用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪應該勸一勸?
go

係咪應該勸一勸? [複製鏈接]

日前, 姐姐很高興咁同我講, 佢阿仔準備去英國留學.  
我有些訝異, 一直無聽聞話要出國留學.   外甥讀書成績一向麻麻, 現在讀緊副學士, 我仲以為佢目標係本地大學, 無唸到原來暗地裏申請了英國的大學.   再打聽下大學名稱, 上網查下, 在英國都唔知算係排到第幾流既大學了.   國際生單是學費, 約每年14000磅, 報既又係business management呢類吹水科目.   但更大的問題是, 本來是工薪族經濟不算充裕又已年過50的姐姐和姐夫, 原來打算為此拿間樓去銀行做二按.   

係咪應該勸一勸?  但依家姐姐咁高興, 唔知點開口.  又或者一切唔係我想像中咁差, 讀得成返黎, 對外甥黎講係另一片天地.

karenleaf7    發表於 15-5-10 18:11
   4    0    0    0

英國排行十大大學會好D

應該點都好過讀副學士

siumiu2010 發表於 15-4-12 13:46
英國排行十大大學會好D
如果有英國排行十大, 廿大, 就唔會出呢個帖.    唔知呢間英國本土排行幾多, 但我上網查到個QS世界大學排行榜(undergraduate), 排到四百多位.   雖然排行榜唔可以儘信, 但都叫有個譜, 大概可以了解到係咩大學.

ponnychan 發表於 15-4-12 13:23
日前, 姐姐很高興咁同我講, 佢阿仔準備去英國留學.  
我有些訝異, 一直無聽聞話要出國留學.   外甥讀書成績 ...
這條路是將來一生受用。總比香港副學士有用,如果家姐有能力應付到就應支持。

noel2010 發表於 15-4-12 14:16
這條路是將來一生受用。總比香港副學士有用,如果家姐有能力應付到就應支持。 ...
完全同意

anglo-chinese    發表於 15-4-12 15:42

回覆:ponnychan 的帖子

很正常的,副學士難上U,又要交學費,不如俾多一點去留學,有人選大陸,台,英,歐洲,估孩子肯去,會明白努力,最重要是不要學壞,另英國第一年可報非聯招入本地U。。

brother4 發表於 15-4-12 15:01
很正常的,副學士難上U,又要交學費,不如俾多一點去留學,有人選大陸,台,英,歐洲,估孩子肯去,會明白 ...

謝謝以上各位回覆.   明白了, 天下父母心, 咁係應該支持.

又,  "另英國第一年可報非聯招入本地U" , 照你咁講, 外甥係先副學士讀一年, 後去英國又讀一年, 再以非聯招申請入讀香港既大學.  係轉折d, 但似乎可行喎, 可以提下姐姐有咁既路徑, 等佢地研究下.

但如果有能力繼續供到落去,就梗係完成英國大學課程啦!

anglo-chinese    發表於 15-4-12 15:42

亮燈 發表於 15-4-12 15:31
但如果有能力繼續供到落去,就梗係完成英國大學課程啦!
我家姐在老人院工作, 照顧病弱老人, 唔好以為好輕鬆, 係相當辛苦既體力勞動工作, 仲有老人家既大小便之類, 簡直係厭惡性行業.  佢就黎54歲, 本來係可以準備退休既年紀.  但依家仲話想要攞層樓去做二按, 我真係唔贊同.  所以, 勉強供得起, 我都係寧願個外甥有機會返香港讀就最好.   

ponnychan 發表於 15-4-12 15:58
我家姐在老人院工作, 照顧病弱老人, 唔好以為好輕鬆, 係相當辛苦既體力勞動工作, 仲有老人家既大小便之類,  ...
當然明白,人生往往好多決擇,有得有失,你可以分析你既觀點俾你家姐知,最後當然由佢及家人決定。

ponnychan 發表於 15-4-12 15:58
我家姐在老人院工作, 照顧病弱老人, 唔好以為好輕鬆, 係相當辛苦既體力勞動工作, 仲有老人家既大小便之類,  ...
那就更放心經濟不成問題,老人院工作退休年齡到65, 而且是求員工行業,至少不擔心沒有工作收入。
如果經濟許可,就留學畢業回來。你說他成績麻麻,勉強在港讀U未必一定好,除非他到了英國不習慣才考慮回流吧。

讀完副學士,UK可升大學二年級(如果同一科),佢係去讀Foundation(大學自己攪)?有些大學Foundation都可以報英國聯招((UCAS)的,為何講business management係吹水科目呢?每一科都有用處,睇下佢自已想將來行什麼姐。副學士確實認受性不高。

ponnychan  係去讀year 1  發表於 15-4-14 08:41

回覆:係咪應該勸一勸

或者佢過到去開“曉“呢!最緊要唔好學壞,白費父母心機!

醒目開學勳章

外國升學, 使費不只學費, 還有其他生活費, 機票, 簽證費, 零用等等。 如果家庭負擔到, 一試無防, 如果要將層樓加按, 每月吃力還款就要想清楚。當然父母愛子之深, 一定願意無私付出,給孩子帶來多一個希望, 但是要實際些想清楚, 孩子是否讀書材料, 否則學一門手藝還是實際吧!

回覆 3b 的帖子

No only cost of living plus tuition fee, many other expenses are unexpected in coming years.  Its not cost effective to invest in college with the oversupply of graduate in labour market.  Its seems more practical to invest in local market in gaining practical experience. Good Luck.

明白父母心情,希望讀書改做命運,有二方法平價,1是考取獎學金,2是先去台灣升大學後,再去美/英/澳等地讀master(洗底)!

最緊要係去到英國真係用心來讀, 否則浪費金錢同時間

回覆:ponnychan 的帖子

記住,勸告的重點是「家姐,我擔心你辛苦」,跟住平淡地論述你的論點,結尾是「決定權在姐姐,不論點,我都支持,但只係擔心你辛苦,捱壞身體」

torunpoland 發表於 15-4-13 19:39
記住,勸告的重點是「家姐,我擔心你辛苦」,跟住平淡地論述你的論點,結尾是「決定權在姐姐,不論點,我都 ...
多謝你提醒, 我對外甥的確有先入為主的某些觀念, 的確要小心在意從口中說出的話以免傷了姐妹間感情.
我姐有個性格上優點, 佢好樂觀, 凡事往好處看, 反而係我有時會思慮太多.   其實, 我手上二,三十萬是可以拿得出來, 借給姐姐, 好等她緩一緩不去做按樓, 等外甥在英國讀完一年才說, 到時候返到香港讀大學固然好, 若要繼續留英, 那時候再想按樓的事也未遲.   
‹ 上一主題|下一主題