用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 彈琴的心得
go

彈琴的心得

彈琴除了苦練、熟樂理,和了解歌曲的情感之外,有沒有什麼秘訣,可以進步快些?

手指手腕的动作配合最重要

回覆:彈琴的心得

練,要練得其法,focus on唔熟果d練,rather than 要求每日彈幾多次,要set goal今次練要達到什麼
聽多d人高手彈,自己彈時要聽住自己彈出黎d聲
找個好老師,對學生有要求的,識針學生的不足而design一d exercise比佢練
當以上也做到了,也是已經在人為方面盡了力了,其他也講天份,coordination,人生悅歷,有時理解了樂曲情感,未必可以充分表達到,尤其小朋友太細⋯⋯

四隻貓  同意  發表於 16-2-26 11:12

謝謝大家!

多聽別人的彈奏,風格,演繹,從中學習

用腦
音色

分手
慢練
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Find opportunities to have your child play for other teachers / masters and get their opinion.  This is not to say your current teacher is inadequate.  There are many factors that impact how well one plays.  Different teachers have different styles, and emphasize different factors at different stages of learning.  Such awareness I think is quite important.
For a simpler alternative,  listen to youtube performances of the same piece and talk about how one is better played than another.  My kid loves doing this.
United we stand, divided we fall.

Up

無得廹。。。

醒目開學勳章 王國長老

師奶意見真係要搵個好老師。我女學琴十年。我陪學陪練陪校際都唔少。尤其每逢校際加練,老師成日提住佢d要求我都聽到識背。見到校際有部分學生,我其實幾同情佢地。大家都交學費學琴,但佢地完全無做我女要做果d技巧,我覺得係無教(唔好誤會,我唔係自大,只係覺得心痛同可惜,我唔會覺得係佢懶或佢蠢,邊個無學好練好至去比賽?錢俾左時間付出左,但效果唔好真係幾sad)。例如彈浪漫派竟然成隻歌唔踩pedal。我女話佢join下半場比賽,幾乎8成都係咁。咁點練都唔得啦!

引用:師奶意見真係要搵個好老師。我女學琴十年。

原帖由 Charlotte_mom 於 16-02-28 發表
師奶意見真係要搵個好老師。我女學琴十年。我陪學陪練陪校際都唔少。尤其每逢校際加練,老師成日提 ...
但好老師真是可遇不可求。

我囝分別在琴行同私人 (到老師家) 都是麻麻。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-02-28+

原帖由 aeiou_drm 於 16-02-28 發表
但好老師真是可遇不可求。

我囝分別在琴行同私人 (到老師家) 都是麻麻。
十年前自己唔知訂(真係講出黎都俾人笑,我係惠康貼街招,之後公園三九唔識七搭下搭下搵返黎)。第一個好彩(!)第一堂試堂已經唔對路無用,第二個就係呢個老師。一夾就十年。係我女唔生性啫,人地同期都考AT喇。
如果俾我分享,我會建議家長試堂時要求琴老師出示學生考試比賽分紙。我見有d琴行考試10x分都夠膽貼出黎,唔知係咪當家長羊牯

我都覺得老師很重要。有時不是苦練就可以,要練得其法和知道要練甚麼。

好老師會教怎樣將首歌彈得好聽,是指技巧上怎樣做。
for every one criticism, three positives must be given.

對,真係唔係死練爛練就得,練琴彈琴真係要好用腦,有時無時間練,用個腦齋諗吓都有d幫助不過千祈唔可以比呀囡以此作藉口

引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+16-02-28+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-02-28 發表
十年前自己唔知訂(真係講出黎都俾人笑,我係惠康貼街招,之 ...
可以賜教一下,如何觀察到老師是不對路呢?因為自己不懂彈鋼琴。而我小朋友已經上了2堂,初學會教什麼才正確呢?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-02-28+

原帖由 zebrabb 於 16-02-28 發表
可以賜教一下,如何觀察到老師是不對路呢?因為自己不懂彈鋼琴。而我小朋友已經上了2堂,初學會教什麼才正 ...
我第一次試琴,講明我女4歲都唔夠,想試下有無興趣同坐唔坐得定。屋企有琴就叫老師黎啦!老師一次過買幾本琴書,我已經(我都話第一堂,佢又無問話我)。咁買左我都要俾錢架啦。
老師上堂,禮貌上陪左一陣我地就入房。落堂了,老師話:今日其實上多左十分鐘,不過試堂我就唔計啦!我心唸唔係掛,我無唔俾你走,亦無要求趕syllabus ,點解要overtime。咁我以後條數點計。
於是我同老公決定,呢個老師唔係長期合作人選,就同佢講女女唔ready唔學住lor

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 zebrabb 於 16-02-28 發表
可以賜教一下,如何觀察到老師是不對路呢?因為自己不懂彈鋼琴。而我小朋友已經上了2堂,初學會教什麼才正 ...
初學未必會好嚴謹要求感情同指法運用,會focus on培養小朋友興趣同睇譜,將樂理滲在日常課程中(各位高手請指正)。小朋友應有機會嘗試不同款式歌曲,感受唔同歌曲要用唔同方式表達。最基本連音跳音大細聲,份譜點寫,拍子點計,應有基本概念。叻d會去到踩pedal曲目了。
想知老師咩程度,可留意較高級學生學琴情況,如果發現無咩高級學生就要小心。亦可問下老師學生比賽考試點呀?忙唔忙呀?我女個老師每逢考試比賽季節忙到攪過夜訓練營咁滯,大個d學生真係練到11,12點。學樂理唔掂補到掂。呢d係老師對學生成績著緊嘅表現(我真係有幸架!)。最好老師本身真係愛音樂,除左教琴,自己有參加其他音樂活動,亦會推介學生去睇一d值得睇嘅表演。
在教學上,以學生興趣同進度、專長為準,取長補短。例如我女係學技巧學得快,所以比較同齡,彈難度高嘅歌就有利,但手指力度就運用得唔夠好。老師就知道邊d要練多d,比賽揀咩較有利。