用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學帶午飯 - 煮/食乜好?
樓主: 小時了了
go

小學帶午飯 - 煮/食乜好? [複製鏈接]

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-3-24+15:59+如果

小時了了 發表於 15-3-24 17:37
回覆 anixon 的帖子

嘩! 您嗰本好似幾好啊!

請問, 收到書後, 可唔可以分享幾頁內容呀? 我都好想為小朋友準備健康午餐, 我係煮食0知識, 我想做返個好媽媽!!

小時了了  可以,無問題!  發表於 15-3-25 16:39

剛剛 5:30起身煲飯,個電飯煲好耐無用了,鋪晒塵,唔知有無壞呢?已經唔記得呢個蚊型電飯煲要煲幾耐先至煲好啲飯,要時間去調節及適應先至得。

今日煲嘅菜飯係南瓜+蝦米仔+冬菇絲+瑤柱 (哈!哈!第一次將全部食材放晒落電飯煲咁整,唔知食唔食得呢!)

湯亦剛剛放晒材料落真空保溫湯壺度燜煲,中午時睇下煲唔煲得熟啲料先!!!今日嘅 湯係半個合掌瓜+幾片廋肉+1粒瑤柱。

今早返到公司已試食及試飲了, 情況如下

菜飯: 都 OK, 不過今朝落水多咗少少, 飯有少少淋, 而蝦米仔+瑤柱兩樣加埋鹹咗少少, 下次加一樣應該會好啲, 而有冬菇絲啲飯好香, 南瓜亦好淋好好味.

湯: 湯料係燜熟咗嘅, 燜咗差不多4個鐘, 啲湯係有淡淡清湯味, 清清地都 OK, 似屋企煲10幾20分鐘嗰鐘清湯味, 如果要有老火湯味, 我下次會用煲煲好先至放去真空保溫湯壺了

little_yolky 發表於 15-3-25 13:06
一般係做日式便當, 因為我唔鐘意熱飯壺打開時果種味。建議你參考Masa (山本勝)有一本便當書, 另外有一位女士(唔記得名)的《我的便當人生》, 超好睇, 又教你慳時間方法, 仲有一位日本營養師(又係唔記得名), 出過好多書, 返屋企搵俾你。
不過, 日式便當冬天就好凍, 要配熱水飲先得。

我的便當人生, 作者:緣里乃雅美, : http://www.books.com.tw/products/0010574609 博客來介紹呢本書我覺得寫得好攪笑: "一個人的便當,也能如同人生般,豐富滿滿~"

小時了了 發表於 15-3-24 17:37
回覆 anixon 的帖子

嘩! 您嗰本好似幾好啊!

有時要睇下書攞靈感

小時了了    發表於 15-3-26 11:17

這是緣里乃雅美女士的作品,她本身是職業婦女, 所以介紹的菜色都是簡單的為主, 材料也很平宜, 卻十分美味。緣里乃雅美女士是單親母親, 生活十分辛勞, 在書中也細談自己人生的經歷及與便當的關係, 除了是烹飪書, 也是一本很好的消閑書籍。

幕內秀夫先生是營養師, 推崇傳統日式料理及粗食, 我們中國媽媽看了肯定是不會跟足, 因為跟足他的指引會擔心營養不良。但是日本身為全球最長壽的國家, 飲食文化一定是起著重要的作用。他主張小孩的便當飯餸的比例是8:2, 但我調整至5:5, 不過, 肉類也是偏少就是了。至於有另一本書是寫大人便當的, 飯/肉/菜/豆的比例是 5-6/1/3/1, 這個比例我就儘量跟足(給C6), 因為他是容易3高類型, 但豆比較難處理, 所以一般加入菜的份量。

我的圖不知何解, 如何調都是很大!

Masa是我的偶像, 他出了很多本烹飪書, 我都買了。這是便當專書, 因為他是專業廚師, 所以較上兩本書的作者菜式較為複雜(不過我都可以弄得出), 可能沒有他們便當那麼健康, 但就肯定好吃, 尤其合我們中國人口味。

小時了了 發表於 15-3-26 05:57
剛剛 5:30起身煲飯,個電飯煲好耐無用了,鋪晒塵,唔知有無壞呢?已經唔記得呢個蚊型電飯煲要煲幾耐先至煲 ...
你咁勤力一早起身煲飯(我係前一晚較時間制的), 不如煮炊飯啦, 一煲過, 又好食。

