用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪應該勸一勸?
樓主: ponnychan
go

係咪應該勸一勸? [複製鏈接]

回覆:係咪應該勸一勸

亮兄公屋好,私樓表面風光,要供樓,冇閒錢,但公屋租金又平,自然蓄到錢,—世公屋,仔女可申請公屋/居屋

Sheep006 發表於 15-4-16 18:34
回覆 亮燈 的帖子

我總以為係勉費添
當然唔會免費啦!好似我住公屋咁,只係排條隊唔同之外,其他就冇分別,租金一樣,住滿十年要入息審查,過額就交雙倍租。

引用:Quote:3b+發表於+15-4-15+16:00+我又長知識

原帖由 亮燈 於 15-04-15 發表
當然要,但好似係平到你唔信。實際幾多我唔知。
我朋友是消防員,住係記律部隊宿舍-杏花邨十幾年,是普通消防員巳開始住,600幾呎,市值700幾萬!羨慕

現在申請T4(學生簽證)有很多新規則,資金證明準備定好少少,將一年學費及生活存入戶口內,申請T4時,存款放在戶口必須超過28日就OK了(約三十至四十萬),另外去指定的健康中心照肺(必須照),如果9月去,即必須9月前出T4簽証了,照肺的記錄及文件可保留6個月有效(即現在去照都可以,但問下代理我是否有記錯),學校已出CAS比妳外甥,如已出及真的出國可在6月出T4,唔好太遲,越遲越多人申請。

可否告知是邊間大學?Wales是一個好地方,生活指數低,美麗、純僕及安全,另有幾間好大學。論排名,如果排名在40-50已可接受,UK有成百多所大學,中游都算OK,另外要睇學科排名,唔好剩睇學校排名,當然,個個都話想讀牛津或劍橋,都要睇返學生成績最實際。如果牌名三十內收我小朋友,我已心滿意足了。仲話要前十名。???

三十排名內的大學,在UK的聯招(UCAS)都要三科AAA-ABB。

引用:現在申請T4(學生簽證)有很多新規則,資金證

原帖由 waichung1962 於 15-04-17 發表
現在申請T4(學生簽證)有很多新規則,資金證明準備定好少少,將一年學費及生活存入戶口內,申請T4時,存款放 ...
多謝新資訊😃

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-04-15+發表當然要

原帖由 lui 於 15-04-16 發表
我朋友是消防員,住係記律部隊宿舍-杏花邨十幾年,是普通消防員巳開始住,600幾呎,市值700幾萬!羨慕

...
我記得幾年前有個朋友住宿舍,兩人單位,好似1000 租左右

lui 發表於 15-4-16 22:12

...
600幾呎細喇!以我所知,入境處彩雲村對上既宿舍,超過1000呎,兩個人住,可惜唔係自己物業

朋友是警察,宿舍最多,位置好,多囗—問,考紀律人員難?

回覆:係咪應該勸一勸?

我都想多口一問,有朋友話沒有香港的Dse 成績是考不到政府工的?(應該吾係卦)但佢又話因政府做事有模式,冇Dse 成績就吾接受喎⋯?

引用:朋友是警察,宿舍最多,位置好,多囗—問,

原帖由 brother4 於 15-04-17 發表
朋友是警察,宿舍最多,位置好,多囗—問,考紀律人員難?
依家想入政府工已經難,想入紀律部隊更難,記得以前(讀中學時)警察訓練學校會派人去學校做介紹,讀完中三就可入警校訓練,中五畢業可考督察,依家?

引用:我都想多口一問,有朋友話沒有香港的Dse+成

原帖由 AK_Fans 於 15-04-17 發表
我都想多口一問,有朋友話沒有香港的Dse 成績是考不到政府工的?(應該吾係卦)但佢又話因政府做事有模式, ...
呢層唔清楚,但點解一定要做政府工呢?除左人工可能高少少,但得12個月糧,冇長俸,只係MPF,福利跟97前係天同地比,而且仲係臨時工,三年又三年,好彩至會轉做正式公務員。

waichung1962 發表於 15-4-17 00:50
可否告知是邊間大學?Wales是一個好地方,生活指數低,美麗、純僕及安全,另有幾間好大學。論排名,如果排 ...
我入過大學網站睇過, 大學本身和週邊環境的確好靚, 睇到都覺得能夠在這些地方讀番三幾年書, 真係唔錯.  我後來再查到大學在英國本土的排名, 排到45位之後, 但唔好講名字啦, 都唔知有無相熟既人上黎呢處會睇到呢個post.

我無唸到原來都有唔少家長願意按樓去供仔女出國讀書.  我唸, 要做出咁既決定, 都要睇多方面條件是否配合.   再二按, 就要延遲退休, 工作又幾辛苦, 唔通真係做到60歲? 咁當然要睇個仔讀到畢業出身之後, 有工做, 又可以幫忙減輕.   

問題其實係好睇要出國留學既年輕人本身情況, 對外甥, 我其實都好猶疑, 在這裏不直多說了, 不過既然佢定都決定左, 總要俾年輕人一個機會, 所以都好快改變左心態去支持家姐既決定.  

政府工有保障,不像私人公司工作做多年見人工高容易俾迫退休,另不—定要dse成績,朋友孩子星加坡畢業,回港經政府評核成績,現入了郵政局。如肯讀書正如你講支持家人決定,努力加油!

我仔有兩個運動員朋友仔,去年DSE 1x 分,都考入不同纪律部隊,人工由$18000 起,他們主要體能取勝,加上判斷通識能力強,可能做了多年運動員醒醒目目有關。如果在私人公司,怎會有這樣人工!

真係好多紀律部隊請運動員

回覆 亮燈 的帖子

上次去過阿仔同學彩雲村宿舍,真的好大呀
‹ 上一主題|下一主題