用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 跨區報德信
樓主: ccfrances
go

跨區報德信 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+se6b03+於+15-10-16+11:01+編

原帖由 se6b03 於 15-10-16 發表

好多同班同學及家長都報左德幼校內既小豆芽活動,話第日升德 ...
我自己係教友,小朋友1歲未夠就領洗。。不過今年K3家長有over 10個係K1時返慕道班,小朋友返小荳芽,佢哋都係今年復活節領洗咗,趕得切加宗教5分。所以今年有好多人有20分。

但今年K1開始冇得返小荳芽,相信亦會小咗家長返慕道班。

~瑤瑤~ 發表於 15-10-20 16:01
我自己係教友,小朋友1歲未夠就領洗。。不過今年K3家長有over 10個係K1時返慕道班,小朋友返小荳芽,佢哋都 ...

不知學校是否都知道有此漏洞,所以今年K1無小豆芽。

咁咪多左人有20分,20分能直入德小既機會又會細左,如果到最後20分收唔晒,為左多5分可能最後得個吉,賠了夫人又折兵,浪費左三年返小豆芽同慕道班既時間,當然如果係真心信主既始終會有得著。

雖然德幼非直升德小,今天叩門都收好多德幼生,另有一樣好處是德幼生熟悉德小環境,上小學初期會比外來生快適應。

回覆:MicFred 的帖子

係呀!有細路就係怕醜仔加怕生寶人,所以德幼升德小就最啱

引用:雖然德幼非直升德小,今天叩門都收好多德幼

原帖由 MicFred 於 15-10-20 發表
雖然德幼非直升德小,今天叩門都收好多德幼生,另有一樣好處是德幼生熟悉德小環境,上小學初期會比外來生快 ...
問題係,如果叩門位得10個,但有20人叩門,就算收哂德幼生,始終有10個都係入唔到。

引用:Quote:~瑤瑤~+發表於+15-10-20+16:01+我自

原帖由 se6b03 於 15-10-20 發表
不知學校是否都知道有此漏洞,所以今年K1無小豆芽。
咁咪多左人有20分,20分能直入德小既機會又會細左,如 ...
係多咗好多20分,當我知道果刻個心都沈一沈,多少覺得對本身係教友嘅唔公平。

~瑤瑤~ 發表於 15-10-26 00:49
問題係,如果叩門位得10個,但有20人叩門,就算收哂德幼生,始終有10個都係入唔到。

...

其實好難決擇,小朋友心目中當然好想繼續同自己同學仔一齊升返德小,可以繼續玩,又繼續一齊返學,一定開心d。如果小朋友同班同學大部分入返德小,得自己小朋友入唔返,小朋友可能會失望。但事實係德幼5班超過130人以上,肯定德小收唔晒所有德幼生,特別係今年k2明年升k3果班,總學生人數比今年多好多,我另一個post有統計資料,所以明年應該都有唔少德幼生入唔返德小。

‹ 上一主題|下一主題