用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 跨區報德信
go

跨區報德信 [複製鏈接]

想問如果自行同甲一都填德信有機嗎?約唔中,會獲扣門嗎?

0    0    0    0

回覆:跨區報德信

有宗教分嗎?

回覆:ccfrances 的帖子

其實5月11日開始可以申請扣門啦,德信學校網站有資料可以下載,放榜前當天開始面試,放心拉,1-1-0係已贏了一半。祝你成功

回覆:heffalumpiglet 的帖子

yes, 有呀

回覆:moklan 的帖子

希望抽到德信啊!今年打聽好多人揀咗德信,真係好擔心!

其實多唔多人1-1-0 跨區入到德信呢?

引用:其實多唔多人1-1-0+跨區入到德信呢?+

原帖由 2da6 於 15-09-15 發表
其實多唔多人1-1-0 跨區入到德信呢?
多,好多德幼家長表示係為德小先讀德幼,好多都係幼稚園已經跨區,為的是加分,當然就算110,甘多人加分,扣門位又分到幾多就無明確數字啦

kate12210 發表於 15-9-19 16:25
多,好多德幼家長表示係為德小先讀德幼,好多都係幼稚園已經跨區,為的是加分,當然就算110,甘多人加分, ...
個時IN 德幼, 老師講到明唔會有任何優勢呀如果升德小
所以我最後就算有下午班德幼都冇讀到~
揀番自己區內一間天主教幼稚園讀緊~

引用:Quote:kate12210+發表於+15-9-19+16:25+多

原帖由 2da6 於 15-09-30 發表
個時IN 德幼, 老師講到明唔會有任何優勢呀如果升德小
所以我最後就算有下午班德幼都冇讀到~
揀番自己區內一 ...
係德小校長講話有的,都話盡量會收返有誠意的德幼生先,當然甘多德幼仔收得邊個呀~再者如有名幼生,就更難保啦!間間都話要111,但111只能比一間而已,睇彩數算了

回覆:kate12210 的帖子

唔洗太擔心,堅持111,希望你OK!!可以再試下開始寫信比校長自薦又或詢問,增加機會都好!

引用:唔洗太擔心,堅持111,希望你OK!!可以再

原帖由 moklan 於 15-10-10 發表
唔洗太擔心,堅持111,希望你OK!!可以再試下開始寫信比校長自薦又或詢問,增加機會都好!

...
請問你仔仔今年讀小一嗎?功課多唔多呀?平均要做幾耐?係佢自己做到,定都要大人睇住做好d?因為依家係老人家照顧仔仔,佢地都好怕跟功課,但我放工返黎都就快8點。。。

回覆:kate12210 的帖子

有熟悉的一位上年一年級同學都係老人家照顧,無補習,但平日都可平均2小時内完成,假期多啲,有好上年小一家長都講德信識得教書,好深好抽象嘅中英文都無好多功課,但車然佢哋係識,唔只一個講話師資好!

kate12210 發表於 15-9-30 16:18
係德小校長講話有的,都話盡量會收返有誠意的德幼生先,當然甘多德幼仔收得邊個呀~再者如有名幼生,就更難 ...
我係110 咋~
但暫時首選都係心儀德信~
我小朋友今年K1咋, 仲有2年先同我玩呢個遊戲~

kate12210 發表於 15-9-19 16:25
多,好多德幼家長表示係為德小先讀德幼,好多都係幼稚園已經跨區,為的是加分,當然就算110,甘多人加分, ...

呢個真係一個好大既誤會,唔知邊個講話讀德幼可以直升德小,累死人。

回覆:2da6 的帖子

唔好擔心,我上德幼20分抽籤都入唔到,最後叩門入德小,要些付出,堅持下,何況還有兩年部署下乙部係同區或他區小學。

回覆:mamana 的帖子

讚mamana之觀點,其實要清楚點,德幼和德小確有好關係,惟非直接聯繫,所以不要誤會100%直升。不過,德幼升德小又的確有優勢!

回覆:跨區報德信

多謝大家意見呀,真希望快速定好學校,玩成年好累架

好多同班同學及家長都報左德幼校內既小豆芽活動,話第日升德小有優先,但我自己研究過天主教領洗過程,除非小朋友係一出世就信教領洗,否則到讀幼稚園先上慕道班,根本趕不及報自行前領洗,無資格取5分,我自己又無咁大恆心返教會,所以都無報小豆芽。D人又話德幼叩門德小會有優先,我自己就覺得如果真係優先,應該係自行階段優先有分加,要去到叩門先話優先都無用,人地讀其它幼園用自行,大抽獎收晒先到你,反而自己讀德幼要去到叩門入德小話叩門優先,講出黎都比人笑。

回覆:mamana 的帖子

稍安無燥,衆所周知,所謂自行係計分制,多分者得,同分抽籤,學校並無"自行" 選擇能力,到大抽獎,更固名思義,也不用解釋,其實, 全港所有政府津貼學校如是,包括德小或德幼,只有到叩門時才可以自己揀。就算揀都無可能100%收曬所有德幼111或110。

坦白講,教會及神父都會盡力講道不論身份廣收教友,當然,有的為小朋友上德信,油天或其他天主教小學,希望總會有一天會信主就得喇。

回覆:dvdyea 的帖子

講得好,支持下比個讚!

‹ 上一主題|下一主題