用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 彈琴的心得
樓主: Jane1983
go

彈琴的心得 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+zebrabb+於+16-02-28+發表可

原帖由 Charlotte_mom 於 16-02-29 發表
我第一次試琴,講明我女4歲都唔夠,想試下有無興趣同坐唔坐得定。屋企有琴就叫老師黎啦!老師一次過買幾本 ...
私人真係撞著有好有不好,特別教好細那些,都唔知教左d咩,幾時有成果😓

引用:Quote:原帖由+zebrabb+於+16-02-28+發表可

原帖由 Charlotte_mom 於 16-02-29 發表
初學未必會好嚴謹要求感情同指法運用,會focus on培養小朋友興趣同睇譜,將樂理滲在日常課程中(各位高手請 ...
因為我小朋友初學也是和你小朋友一樣,未夠4歲。第二堂是教填手指顏色同認琴鍵。我不知道學幾耐才考看譜和彈歌仔。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-02-29+

原帖由 zebrabb 於 16-02-29 發表
因為我小朋友初學也是和你小朋友一樣,未夠4歲。第二堂是教填手指顏色同認琴鍵。我不知道學幾耐才考看譜和 ...
其實你女兒太細了,想見成果待大一點先學,5歲差不多。其實畫音符是必須的,整堂都教填顏色同音符原因是孩子太細掌握不到,老師要用整堂30mins 去教畫音符,所以你覺得老師沒有教彈琴,相反如果孩子大一點,可能用5分鐘就能明白。這點我也經歷過,所以我絕不贊同4.5 歲以下學琴。

引用:Quote:原帖由+zebrabb+於+16-02-29+發表因

原帖由 miss321 於 16-02-29 發表
其實你女兒太細了,想見成果待大一點先學,5歲差不多。其實畫音符是必須的,整堂都教填顏色同音符原因是孩 ...
謝謝老師的回復。我見我女兒好喜歡看琴譜和好記性,所以想早一點比佢試下。但由於自己未學過,所以就更加不知道老師的教法是否對女兒有用。

醒目開學勳章 王國長老

我女就邊彈邊學樂理, 當然所謂初學歌, 就係d---, d---, d-d-, d--- 果味啦
當中就學左, 果粒豆叫middle c, 一個bar有4拍, 一個圈係4拍, 呢個2拍, 2+2咪4 lor
畢竟有得俾小朋友掂下個琴, 佢會開心d

慢慢黎啦, 唔好心急

如何知道老師正唔正路?

我既經驗...可以先約老師試堂,有一定要求的老師試堂多數唔收費的. 試堂唔係正式上課, 而係老師同學生/家長見個面, 互相第一步了解, 傾下大家要求什麼, 教學方法......
有試過見完之後老師婉拒話唔收我女, 亦有我覺得大家唔合適而婉拒老師.

我一直會陪仔女上堂的, 暫時所遇老師都好歡迎我陪仔女上堂. 始終年幼, 家長陪上是有需要的. 所以老師教學情況同進度我都好了解.

如何可以找位好老師呢?
最好是找位懂音樂的朋友介紹. 另外不妨直接PM這裡有經驗的家長, 不過要小心分辨真正用家還是廣告. 覺得老師唔合適就換, 唔好怕唔好意思.
套用前輩的話: 在自己能力範圍內找位最好的老師.

P.S. 好老師自然多學生想跟佢, 你認為老師會有時間上門教學嗎?
所以我從來唔找上門老師的.

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+四隻貓+於+16-3-1+10:29+編輯+

原帖由 四隻貓 於 16-03-01 發表

如何知道老師正唔正路?
認同
我女老師係歡迎陪上,等家長知識學左咩,返屋企可以跟進。
我女而家高級d,老師示範時叫佢錄影tim 。
佢都唔上門,係曾經有段時間,佢要去我屋企隔離學小提琴,就肯順便黎我屋企,但就要我就佢時間lor
不過唔駛pm我了,老師期爆晒,幾年前已經唔收新學生,除非無得推如學生細佬妹、親戚細路果d

多謝你哋分享!!!!

引用:我女就邊彈邊學樂理,+當然所謂初學歌,+就係

我女就邊彈邊學樂理, 當然所謂初學歌, 就係d---, d---, d-d-, d--- 果味啦
當中就學左, 果粒豆叫mi ...
多謝您的分享

回覆 Charlotte_mom 的帖子

想請教問你的琴老師收費是如何? (如grade 1).  因見出面老師的價錢可以相差很遠.  同埋識得教技巧同指法的老師, 係咪要搵專科畢業先識教呢? (8級或者演奏級都唔識教?)

幾十年前學琴並不普遍,只是求其去琴行學,沒有講究甚麽名師,肯勤力一樣能取得好成绩。现在選擇多了,坊間老師亦良莠不齊,反而令家長頭痛。

我個人認為,符合雙方要求的、合適的便是好老師。阿女初學時的老師很嚴謹,有演藝鋼琴教學文憑,對指法、音色追求完美,要求學生比賽一定要攞獎,考試要Distinction。如果家長及小朋友有同樣的要求,這是perfect match,可惜眼見阿女開始對音樂的執著抗拒時,唯一的出路便是轉老師。見過一、兩個老師,孩子嫌悶,之後找到一個活潑的,但並非主修鋼琴,孩子卻是很喜歡,我亦不理會她主修甚麼就讓她跟這老師,考8级一樣取得Distinction。

收费方面,初學時的老師七年前收$350一堂(30分鐘),她認為初學較難教,所以收費貴些,現在的老師ATCL只收$650一堂。

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 想請教問你的

原帖由 chelsea_jbb 於 16-03-01 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

想請教問你的琴老師收費是如何? (如grade 1).  因見出面老師的價錢可以相差很 ...
而家6級學費,$390/45分鐘。佢算收得平。初學$700我都聽過。至於咩資歷教咩人,老土概念:讀書叻唔等於識教。學琴一樣,初學的話最緊要培養到小朋友興趣,當然唔好教錯、概念要清晰啦。正如幼稚園老師唔一定係博士資格至做得最好。個人認為有8級係底線。咁亦有人認為要搵就一開始搵個勁,要開過環球演奏會果d。個人需要lor

引用:Quote:原帖由+chelsea_jbb+於+16-03-01+發

原帖由 Charlotte_mom 於 16-03-02 發表
而家6級學費,$390/45分鐘。佢算收得平。初學$700我都聽過。至於咩資歷教咩人,老土概念:讀書叻唔等於識教 ...
認同

‹ 上一主題|下一主題