用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪應該勸一勸?
樓主: ponnychan
go

係咪應該勸一勸? [複製鏈接]

回覆:Ruby1219 的帖子

你個孩子好醒目,溫馨提示旅行薬帶備去homestay,個人孩子就冇帶去,病咗要差D去看醫生

回覆 brother4 的帖子

旅行药?HK带過去定係UK医生開的?

回覆:Sheep006 的帖子

自己昰HK帶去的傷風咳藥

回覆 brother4 的帖子

唔係話學校唔卑带咩?

回覆:係咪應該勸一勸

學校唔俾帶?應該可,但放學校保管。

回覆 Ruby1219 的帖子

今時今日是高學歷通漲年代,讀過oxbridge或名校是驗証了合適現代教育模式而已,與懂得照顧自己,體諒別人,是兩碼子的事。孩子走岀去,有不少親身的第一手經歷,要自己作主,有無數free play, 底線是自己管理自己,如果掌握合度,則將來無論去餅店賣餅,又或當CEO, 都應該唔會失禮父母,失禮香港人。
如果父母唔使擔心孩子去打工時儍更更,,心頭高時又無乜本事,應該已經飲得柸落了。

前幾天收到補習社推銷課程是:為暑假后上大學的孩子,及早在假期中備課,大量教大學的老師供應云云。

估計是針對九月開課的留英學生吧!究竟兒女的補習期是否可以infinitive.........遲早返工前要補習,返工中又補習,請埋補習老師一起返工,亦未尚不可了。

You are so good to your sis.  She is so lucky!   

As parents, we always do our best for our kids.  We won't regret for money or time spent.  

Your suggestion for her financial arrangement is so considerate.  I wish I have a sis or friend like you!

Cheers!

回覆 annie40 的帖子

即時回港有乜後路呢, 香港中學會收嗎?

唔為自己而努力的人是處處死路,無後路。

要唔要講明比細路知?,自己揀。

引用:唔為自己而努力的人是處處死路,無後路。要

原帖由 annie40 於 15-05-01 發表
唔為自己而努力的人是處處死路,無後路。

要唔要講明比細路知?,自己揀。 ...
「唔為自己而努力的人處處死路,無後路。」講得好,呢句好正。其實我最近都有跟細仔講過類似既:如果你一生人頭呢廿年唔想努力、辛苦讀書,咁你以後既六十年就會好辛苦,如你覺得咁樣係接受既、開心既!隨你喜歡吧!將來唔好怪父母,我地冇欠你既!因為我地已經盡力供給你學業上、生活上所需,你只可怪自己吧!

annie40 發表於 15-4-29 15:10
回覆 Yanamami 的帖子

父母出钱, 也要孩子出力啊! 没有必要你有你的良好意愿, 佢有佢的happy 逃避, 拖拖拉 ...

你用到"逃避"呢兩個字, 正是我怕會發生的隱憂.
外甥初中時, 轉過一次校, 當年的原因是學校老師對他有偏見云云.

前年考DSE, 成績不好, 自修一年, 舊年再考DSE.  夾住兩年DSE成績, 他入不到八大..   

去年九月, 他開始讀副學士, 讀左副學士無幾耐, 就去申請英國大學, 結果又有大學收佢讀year 1.

我其實有疑問, 香港八大都入唔到, 呢d英國大學卻收.   係咪有d濫收, 唔理係咪有足夠能力, 收左先?  

我外甥人算聰明, 但向來唔用功, 而且有逃避傾向, 現實環境稍出問題, 他就想轉新環境.  我其實係擔心, 佢去英國一年, 讀唔成書, 又走番黎.  當然, 用你既角度去睇, 走番黎好過拖落去.  

此外, 這趟他想去英國, 我都覺得係因為同輩壓力之故.  他的堂/表兄弟姐妹姐們, 幾個都已在外國讀書或計劃往外國升學.   美國, 加拿大, 澳州都有, 但幾個往外國升學的, 大都是有當地戶籍的.   

外甥既情況, 我真係唔敢講, 我係怕佢又半途而廢, 又或者無能力完成學位.

ponnychan 發表於 15-5-2 09:43
你用到"逃避"呢兩個字, 正是我怕會發生的隱憂.
外甥初中時, 轉過一次校, 當年的原因是學校老師對他有偏見 ...
我個人就唔係咁睇喇!既然佢都努力過,而在香港亦搵唔到出路,點解唔去外國試試呢?在香港唔得=外國都唔得?香港=世界?我梗係唔會咁睇,將來既事邊個會知道結果呢?有機會而唔試,可能會抱憾終身啊!

回覆 ponnychan 的帖子

自己都是媽媽,講完那句處處是死路,後悔了幾天啊!
講真做家長,那位不是矛盾到極點,再加點無可奈何呀。但無奈歸無奈,家長始終要有底線,更要把底線加粗再加粗地讓孩子明白家庭狀況和自己的定位。跑岀去,唔系睇睇風景,亦不是等運到,好好醜醜都要按時畢業,讀好英語。

其實香港這種完全沒有玩樂的教育和風氣,已經埋葬了不少大好家庭和孩子,跟大隊的路是非常不好走。既然已經有大學收,你姐姐又願意死捱地給兒子一個機會,也屬情理之內。

作為姨姨,實在難作事先孔明來作預測。重要是姐姐和姨㽒和重要的家族成員,開個正正式式的家庭會議,各人說出理想,抱負,自己寫低自己的話作憑証,無得再頼貓。姨姨更要提醒他預備享受孤獨,享受自由,頂得住寂寞,悶到發慌也要遠離不知所謂的朋友。只要把持得住,前路就是由他創了。

千祈唔好當出去是睇環境,唔多like又番香港再睇環境,睇睇下就三十歳,再睇下點樣攞公援?

回覆 annie40 的帖子

1)可能寶貝仔想去2)可能父母此終想仔做大學生.

明白父母心情,希望讀書改做命運,有二方法平價,1是考取獎學金,2是先去台灣升大學後,再去美/英/澳等地讀master(洗底)!

依家年代好難.大學生穴好普遍.包括外國.
考獎學金更難

引用:回覆+ponnychan+的帖子 自己都是媽媽,講

原帖由 annie40 於 15-05-06 發表
回覆 ponnychan 的帖子

自己都是媽媽,講完那句處處是死路,後悔了幾天啊!
講得好

讀完副學士, 再去英國找大學讀一年top up degree, 一年都係20-30X萬,平好多. 有多餘錢讀埋一年master才回來.當然要副學士成績好才有靚大學收啦!
上網search "top up degree" 睇吓詳情!

florence852 發表於 15-5-7 21:58
讀完副學士, 再去英國找大學讀一年top up degree, 一年都係20-30X萬,平好多. 有多餘錢讀埋一年master才回來 ...

吾好意思, 順帶問一下, 英國Master係吾係多數謮一年, 香港好似有D讀2年??

醒目開學勳章

引用:讀完副學士,+再去英國找大學讀一年top+up+d

原帖由 florence852 於 15-05-07 發表
讀完副學士, 再去英國找大學讀一年top up degree, 一年都係20-30X萬,平好多. 有多餘錢讀埋一年master才回來 ...
請問美國是否都係讀一年  master 架?因堂弟在大6讀緊大學,我都想知呀,希望能夠洗㡳,謝謝。

‹ 上一主題|下一主題