BTW, 你囡囡學校可以俾帶湯嗎? 我囡囡學校唔俾, 因為怕小朋友論盡倒瀉。

little_yolky 發表於 15-3-26 13:06
你咁勤力一早起身煲飯(我係前一晚較時間制的), 不如煮炊飯啦, 一煲過, 又好食。

BTW, 你囡囡學校可以俾帶湯嗎? 我囡囡學校唔俾, 因為怕小朋友論盡倒瀉。

哈!哈!新X坑三日香, 咁多年無煮飯, 尋晚成晚記掛住今朝煮飯啲野, 今朝5點幾6點時煲煲下飯跳 fuse, 我估我攞錯另一個小家電嘅火牛插蘇, 唔同 watt 數攪到跳 fuse

阿女學校可以帶湯啊, 呢兩日我用好似 0.8L 真空保溫湯壺俾阿女帶返學校. 呢兩晚阿女自己批皮切瓜豬肉出水等佢全部自己做, 仲大大聲係咁叫我唔好提佢唔好幫佢, 佢自己識煲喎! 見佢好認真又專心咁切切切, 我心都甜嘅. 佢好好架, 係學校仲將湯分俾幾個同學仔, 佢話啲同學好鍾意飲佢煲嘅湯喎! 佢講嗰時個樣笑晒口, 好開心同埋好似俾同學仔欣賞好有滿足感. 我估唔到煮飯同埋煲湯阿女會咁有滿足感!!!

小時了了 發表於 15-3-26 13:54
哈!哈!新X坑三日香, 咁多年無煮飯, 尋晚成晚記掛住今朝煮飯啲野, 今朝5點幾6點時煲煲下飯跳 fuse, 我估我 ...
你真係得了, 搞到跳fuse都敢。

你真有所不知, 現今社會要搵個讀書叻, 能文能武既女孩子真係一街都係, 但要搵個煮飯入得口既, 真係難過登天, 無飯主婦係香港既特色, 所以, 阿女鐘意煮嘢, 係一個賣點嚟架。

引用:Quote:小時了了+發表於+15-3-26+13:54+哈!

原帖由 little_yolky 於 15-03-27 發表
你真係得了, 搞到跳fuse都敢。
所以揾煮飯嘅老公就大把野食!

little_yolky    發表於 15-3-27 11:51

回覆:小學帶午飯 - 煮/食乜好

昨天,爸爸煮拔蘭地繪牛楠比女兒帶意粉!

小時了了  您屋企做女嘅好幸福啊!   發表於 15-3-27 14:27

IloveJJ 發表於 15-3-25 14:31
嘻嘻!可能我地湯水多,又無話熱氣噃!
想請教一下, 你係唔係日日有老火湯? 我在職要靠工人姐姐煮飯, 所以佢買餸果日至有湯飲, 仲有係木瓜魚湯或薯仔番茄湯兩味, 要我得閑至可以買唔同湯料煲。近來兩隻馬騮輪流病, 食咗好多抗生素, 妹妹變得手腳冰冷(佢平時係熱血少年), 飲咩湯好。

little_yolky 發表於 15-3-27 14:25
想請教一下, 你係唔係日日有老火湯? 我在職要靠工人姐姐煮飯, 所以佢買餸果日至有湯飲, 仲有係木瓜魚湯或薯 ...

您住大埔, 您星期日返教會前或後有無去太和有機農墟買菜呀? 我都係上星期日開始係嗰度買咗一個當日朝早新鮮收割紅菜頭俾一家人食, 補補身及排下毒咁.

我打算黎緊星期日係普通街市買定大約5日嘅瓜類放係廚房或雪櫃, 分5日夜晚臨瞓前開電掣煲湯, 第二朝阿女及我帶返學校及公司飲. 而瘦肉惟有即晚放工返屋企前係超市買

小時了了 發表於 15-3-27 14:35
您住大埔, 您星期日返教會前或後有無去太和有機農墟買菜呀? 我都係上星期日開始係嗰度買咗一個當日朝早新 ...
有去呀, D菜好好食的, 不過無買紅菜頭, 因為從來無食過, 唔識點煮, 指教一下。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-3-25+14:31+嘻嘻

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-3-25+14:31+嘻嘻

同意

原帖由 little_yolky 於 15-03-27 發表
想請教一下, 你係唔係日日有老火湯? 我在職要靠工人姐姐煮飯, 所以佢買餸果日至有湯飲, 仲有係木瓜魚湯或薯 ...
最近買了個 slow juicer, 體積細小,要洗的配件只有四小件,好方便。每星期約3、4次,搞菜汁果汁。因為慢打,d汁小泡和很濃味,超好呀,可代替部分老火湯。平時小孩唔肯食的青萍果、青奇異果、楊桃、紅蘿蔔、火龍果,生薯仔、通通Ok! 因為我工人也很喜歡喝,所以佢唔介意洗多d野!

‹ 上一主題|下一主題