用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺B1大抽獎
go

油尖旺B1大抽獎 [複製鏈接]

如題,油尖旺Bl大抽獎時,女仔如果排前4名,明天交表。謝!

elbar  真光不錯,其他請看訊息。   發表於 15-4-27 13:31
   8    0    0    0

er88 發表於 15-4-27 12:43
如題,油尖旺Bl大抽獎時,女仔如果排前4名,明天交表。謝!
乙一:嘉諾撒聖瑪利/伊利沙伯/庇理羅士
乙二:真光女書院/庇理羅士
乙三:銘基/黃笏南
乙四:循道中學

引用:Quote:er88+發表於+15-4-27+12:43+如題,油

原帖由 王家爸爸 於 15-04-27 發表
謝謝先
1E/真光(二揀一)
2:循道(亞女鍾意)
3:銘基
4:諗緊

王家爸爸  循道乙二應該好大機會  發表於 15-4-27 12:59
王家爸爸  可能最差入循道  發表於 15-4-27 12:58

回覆:er88 的帖子

1:係QE

王家爸爸 發表於 15-4-27 12:47
乙二排真光? 好似搏咗D喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-4-27 15:21
乙二排真光? 好似搏咗D喎!
係搏咗啲,但係應該只有150個B1女仔參加大抽獎,庇理羅士加嘉諾撒聖瑪利有10個位,伊中同真光各有近70個位。我估一成女仔乙一選擇庇理羅士或者嘉諾撒聖瑪利,四成人選擇伊中,三成人選擇真光,其他人一成多人選擇其他。如果係咁,真光乙二應該仲有小量位。

王家爸爸 發表於 15-4-27 15:40

係搏咗啲,但係應該只有150個B1女仔參加大抽獎,庇理羅士加嘉諾撒聖瑪利有10個位,伊中同真光各有近70個位 ...

庇理羅士得三個位,加埋聖瑪利八個位,真係有十五個女仔會咁搏?!我覺得敢
冒險的未必有咁多囉。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-4-27 16:37
庇理羅士得三個位,加埋聖瑪利八個位,真係有十五個女仔會咁搏?!我覺得敢
冒險的未必有咁多囉。
我覺得真光放乙二可能搏過將庇理羅士/聖瑪利放乙一.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 15-4-27 16:37
冒險的未必有咁多囉。
如果無十五個女仔會咁搏,咁乙一填庇理羅士或者聖瑪利幾乎穩入。

王家爸爸 發表於 15-4-27 16:43
如果無十五個女仔會咁搏,咁乙一填庇理羅士或者聖瑪利幾乎穩入。
都係捉心理遊戲....個個睇到呢一句真係會把心一橫, 就博你地唔敢博...偏偏呢個時候個個都係咁諗就

王家爸爸 發表於 15-4-27 15:40
係搏咗啲,但係應該只有150個B1女仔參加大抽獎,庇理羅士加嘉諾撒聖瑪利有10個位,伊中同真光各有近70個位 ...
If there are only 150 B1 girls in YTM for CA, then should be <150 B1 boys , right?  WYK+SFX+LSC = 161 places:  All B1 boys will be allocated to these three schools if they are among the top three choices.     

熊牛不兩立 發表於 15-4-27 17:01

都係捉心理遊戲....個個睇到呢一句真係會把心一橫, 就博你地唔敢博...偏偏呢個時候個個都係咁諗就 ...

我相信真係去搏呢兩間的,特別係BPS,應該大都是B1a,有極強的
叩門能力,再加上自行亦in過,胸有成竹的先會去搏。一般1b1c想
博大霧碌入去既。。。我覺得佢地係會輸唔起囉。

王家爸爸  有道理  發表於 15-4-27 17:25

hkpapa852 發表於 15-4-27 16:40

我覺得真光放乙二可能搏過將庇理羅士/聖瑪利放乙一.

乙二搏WFN可能機會仲大!

回覆 奥脫福 的帖子

其實St Mary 同Bps 2間論成績/師資/校風/課外活動 如何評論呢?

王家爸爸    發表於 15-4-27 17:47
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 15-4-27 17:34
回覆 奥脫福 的帖子

其實St Mary 同Bps 2間論成績/師資/校風/課外活動 如何評論呢? ...
學校

33222 率

中文達3率

英文達3率

數學達2率

通識達2率

人均優良(5)率

嘉諾撒聖瑪利書院   

91.0%

91.5%

100.0%

97.0%

97.5%

2.95

庇理羅士女子中學

89.3%

89.3%

99.4%

98.8%

99.4%

2.60

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝王家爸爸! 其實2間真係差不多,但敢博又未必夠胆落筆!派唔到,可能到時後悔咁博!唉

王家爸爸  因為學校好多超級勁人。   發表於 15-4-27 21:26
王家爸爸  其實仲要考慮讀唔讀得掂。   發表於 15-4-27 21:25
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-4-27+15:21+乙

原帖由 王家爸爸 於 15-04-27 發表
請問知唔知今年B1男仔有幾多個?

shirleyyip04 發表於 15-4-28 09:29
請問知唔知今年B1男仔有幾多個?
如果女仔得150, 男仔就會有600個

hkpapa852 發表於 15-4-28 09:31
如果女仔得150, 男仔就會有600個
油尖旺舊年大抽獎入既人有大約1000人,今年可能只有九百多,呢區男女比較平均,即係各四百多,每BAND三分一,即係各150到170人左右。以大約一成人擔心自己係邊緣人計,敢乙二都報BAND1學校既應該只有大約140到150人。
‹ 上一主題|下一主題