用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪應該勸一勸?
樓主: ponnychan
go

係咪應該勸一勸? [複製鏈接]

現在這班master 只在洗底,真正有料又是另一回事。到時通街又是這一班人。僱主亦不會有此CV 優先請他們,知道他們只落水上岸,同真正浸完水是兩回事吧。

siumiu2010 發表於 15-5-7 22:55
吾好意思, 順帶問一下, 英國Master係吾係多數謮一年, 香港好似有D讀2年??
係多數一年,佢好多時比本科生讀完一年後,可以轉去另一個field工作,例如大學讀BIO,畢業後想做會計,讀一年會計Master,就可以轉去會計行業。

讀一年Master係幾好玩,特別係做左多年嘢,班上好似聯合國,本土生最多得3份1人。

致各家長

現在英国容許留學生工作,可幫輕經濟負担,而且

不是賺錢就是花钱

引用:致各家長現在英国容許留學生工作,可幫輕經

原帖由 YauMum 於 15-05-08 發表
致各家長

現在英国容許留學生工作,可幫輕經濟負担,而且
可否提供詳情,我想知啊!

skIII 發表於 15-5-8 03:24
係多數一年,佢好多時比本科生讀完一年後,可以轉去另一個field工作,例如大學讀BIO,畢業後想做會計,讀一 ...
但讀完一年會計MASTER, 係5係由頭考過ACCA會計師公會PAPER??

回覆:亮燈 的帖子

每週20小時留學生工作時間,如去唐人街約6-7鎊一小時,免稅的。

每位媽媽都想儘自己最大努力去幫助自己仔女,換了是我亦會這樣做。
但要提他機會只是一次,希望他好好珍惜。
至於大學排名亦不需計較,硏究型和理工型大學亦不同,排名計法異常複習。如果讀書一般勉強入名校也是痛苦非常,只要是認可大學便可以了。
(英國約有120間大學是認可的,否則英國領事是不會發學生簽証的,英國的野雞大學比其它國家少很多。)
畢業出來是否前途無限真是要靠自己,父母已儘了最大努力仔女亦不能有怨言了。
我身邊有位朋友(單身53歲了),她為了姪女前途,協助其哥哥供女兒到外國讀大學(無條件付出不需清還),我覺得她很偉大,若樓主經濟條件許可不況考慮吧。

亮燈 發表於 15-5-8 22:00
可否提供詳情,我想知啊!
我仔在town 附近亦有唐人餐廳叫他做part time, £6/ hr, 但我想他専注讀書考GCSE便推了。學校亦出通告,可安排學生到醫院工作,有興趣讀醫護同學可報名。

回覆:係咪應該勸一勸

我都想叫亞大去醫院工作,可惜學校冇安排

引用:Quote:亮燈+發表於+15-5-8+22:00+可否提供

原帖由 noel2010 於 15-05-09 發表
我仔在town 附近亦有唐人餐廳叫他做part time, £6/ hr, 但我想他専注讀書考GCSE便推了。學校亦出通告,可 ...
唔該晒

brother4 發表於 15-5-9 15:19
我都想叫亞大去醫院工作,可惜學校冇安排
學校曾經安排個career 活動,比咗£1xx, 出咗個詳細report 分析學生能力及選科選職業。今次就同附近幾間醫院合作,目的是給這班學生有醫院工作經驗。

沒有詳情但part time 是合法而且有時數限制.

最安全就是在自己的大學做,如 prep cook,waiter,  or art centre etc

有朋友做cashier,  operator cleaning worker, Mc Donald, hotel housekeeper etc.

做开就有好多机会

回覆:noel2010 的帖子

thx,叫亞大俾£1XX做分析,難難難,佢太慳

絕對同意樓上kitty Wong所講,UK有超過一百四十所正統大學,排名雖然重要,但勉強無幸福,最緊要佢自已比心機,將來的道路佢自已選擇,父母盡左力就OK了,今日母親節,祝各位母親節快樂!

當然啦, 讀傳統大學梗係好, 但讀完副學士已有一定知識, 也不是一定落水上岸那樣悲觀. 要看自己能力和條件來選擇, 這也是不錯的選擇.
‹ 上一主題|下一主題