用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你想你的孩子怎麼樣?
樓主: YanKanMom
go

你想你的孩子怎麼樣? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 15-3-30 11:17
anixon  如果佢唔靚, 可能嫁唔出... :qui   發表於 昨天 08:25

都唔一定既, 你睇街上拖男帶女的, 都唔一定 ...
回看中學和大學的女同學,有相當一部份到現在都是孤家寡人,嫁吾嫁得出,同性格和timing有關。
靚吾靚反而吾係太重要。

little_yolky 發表於 15-3-30 11:17
anixon  如果佢唔靚, 可能嫁唔出... :qui   發表於 昨天 08:25

都唔一定既, 你睇街上拖男帶女的, 都唔一定 ...
//身邊靚女朋友, 好多連男友都無。// 好擔憂添
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

scyauchris 發表於 15-3-30 11:34
回覆 little_yolky 的帖子

唉……現在考慮太遲啦!我女現在其實都好想有個妹妹或弟弟的,有時佢會叫我收養 ...
林良爺爺仲有好多好嘢, 你search一下。

有呀!近來日日去博客來睇書,免運太吸引!阿女是病態睇書,阿媽是病態買書狂。

scyauchris 發表於 15-3-30 12:00

有呀!近來日日去博客來睇書,免運太吸引!阿女是病態睇書,阿媽是病態 ...
免運大招好絕,真係會破產,應該要經濟封鎖
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:回覆+mercy0010+的帖子 我女是獨女,每當

原帖由 scyauchris 於 15-03-29 發表
回覆 mercy0010 的帖子

我女是獨女,每當我想起將來我走了,佢乜親人都無就慘。所以佢一定要嫁得出,不用 ...
唔洗咁愁!呢代好多獨生子女!我仔都係。
有兄弟姐妹係好,但做人有朋友都好緊要,好朋友都可以取代兄弟姐妹,我識兩個單身女性朋友,佢哋住在同一座樓,常互相照應,情同姊妹,間中又會搵朋友上去屋企一齊傾偈,食嘢,我間中都係坐上客,間中又會幫我睇下我個仔添,佢哋不知幾開心有個細路同佢哋玩!
所以我希望教到個仔有能力積極面對人生,懂得結交朋友!自己去選擇人生嘅路!

回覆:你想你的孩子怎麼樣

健康,快樂!

醒目開學勳章

回覆:你想你的孩子怎麼樣

簡單啲,兩個字
~好命

回覆 wan_sosin 的帖子

所以我最喜歡痴住d家中只有獨女的家長,等阿女不會叫我生多過,不過近來佢改口叫我去收養個妹比佢。

引用:回覆+little_yolky+的帖子 有呀!近來日日

原帖由 scyauchris 於 15-03-30 發表

有呀!近來日日去博客來睇書,免運太吸引!阿女是病態睇書,阿媽是病態 ...
我都係病態買書

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 所以我最喜歡痴住d

原帖由 scyauchris 於 15-03-31 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

所以我最喜歡痴住d家中只有獨女的家長,等阿女不會叫我生多過,不過近來佢 ...
我仔現在很enjoy自己是獨子!不過佢見到比較細嘅小朋友,佢都好鍾意照顧下佢哋!又鍾意睇人D BB,話好得意!早兩年佢已經唔諗有細路妹,不過佢話第日自己要生個女,唔鍾意仔!佢話女仔乖D
我相信領養就難D,因為申請需時,條龍很長!香港好似無乜嘢條龍唔長!

wan_sosin 發表於 15-3-31 07:59
我仔現在很enjoy自己是獨子!不過佢見到比較細嘅小朋友,佢都好鍾意照顧下佢哋!又鍾意睇人D BB,話好得意! ...

見大家講開領養小朋友, 咁我都想講幾句.

因為我其中一個家姐一家最近成功評核成為社署嘅 "寄養家庭", 她一家被社署分配咗一個讀 K1嘅小朋友, 呢幾次家庭聚會家姐一家都有帶呢個小朋友出席. 閑談中聽姐夫講呢個小朋友嘅家庭背景及坎坷經歷. 最近呢個小朋友仲被心理學家評為"自閉", 我女都鍾意同佢玩, 亦因為呢個小朋友, 小女對助養小朋友有好大熱忱, 所以我同佢一齊係網站 search 香港呢啲機構, 一齊研究下 (P.S.依家我地仍然未助養的, 仍在做資料搜集階段)

本地兒童助養例如.
聖基道兒童院: http://www.skhsch.org.hk/stories/childrens_stories/2 --- 森仔的故事 (播放影片) http://www.skhsch.org.hk/video/LLchi2.wmv  (呢個影片, 2個月前農曆年假同阿女一齊係網上睇, 佢睇完都好感動). 不能指定助養特定某一小朋友, 捐款只可以係一個助養 pool 裏由機構分配資源.

