用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺B1大抽獎
樓主: er88
go

油尖旺B1大抽獎 [複製鏈接]

回覆 mac 的帖

Deleted
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:王家爸爸 的帖子

王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網,近日女兒拿選校表回家,我在表上填了不參加統一派位。因為二月已有一女校收了,所以填了該女校名稱在表上,但班主任看了不悅。認為我女兒應該有機會入讀庇理羅氏女校(在天后那間),但可惜我交了學生資料給直資女校,我有沒有方法轉出來。因為忙一直沒有參加學校的選校敍會,所以才出現目前的困境。經別人提點近日才懂看此網站。

回覆 mac 的帖子

這裡数字其實都係估估下作為參考, 老師說每年的家長取向唔同,號碼唔同,人数唔同 男女生不同, 沒有一定的答案, 直屬中學係有位留給band 2 學生的, 但取決band 1 學生選擇定放棄, 多band 1選, band 2 就沒有大多機會了

mac 發表於 15-4-28 19:46
睇完各位對油尖旺學額分析,想請教大家意見,
小兒本有直屬中學,可惜跌了出第二組別,未能直入,乙一應該 ...
循中有70個直屬位,循小有沒有70個band1學生?如沒有,band 2 生仲有机會。

回覆 gingerale 的帖子

循小band 2生是可入到循中,但有幾多個band 2生入到就取決於band 1生的取向了?所以band 2生一定要放循中為乙一
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

ggfather222 發表於 15-4-28 20:47
王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網,近日女兒拿選校表回家,我在表上填了不參加統一派位。因為二月已有一女校收了,所以填了該女校名稱在表上,但班主任看了不悅。認為我女兒應該有機會入讀庇理羅氏女校(在天后那間),但可惜我交了學生資料給直資女校,我有沒有方法轉出來。因為忙一直沒有參加學校的選校敍會,所以才出現目前的困境。經別人提點近日才懂看此網站。
時間緊, 仍可試試, 要立即打電話去問那女校和通知自己小學.

gingerale 發表於 15-4-28 21:16
循中有70個直屬位,循小有沒有70個band1學生?如沒有,band 2 生仲有机會。
佢係話已跌出B2....若Banding無錯....B2係用唔到直屬位....只可以用B3成績去抽街外位
除非....循小 B3都可用直屬位

btw...搞清楚係咪真係B3...若係區內B2生就唔抵啦~~~

youma 發表於 15-4-28 21:29
時間緊, 仍可試試, 要立即打電話去問那女校和通知自己小學.
再加....打去EDB問清楚....仲救唔救得番 自行 既机會~~~

明白,數據都係估計,我只想參考他人想法會唔會咁做。
諗諗吓,都係諗多了,區內仲好多人係band 2

回覆:mcl203 的帖子

謝謝您,明天早上去女兒小學了解一下,再去教育局了解。

mac 發表於 15-4-28 22:16
諗諗吓,都係諗多了,區內仲好多人係band 2,點輛到 ...

學校無講清楚家長知 上 直中 既基本要求咩??

B2就有机會....若 B3就真係微....B1 抽完到 B2...之後先B3
最重要係Banding B2 / B3先~~~

btw....爭少少上到直中....放榜後叩番直中啦...照計 直小生 都有d机會瓜~~~

mac 發表於 15-4-28 22:16
諗諗吓,都係諗多了,區內仲好多人係band 2,點輛到 ...
可問清楚循小band1+2的人數,減去自行或直資收左之後會唔會少於70,咁就有位放出來全區抽

引用:王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網

原帖由 ggfather222 於 15-04-28 發表
王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網,近日女兒拿選校表回家,我在表上填了不參加統一派位。因為二月 ...
直資女校,我諗到的都是名校,同bps同級數甚至好過bps,為什麼要放棄走去抽bps?抽獎無話實中喎

引用:睇完各位對油尖旺學額分析,想請教大家意見

原帖由 mac 於 15-04-28 發表
睇完各位對油尖旺學額分析,想請教大家意見,
小兒本有直屬中學,可惜跌了出第二組別,未能直入,乙一應該 ...
你所講的跌出band 2真係可圈可點!你意思係band 1跌落band 2定band 2跌落band 3先?兩者結果好唔同喎。如係band 2,放直屬中學在乙一會有一定的機會。循小邊可能70個都係band 1生呀。但如果係band 3,咁就諗都唔好諗,如無記錯,直屬位band 3無份的。

引用:王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網

原帖由 ggfather222 於 15-04-28 發表
王先生,你很專業,我女兒本來是油尖旺校網,近日女兒拿選校表回家,我在表上填了不參加統一派位。因為二月 ...
你話有一間直資女校已收左妳女兒。全港有幾多間直資女校。仲要間間和bps 同級甚至乎好過bps.我唔明點解你仲諗住去抽未必真係抽得中的bps唔通有一間直資女校係好一般的我唔知道??dgs, good hope, 協恩,st Paul convert 間間都係出名學校…真係搵唔到理由要放棄走去抽獎

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 謝謝王家爸爸!樓主

原帖由 三眼仔爸爸 於 15-04-28 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝王家爸爸!樓主,唔好意思借咗個位一用,望諒即閃!
能幫到大家,本人不會介意。在此我也很多謝「王家爸爸」的意見及提供的資料!

gingerale 發表於 15-4-28 21:16
我想問下各位,有無人知循中自行果次有幾多人入表 同埋佢地係米只收頭 10 名嘅學生

回覆 mcl203 的帖子

Sorry! 無睇清楚! 若是band 3生則好難上到直屬中學!萬一入到都難追,不如揀間合程度而校風好的中學!

回覆 heayman 的帖子

只知循中自行和叩門一定/多數收band 1生!

heayman  謝謝 !  發表於 15-4-29 00:47

回覆 ggfather222 的帖子

不如你講那間女直資中學讓大家比啲實則意見!

‹ 上一主題|下一主題