用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪應該勸一勸?
樓主: ponnychan
go

係咪應該勸一勸? [複製鏈接]

回覆 brother4 的帖子

警察呢?要咩條件呢?記得以前有個同學中五毕业成績麻麻都可當差

回覆:係咪應該勸一勸

講警察,真你同你同學一様成績差,佢打架等2個大過+2個小過,十年後遇見做了謷察每次再遇都升級上公務員事務員嘅網站(www
csb.gov.hk) 去搵下d公務員空缺 警察(警員)長期請人 一定搵到嘅 撳入去警員份空缺資料裡入 就有齊份工嘅要求喇

回覆:brother4 的帖子

而家做警察要求都高 如考督察 英文好 有自信 有領導才能 思維廣濶 時事觸角最重要 就算有 degree 或留過學都末必考到 就算有 degree or 留過學都只考到 PC 但現在警察部人手短缺 因退休潮

回覆:AK_Fans 的帖子

不是定要 DSE 成績 成績要 full cert 知冇要讀毅進紀律課程 讀完後承認有入職學歷

引用:回覆+brother4+的帖子 警察呢?要咩條件呢

原帖由 Sheep006 於 15-04-17 發表
回覆 brother4 的帖子

警察呢?要咩條件呢?記得以前有個同學中五毕业成績麻麻都可當差
可參考以下網址
http://www.police.gov.hk/ppp_tc/15_recruit/index.html

紀律部隊仍有消防,懲教,海關。呀仔朋友亦不是考警察,而且他們是乖仔,好純品,考到都未必應付到。

入境適合乖仔考,但較難入入境處較著重語文能力及溝通能力, 會挑選有領導才能的, 因為入境處(其實泛指紀律部隊)架構很hierarchical, 所以同事日後需lead住一team / 多team 組員.

詳見 http://www.immd.gov.hk/chtml/organisation.htm

好仔唔當差

好仔唔當差是60~70年代口語

當時差人就如有牌爛仔,保謢黃,賭,毒,貪污收片樣樣齊,華人警察上至總探長下至黑腳同流合污,咪以為英國上司唔貪,佢地祇係唔洗出面貪,坐係差館老總房等下級送上門...好仔當差唔貪都冇運行,派去守邊界,守水塘,守大嶼山啦~~~^^ 直至一九七三年,貪污警司葛柏逃離香港,返回老家英國,致使全港市民紛紛抗議,一時間,港九到處飄揚著「反貪污、捉葛柏」的布條,之後廉署正式成立,在一九七五年一月引渡葛柏回港受審判刑。

這是肅貪的轉捩點,慢慢……逐漸……警察形象
這麽多年來政府和警察一直很努力建立打造形象,年輕人覺得這是一份薪優糧準的工作。無論在招聘層面,還是社會教育層面,電影劇集層面,警察頭上一直掛上「儆惡懲奸、除暴安良、服務社會」之類的牌匾。

亮燈 發表於 15-4-17 22:48
好仔唔當差
Agreed

引用:+本帖最後由+brother4+於+15-4-17+23:15+編

原帖由 brother4 於 15-04-17 發表

好仔唔當差是60~70年代口語
可惜由八十年代至九十年代期間辛苦建立既優秀、廉潔、公正形象,令香港市民覺得自豪及尊重既警隊,到依家,用幾年時間就將之摧毀,所以我至講番(好仔唔當差)呢句說話。

回覆:亮燈 的帖子

其實而家都有多青年人去考警察 前排有報導有顔色絲帶嘅青年人去考 因起薪點高 其實各方都有偏激嘅人 只不過大部份人被感性蓋過理性

想問下入政府部門, 最低係吾吾DSE2222???

3b 發表於 15-4-13 07:47
外國升學, 使費不只學費, 還有其他生活費, 機票, 簽證費, 零用等等。 如果家庭負擔到, 一試無防, 如 ...

我都係禁諗。最怕个仔無心向学,燒完銀紙,再老人老了連瓦遮头都無埋,阿仔仲係吊兒郎噹。

吊兒郎噹!要整理行裝,佢地攪完,漏兒様果樣,又要幫佢地再整理一次,好似我自己去留學咁,超忙超勞氣

點解唔讀完副學士才去英國讀1 年 top up degree, 再讀埋master洗清晒底, 平好多. 有朋友都係咁,回香港後好ok喎!

引用:點解唔讀完副學士才去英國讀1+年+top+up+de

原帖由 florence852 於 15-04-29 發表
點解唔讀完副學士才去英國讀1 年 top up degree, 再讀埋master洗清晒底, 平好多. 有朋友都係咁,回香港後好o ...
可否詳細講解下?謝謝

回覆 Yanamami 的帖子

父母出钱, 也要孩子出力啊! 没有必要你有你的良好意愿, 佢有佢的happy 逃避, 拖拖拉拉. 究竟儿子有多大comitmentment , 父母要心底明白, 最佳是问阿仔的第一年最低的合理目标, 先见之明是如果唔达标, 就即时回港好了.

机会难得, 孩子有责任要加倍努力, 拖下去也没必要了.

回覆:ponnychan 的帖子

留意有無計小費用,英國大學一般1年要3萬英磅左右

引用:回覆+Yanamami+的帖子 父母出钱,+也要孩子

原帖由 annie40 於 15-04-29 發表
回覆 Yanamami 的帖子

父母出钱, 也要孩子出力啊! 没有必要你有你的良好意愿, 佢有佢的happy 逃避, 拖拖拉 ...
很同意!我成日同阿仔講,你可以去英國留學係機會難得,要你自己想去又考到心儀學校,and then 爸媽有能力又願意比你去,缺一條件不可。所以你一定要比心機同珍惜。除咗讀好d書,仲要培養獨立思考丶人情世故。盡力讀書係應份,我要求佢心理質素丶自立能力有進步先收貨。
好彩佢除咗keep 住鍾意同努力讀書外,變得成熟自立,亦多咗關心人。
尋日知道daddy 吾舒服,一早起身上堂前就打電話慰問。daddy 問佢long exeat 的安排,提佢要點執嘢去host family 度,佢就話,得㗎啦!我自己搞得掂!聽到呢d仲開心過佢攞A。

‹ 上一主題|下一主題