用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問灣仔區Band 1 學位
樓主: al5135
go

請問灣仔區Band 1 學位   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

我只計本區男或女校姐..男女校..一齊爭...又吾可以一人一半..都係選擇困難症啦...如果男仔吾QC第一...(軒少既B1尾,B2頭會否都係乙一QC???)咁係未會好些呀??一陣祈下禱先,希望老師吾好REJECT我張表啦....

austism 發表於 15-4-22 17:35
王家爸爸,老師真係要我填哂三十志願..........除左band1學校,我其他學校的banding, 真係唔太清楚!

...
其它非一線學校選擇:

鄧鏡波 (男校) / 維官 / 何東 (女校)
漢華 (派位直資)
培僑 / 張振興伉儷
佛教黃鳳翎
樂善堂梁銶琚

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ydoris 發表於 15-4-23 09:08

我只計本區男或女校姐..男女校..一齊爭...又吾可以一人一半..都係選擇困難症啦... ...
軒小B1尾B2頭既學生, 老師一定唔會建議佢揀QC, 不過家長聽唔聽係另一回事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

係啦..抽中未必係好事...讀得辛苦...照計B1,B2生..抽晒 B1,B2學校仲有位有剩D俾B3..首3志願係心儀,4,5底線..OK嗎??

hkpapa852 發表於 15-4-23 08:23
係喎, 仲有呢間女校! 不過佢地中學部係直資, 攞咗offer就無得抽
所以...我估計數又要剔走幾拾個B1位....但佢地大部份唔會抽
只係令B1生無想像中咁多....去玩統一抽獎遊戲~~~

hkpapa852  比例難定  發表於 15-4-23 11:41
hkpapa852  有幾多男女去抽獎...  發表於 15-4-23 11:41
hkpapa852  所以唔真係唔知到底  發表於 15-4-23 11:40

ydoris 發表於 15-4-23 09:35

係啦..抽中未必係好事...讀得辛苦...照計B1,B2生..抽晒 B1,B2學校仲有位有剩D俾B3. ...

我估估下乍
班直屬女仔好少會搏同區其他B1中學...由佢地中學係英中考慮
班直小女/男生真係取走好大比例B1位...所以我估若係區內B1女仔
超大机會係B1位多過B1生(女仔)...應該好定
(補充...部份為全港B1生...係區內可能係B2生)~~~

btw...灣仔18XX升中生....1/3係B1....直小取走幾多B1生資格??....直中全為英中~~~

ydoris  (部份為全港B1生...係區內可能係   發表於 15-4-23 10:11

hkpapa852 發表於 15-4-23 09:02
鄧肇堅係男女校喎, 灣仔區只計男校得66個位4個選擇, QC已佔51, 其餘除華仁外, 每校都唔有5個位; 女校有88個 ...
男仔無選擇....B1仔唔敢搏QC...就推晒去SKHTSK
所以估...男女仔 乙3先排TSK....机會係平平~~~

回覆 mcl203 的帖子

出吾晒d字tim!!!全港b1,本區b2..咩情況會是?係未b1同b2個1/3中間既學生??亦是否b1尾b2頭??

ydoris 發表於 15-4-23 10:13

出吾晒d字tim!!!全港b1,本區b2..咩情況會是?係未b1同b2個1/3中間既學生??亦是否b1尾b2 ...

我睇法唔係咁解釋....全港B1/全區B2即係...甲部係B1位爭...乙部係B2抽

區內B1直小係全港係強區強校....太多強校取走區內太多B1位
好多區內小學既尖子學生...係區內位少既情况下...推左去B2

我基於....區內直小佔全區學生約50%....佢地不可能只係1/3 B1生
英中要有71%全港B1生先夠資格....用71%減去30%自行(假設)全收區外B1生
再有少%跳船去其他B1中學....起碼超過41% B1生...相對...超逾平均數即係塊pizza少左可以分俾人

仲有...Net12 同 Net 41唔同...Net12學校少...直屬比例好高...情况好奇特

ps...但我只係普通用家..估估下...唔使信我~~~

自小數學不太好..呢條數計C人....即係坑真放乙三..咁中首3機會就大好多..至於鄧可否係B2校前出現?...B1吾敢填,B2填晒乙一既神奇學校......

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-4-22+17:12+

原帖由 hkpapa852 於 15-04-22 發表
教育局咁樣亂講?聯繫位只可以放乙一

khmama 發表於 15-4-23 10:35
教育局咁樣亂講?聯繫位只可以放乙一
請問知唔知....Raimondi / St. Joe升中學生....會計入灣仔/中西區升中人數??

引用:Quote:khmama+發表於+15-4-23+10:35+教育局

原帖由 mcl203 於 15-04-23 發表
請問知唔知....Raimondi / St. Joe升中學生....會計入灣仔/中西區升中人數??

...
當然會計。

ydoris 發表於 15-4-23 10:29

自小數學不太好..呢條數計C人....即係坑真放乙三..咁中首3機會就大好多..至於鄧可否係 ...
好多b1女生用真光乙二做保險線因多位和衹係女生同你爭

khmama 發表於 15-4-23 11:10
當然會計。
Sorry...我係想知...人數係計入 灣仔 或 中西區??...Thx.

mcl203 發表於 15-4-23 11:31
Sorry...我係想知...人數係計入 灣仔 或 中西區??...Thx.

小學部係灣仔, 所以係計灣仔既小六學生人數.

回覆 ernestchow 的帖子

如果好LIKE真光..佢放第1TIM~~放乙二吾算保險掛??算係心儀掛??咁乙三填咩好??當然啦..乙二入既機會超大....BUT阿囡仍是喜愛區內其他直屬..放乙三都好盡啦...成日覺得灣仔區,鄧肇堅同真光.係魚與熊掌...是旦1間放乙二就有覺好訓啦...

hkpapa852 發表於 15-4-23 11:34
小學部係灣仔, 所以係計灣仔既小六學生人數.
Thx...同我計既約數差不多了~~~

mcl203 發表於 15-4-23 11:44
Thx...同我計既約數差不多了~~~

我之前整咗個機會統計, 有興趣去睇下俾下意見
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3026513

ydoris 發表於 15-4-23 11:42
回覆 ernestchow 的帖子

如果好LIKE真光..佢放第1TIM~~放乙二吾算保險掛??算係心儀掛??咁乙三填咩好??當然 ...
係計機會率,去年就係有b1女生放真光好後,抽到b3到最後又無特異同能下好彩叩到何東,如太博你要有心理準備下去b2或b3,甘你咪博盡去
‹ 上一主題|下一主題