保良局助養兒童計劃 http://www.poleungkuk.org.hk/sponsorship-programme/child-sponsorship-program.htm
助養善長可助養一名或多名兒童或贊助一個或多個家舍,而每位兒童及每個家舍均可接受多於一位助養善長之助養。參加後由局方安排配定兒童/家舍,助養人可與局方安排探訪所配定兒童/參加家舍同樂日活動,與兒童共聚。

心有體會, 如果自問無愛心, 真係唔好領養又或者做寄養家庭, 只捐錢做助養好了.

見眼我家姐及姐夫對呢個小朋友, 同對佢自己嘅女好唔同, 差好遠, 開口埋口講做寄養家庭如果小朋友係正常社署俾幾錢資助佢屋企, 唔正常嘅社署係要俾額外嘅另加資助嘅, 當初個小朋友社署分配俾佢時當"正常"計, 錢資助俾"正常", 但依家被評為"特殊", 但社署仍舊錢資助俾"正常", 兩公婆好不憤. 唉!局外人如我見到呢個小朋友咁可憐, 又見到我家姐姐夫咁無愛心, 個心真係痛的

小時了了 發表於 15-3-31 10:13
心有體會, 如果自問無愛心, 真係唔好領養又或者做寄養家庭, 只捐錢做助養好了.

見眼我家姐及姐夫對呢個小 ...
除左愛心,仲要耐性,依你呢幾句去睇,唔怕得罪講句,我覺得同好似好有愛心咁係寵物店買隻貓狗返屋企,覺得唔好玩就好冇愛心要棄養一樣,我而家只會好唔理性咁講句不如大義滅親

bobbob  呢個比喻好貼切  發表於 15-3-31 14:15

MASAYA 發表於 15-3-31 11:00
除左愛心,仲要耐性,依你呢幾句去睇,唔怕得罪講句,我覺得同好似好有愛心咁係寵物店買隻貓狗返屋企,覺得 ...

您都唔好話 "怕得罪講句", 其實我問心講, 我都對家姐及姐夫咁樣對個小朋友好不滿, 係度講係度散呀, 如果只係為$為社署資助, 唔好申請做"寄養家庭"! 講真, 近排因為呢樣野, 我自己都唔係好想見到我家姐姐夫

呢個世界咩野人都有! 唉!

小時了了 發表於 15-3-31 10:13

見眼我家姐及姐夫對呢個小 ...
當初佢為乜要做寄養家庭?照顧一個小朋友唔易,你家姐講呢d說話時個小朋友聽唔聽到?如果佢聽到,聽得明,個後果會係點,就算而家唔明,但記得d說話,大個d就知係什麼意思,自閉小朋友,只要智力正常,佢哋可以記性好好,心水好清,但諗D乜唔會同你講或未必識講.

wan_sosin 發表於 15-3-31 11:25
當初佢為乜要做寄養家庭?照顧一個小朋友唔易,你家姐講呢d說話時個小朋友聽唔聽到?如果佢聽到,聽得明,個後果 ...

就係姐夫係大家面前高談闊論咁講, 我聽完後同佢講唔好係小朋友面前咁講, 對佢心靈有影響, 佢仲講小朋友唔識唔知我地講咩! 唉! 聽到我呀..... 無言!

"當初佢為乜要做寄養家庭" ----- 純粹我個人勢利推測, 為 $, 政府有資助, 唔洗返工, 係屋企湊, 每個月有幾千蚊架!!

bobbob  為錢就真係無謂  發表於 15-3-31 14:17
wan_sosin  無言  發表於 15-3-31 11:38

小時了了 發表於 15-3-31 11:33
就係姐夫係大家面前高談闊論咁講, 我聽完後同佢講唔好係小朋友面前咁講, 對佢心靈有影響, 佢仲講小朋友唔 ...

其實咁樣對你家姐嘅小朋友都係有問題,佢哋見住父母咁樣,會學到d乜嘢?表面就好好,爸爸媽媽對佢哋好好,實在建立緊乜嘢價值觀?
‹ 上一主題|下一主題