用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問現時K3 家長
go

想問現時K3 家長 [複製鏈接]

醒目開學勳章

你地去年暑假點樣備戰小一?

27    0    0    0

回覆:LPN 的帖子

如真係以備戰心態,暑假已太遲,我自己就平常心,k2就學下畫畫(因考學校要考,但唔知計唔計分),話劇(因我小朋友被動,純粹希望訓練他主動些)等,如小朋友喜歡,咪俾佢學多1,2樣,盡量報多d小一,俾佢實戰訓練也好,因太多人考,加上晤知小朋友幾時會好狀態,幾時會扭計,如果幸運,起碼到時我簡學校,好過學校簡我

BSCYL    發表於 15-5-5 10:33

醒目開學勳章

回覆:ivypooh 的帖子

謝謝回覆,我本來都諗住報多D, 但又驚佢到時 in 得多會扭計

LPN 發表於 15-5-5 00:01

你小朋友而家K2?

引用:你地去年暑假點樣備戰小一? +

原帖由 LPN 於 15-05-05 發表
培養閱讀興趣,串下生字,做下小一上學期補充,訓練自己睇題目,自理能力要有(食飯,去厠所).......

首先你要早一兩年開始睇定心儀學校到底考啲咩, 才能對証下藥.  知道學校會問邊啲, 咪向嗰方面發力囉, 我小朋友考的學校唔會考得太學術, 咪針對禮貌同品行做多啲囉.  認字就臨考前一兩個月才開始要佢每日串幾個字, 都係簡單的常用字.

BSCYL    發表於 15-5-5 10:34

學術: 大部份都考認字, 讀句子, 有部份考重組句子, 睇短文; 其本簡單中英文加減數, 數學邏輯 ... 呢啲好睇自己小朋友能力, 做到幾多就幾多

看書: 好多時都會叫小朋友睇書, 有時會問下內容, 有時睇吓是否可以坐定定

畫畫: 看看時否樂意創作, 有小朋友會什麼都唔畫, 呆呆坐係度

有禮貌, 識主動舉手答問答, 文靜唔夠主動就可能比較唔著數

集體遊戲,睇有冇禮貌, 守規則, 玩要玩得投入, 收要收得快, 不可興奮過頭

BSCYL    發表於 15-5-5 10:34

回覆:想問現時K3 家長

冇考過。本來想考,俾做教書嘅friend當頭棒喝:你估你考到真係好好彩呀?講緊唔係6年嘅學費,係16年,或者18年嘅學費!!!唔通讀完F.6唔讀U呀?學費加幅一定比通脹高,你頂唔頂到先???萬一其中一個失業,你係咪真係捨得同佢轉校先???津校官校係咪真係差到入去讀=死路一條?直私就真係冇壓力???你睇清楚先講啦!!

終於,我女係一間都冇考過

Jane1983  財政負擔確係重要考慮  發表於 15-5-8 21:50

Follow

呢度唔係FACEBOOK...FOLLOW係唔會有UPDATED POST SHOW 比你睇架喎

引用:呢度唔係FACEBOOK...FOLLOW係唔會有UPDATED

原帖由 sze0203 於 15-05-07 發表
呢度唔係FACEBOOK...FOLLOW係唔會有UPDATED POST SHOW 比你睇架喎
推一推嘛

醒目開學勳章

回覆:hoihoima 的帖子

係啊

引用:冇考過。本來想考,俾做教書嘅friend當頭棒

原帖由 chingcging 於 15-05-06 發表
冇考過。本來想考,俾做教書嘅friend當頭棒喝:你估你考到真係好好彩呀?講緊唔係6年嘅學費,係16年,或者1 ...
totally agree! 好多人人考佢又考, 功課量、居住距離、交通時間、學費、補習、興趣班⋯其實只係滿足自己虛榮心;迫個小朋友學咩考咩,有冇問吓個小朋友?!凡事太盡、緣份必早盡。有好多時只是庸人自擾。不過係呢到,另類思考不太被接受。

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-05-06+發表

原帖由 lokyeechan2013 於 15-05-08 發表
totally agree! 好多人人考佢又考, 功課量、居住距離、交通時間、學費、補習、興趣班⋯其實只係滿足自己虛 ...
太多商機吧

引用:Quote:原帖由+lokyeechan2013+於+15-05-08+

原帖由 jason1978 於 15-05-08 發表
太多商機吧
辦教育係因為錢,好可悲

冇備過。平常心,考唔到問題亦不大。津小都有好學校,不過要睇你有冇抽獎運

Beiku 發表於 15-5-9 11:18
冇備過。平常心,考唔到問題亦不大。津小都有好學校,不過要睇你有冇抽獎運

...
爭取過唔得,問心無愧!乜都唔做就交俾個天?!第時小朋友唔怪我,我都同自己交代唔到!

引用:Quote:Beiku+發表於+15-5-9+11:18+冇備過。

原帖由 ok3 於 15-05-09 發表
爭取過唔得,問心無愧!乜都唔做就交俾個天?!第時小朋友唔怪我,我都同自己交代唔到! ...
如果冇策略咁,亂填晒啲熱門嘅係頭3,咁就真係乜都唔做,交俾個天啦!

chingcging 發表於 15-5-9 12:17
如果冇策略咁,亂填晒啲熱門嘅係頭3,咁就真係乜都唔做,交俾個天啦!

...
同意!策略都好緊要!但去到大抽獎,始終運氣大於一切……

引用:Quote:chingcging+發表於+15-5-9+12:17+如

原帖由 ok3 於 15-05-09 發表
同意!策略都好緊要!但去到大抽獎,始終運氣大於一切……
但都叫做過嘢,唔係only靠運!同大包圍去考直私,都係一樣。直私咪又係抽,除非個小朋友好合眼緣啫

‹ 上一主題|下一主題