用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪應該勸一勸?
樓主: ponnychan
go

係咪應該勸一勸? [複製鏈接]

回覆 ponnychan 的帖子

你家姐有冇話一年要幾錢呀?
20-30萬...驚唔夠一年讀, 真係樣樣都要錢。

梁媽媽

回覆 ponnychan 的帖子

家姐有你呢個妹, 佢都好幸福啊! 姊妹之間, 細個打到拆天, 到大個, 正常成長的都會彼此親親近近. 加油!

回覆 梁媽媽 的帖子

我問過, 佢話慳慳地預計35萬港元一年, 咁夠唔夠, 間學校在Wales.
我無唸過一次過幫忙一年開銷, 我姐自己補餘額是可以的, 而且我仲未同我姐講呢件事, 我唔想外甥有倚頼性以為錢好易解決.

其實, 我都有打算將自己住緊層樓去按, 等個女可以出國讀書

回覆 LULU-MAK 的帖子

你真好!如果有需要的話,我也會那麼做

回覆:係咪應該勸一勸

你地都好,起碼有層樓做後盾,可惜我冇,總之冇晒錢就要返香港。

亮燈 發表於 15-4-15 12:21
你地都好,起碼有層樓做後盾,可惜我冇,總之冇晒錢就要返香港。

...
你還好,有政府做後盾,公務員退咗休,比間公屋你及食長糧。唔使供樓喎!

引用:Quote:亮燈+發表於+15-4-15+12:21+你地都好

原帖由 noel2010 於 15-04-15 發表
你還好,有政府做後盾,公務員退咗休,比間公屋你及食長糧。唔使供樓喎! ...
係既!如果冇OEA,阿仔跟本冇可能去英國讀書,所以我好感謝當年港英政府。我唔係公務員,太太就係,可惜係最低級果種,所以退休都係每月得幾千元,好過攞綜緩少少啦!

其實大家都係為d仔女將來著想.

引用:其實大家都係為d仔女將來著想.

原帖由 LULU-MAK 於 15-04-15 發表
其實大家都係為d仔女將來著想.
冇錯,各位家長都好辛苦,希望子女學有所成,明白父母既苦心。

醒目開學勳章

引用:Quote:亮燈+發表於+15-4-15+12:21+你地都好

原帖由 noel2010 於 15-04-15 發表
你還好,有政府做後盾,公務員退咗休,比間公屋你及食長糧。唔使供樓喎! ...
是否舊制的公務員退休後都可以分到公屋, 不分等級? 尺數以家庭人口計?

層樓做了二按,因留學要証明財才,借了現金,現還錢另冇政府宿舍福利,是看級數年齡,越高級越大地方好,朋友是主任㑅住二千呎,家可踏單車,估亮兄住千呎,住山頂向海景加落地window果種!!!

公務宿舍新聞有講,退休可不還,直至部門出信才走,退休後幾年再上公屋,真㲿

引用:層樓做了二按,因留學要証明財才,借了現金

原帖由 brother4 於 15-04-15 發表
層樓做了二按,因留學要証明財才,借了現金,現還錢另冇政府宿舍福利,是看級數年齡,越高級越大 ...
哈哈……睇下今晚發夢發唔發到先!太太係最低級文職公務員,紀律部隊至有二千呎宿舍。

引用:Quote:原帖由+noel2010+於+15-04-15+發表你

原帖由 3b 於 15-04-15 發表
是否舊制的公務員退休後都可以分到公屋, 不分等級? 尺數以家庭人口計?

...
新、舊制都可申請公屋,跟年資排隊,每年有三次機會,可揀新或舊公屋,唔使退休都可申請,我現有住緊,如果唔係住屋、冇OEA,阿仔係冇可能去到英國讀書。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+brother4+於+15-04-15+發表層

原帖由 亮燈 於 15-04-15 發表
哈哈……睇下今晚發夢發唔發到先!太太係最低級文職公務員,紀律部隊至有二千呎宿舍。

...
我又長知識喇! 紀律部隊宿舍要交租嗎?

brother4 發表於 15-4-15 15:05
層樓做了二按,因留學要証明財才,借了現金,現還錢另冇政府宿舍福利,是看級數年齡,越高級越大 ...
我有問過agent, 佢話香港學生唔需要財証或入息証明.

好看領事館職員,每個要求不同,你果問題之前問了,答案交了好D,有機會抽查,要補交又要走—次,

3b 發表於 15-4-15 16:00
我又長知識喇! 紀律部隊宿舍要交租嗎?
當然要,但好似係平到你唔信。實際幾多我唔知。

回覆 亮燈 的帖子

我總以為係勉費添
‹ 上一主題|下一主題