15-05-07+發表我個

原帖由 sakbbjaijai 於 15-05-08 發表
hello,  想問有無hkps(kowloon tong) 升小 information? 其實我問過hkps家長, 好多都話我知一D男仔去左邊: ...
可唔可以話我知男仔通常升小去邊?million thanks

KV 語境係不及hkps , 但坊間補英文嘅Learning Centre多的是,反而打好中文基礎就唔係咁容易。講真,有心target 好學校嘅家長,即使係讀邊間幼稚園都有進補㗎啦。KV 除中、數強,亦很講紀律秩序禮貌,呢d比學術強更為重要

引用:HKPS非常多活動同表演,尤其是k3。學校課程

原帖由 teambuilder 於 15-05-08 發表
HKPS非常多活動同表演,尤其是k3。學校課程是深的,不過無測驗考試,全睇老師教幾多,小朋友吸到幾多。學術 ...
Sounds great to me,  what is the performance opportunity offered by the school?  any example?

回覆 千語mami 的帖子

不如你講下你target邊類小學?

引用:KV+語境係不及hkps+,+但坊間補英文嘅Learni

原帖由 AJH 於 15-05-08 發表
KV 語境係不及hkps , 但坊間補英文嘅Learning Centre多的是,反而打好中文基礎就唔係咁容易。講真,有心tar ...
係的,KV不是英文唔得,她們注重grammar,英文寫作很好的,親威女小學英文拿差不多滿分

如果加埋KM, 大家又會點揀?

回覆:Happylily2 的帖子

Hkps> KV> KM

咁加埋SC又點揀?

好視乎你小學想咩學校,如果一心一意入官津或傳統小學,KV首選,課程及上課秩序無縫函接小學。如果想考入直私,我覺得是在乎你在幼稚園以外如何「栽培」。有得揀,我會選擇KV and SC 其中一間。

我地上年hkps vs kv..... 最後stay 番係hkps ....我無後悔

睇多二年升小時你重有無後悔

引用:Quote:原帖由+Jumboshrimp+於+15-05-07+發

原帖由 MELODY430 於 15-05-07 發表
Yes,唔會好似HKPS俾晒全年課程學咩,又無咩功課,老師亦很少同家長講學生情況,你?會答你?既野,英文老師 ...
yes, 反而hkps 全西人,我地上年今年班主任都係英國人,口音好正統

同意好多家長話出面英文learning centre 多的是,但我自己認為語言係要浸,返學3小時外語不停播,自己小朋友之間都規定要講英文/ 普通话 (小女英普班), 效果好唔同

而且無learning centre 咁公式化主要只教學術上,反而學校係不知不覺間咁學到語言上好多比較生活化既一面,例如個日係教單腳跳,運動比賽,都會係自己班主任教番,又或者個日係hotpot 活動etc.....

不過我其實最欣賞hkps既reading scheme..... 好多學校每星期只借出書本,但hkps係要你返學校讀俾老師同學聽..... 真係識左好多字又夠膽講,而且英文老師好鼓勵小朋友帶自己心愛既書返去分享,大家帶既題材可以好唔同,好interesting 而且真係build up 到愛閱讀呢個喜好

kv 亦係一間非常好既學校,所以真係各取所需

‹ 上一主題|下一主題