用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區 B1 女 排序, 請指教
go

九龍城區 B1 女 排序, 請指教 [複製鏈接]

新手, 請指教. 亞女想讀女校
乙一 : MCS
乙二:聖家
乙三:黃笏南
乙四:銀禧
乙五:丘佐榮
乙六:真光
乙七:培道

亞女想讀女校

王家爸爸  咁排應該入到聖家   發表於 15-4-23 14:08
elbar  聖家不錯   發表於 15-4-23 13:25
   5    0    0    0

個人喜歡
乙四:丘佐榮
乙五:銀禧

hoyin06 發表於 15-4-22 12:06
新手, 請指教. 亞女想讀女校
乙四:銀禧
乙五:丘佐榮

如果以你的排法
乙一落空後,會很大機會入聖家,聖家是否你囡囡的心頭好?

若只求首選入女校的,
建議排法如下:
乙五:銀禧

若並非首選入女校的,
建議排法如下:
乙二:黃笏南
乙三:丘佐榮
乙四:聖家 / 銀禧
乙五:聖家 / 銀禧

回覆 憫父 的帖子

憫父,

多謝你宝貴的意見.  如沒有你的指引, 看見一大堆學校真不知如何選擇!

如填他區的 St mary 在乙2, 是否太危險??

乙7 以後我不知如何填了???

hoyin06 發表於 15-4-22 15:19
回覆 憫父 的帖子
多謝你宝貴的意見.  如沒有你的指引, 看見一大堆學校真不知如何選擇!

如填他區的 St mary 在乙2, 是否太危險??
乙7 以後我不知如何填了???

將 ST MARY 放乙二,是否因為這所學校是女校?

以質素來說,ST MARY 是不錯的,但 ST MARY 只有 2 個位,若乙一及乙二皆落空的話,便選乙三黃笏南,黃笏南是 BAND 1 學生熱門的首三志願,放乙三而有位的機會較微。

九龍城區 BAND 1 學生,如果跟上列的次序抽,應該唔會去到乙七都無位。

乙八或以後可以如下:
乙八:何官
乙九:胡兆熾
乙十或以後 五旬節/基道/九龍塘/彭學高 (按個人喜好排位)
之後係  勞工 / 新亞 / 德蘭
之後係 聖母院

唔好將 蔡XX / 聖XX / 聖X 放在聖母院之前

回覆 憫父 的帖子

是呀, 她想女校 !
原來有旅港, 民生未填, 要不要填呀???

hoyin06 發表於 15-4-22 17:23
回覆 憫父 的帖子

是呀, 她想女校 !
你抽完女校後,民生應該無位,可以不放。
旅港可以放乙四,
試試機會。

回覆 憫父 的帖子

band 1生, 乙部只填14間可以嗎?夠嗎?

birdmom 發表於 15-4-22 21:16
回覆 憫父 的帖子

band 1生, 乙部只填14間可以嗎?夠嗎?
如果乙7培道都入唔到, 你個女就一定唔係B1學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

憫父,

想請問一下 "香島中學" 校風如何? 是否 Band 1C 的中中? DSE成績好像唔錯, 老師也很有愛心.

回覆 yamyau 的帖子

Help  !!!!
老師話這樣填不可, 叫我乙3 要填 真光 or 培道  !!!!!  跟住是 五旬節/彭學高 .......

我是否真是B1 生呀 ????!!!!!!!  

hoyin06 發表於 15-4-23 11:50

Help  !!!!
依家D老師, 為咗保住學校首3/首5志願率, 真係無所不用其極
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Help  !!!!
可以跟自己意思

回覆:hoyin06 的帖子

你可能是b1C,而MCS位少,所以老師想你張安全網放前D。

hkpapa852 發表於 15-4-23 12:06
依家D老師, 為咗保住學校首3/首5志願率, 真係無所不用其極
會唔會學生唔係band 1頭, 大家都係估估下, 老師都驚估錯, 驚估錯害咗學生, 所以止血線放前D咋。

little_yolky 發表於 15-4-23 13:11
會唔會學生唔係band 1頭, 大家都係估估下, 老師都驚估錯, 驚估錯害咗學生, 所以止血線放前D咋。 ...
唔通又係新華德既學生?

YmOra  請教,新華德入B1率係幾多呀?thx.   發表於 15-4-23 14:26

little_yolky 發表於 15-4-23 13:11
會唔會學生唔係band 1頭, 大家都係估估下, 老師都驚估錯, 驚估錯害咗學生, 所以止血線放前D咋。 ...
但大抽獎唔係話唔分頭定尾,只要係band1隨機no好就選先?

yamyau 發表於 15-4-23 11:25
憫父,

想請問一下 "香島中學" 校風如何? 是否 Band 1C 的中中? DSE成績好像唔錯, 老師也很有愛心. ...
香港 DSE 成績不是「好像唔錯」,而是很好。^^

學校詳列了所有升上大學的學生資料,名單可看
http://www.heungto.edu.hk/index.php/student/performance/634-2014

25 人入 3 大,有一人入醫科,以 BAND 1C 學校來說,是很好的成績。

公開試成績的詳情可看該校 2013年度學校報告 (第 9 - 10 頁)

-----------------------

香島校風是不錯的。
不過有左派背景,有許多人會介意的!
如果你不介意的話,香島是一間不錯的學校。

Help  !!!!

如果是 BAND 1 學生,
真的不用理老師。

BAND 1 學生 乙四填 五旬節/彭學高 ......?
BAND 2 學生也是在乙四填 五旬節/彭學高 ...... 噃!

回覆 憫父 的帖子

老師提議是

乙三:真光 / 培道

跟住是 五旬節/彭學高 ......... 等

好煩呀 !!!!  如果我真係B2又點排呀 ????     

‹ 上一主題|下一主題