用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學帶午飯 - 煮/食乜好?
go

小學帶午飯 - 煮/食乜好? [複製鏈接]

帶午飯返學: http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E5%8D%88%E9%A3%AF

小學帶午飯 - 食乜餸好: http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E5%8D%88%E9%A3%AF

幫小朋友自備午飯,帶飯壼的家長請問: [url=http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E5%8D%88%E9%A3%AF]http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E5%8D%88%E9%A3%AF[/url]

愛心飯盒~餸 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3109068&extra=page%3D1&page=1

阿女前兩日開始係咁呻學校今年換咗飯商啲飯好難食, 日日食剩啲飯, 襯老師唔為意倒飯倒菜, 雖然佢覺得好浪費並且之後無幾耐又會開始肚餓,但係佢話真係好難食, 食唔落, 佢好想我煮佢帶飯返學校食. 唉! 皇帝女有咁嘅要求, 我今年對佢嘅重中之重目標係好想佢身體健康, 如果我煮佢又肯帶飯返學校食, 我都肯為佢犠牲再早啲起身煮飯煮早餐.

剛才嘗試係 EK 搜尋小學帶午飯 - 煮/食乜好, 唔係好多帖討論及可以參考學習, 請教大家好了!

同場加映 ---- 小學生早餐吃什麼? http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E6%97%A9%E9%A4%90
   46    0    0    0

屋企新買有牛角牌中型保溫湯壺(燜燒壺)及小型溫湯壺(燜燒罐), 呢排博客來免運費大優惠, 係博客來買咗以下幾本書諗住跟住煮俾阿女帶返學校食, 唔知成唔成功呢? 熱切期待中!!!!

1) 省電省瓦斯保溫杯料理: http://www.books.com.tw/products/0010620022

2) 行動小廚房:燜燒罐的美味指南 http://www.books.com.tw/products/0010656499?loc=asb_001

3) 行動小廚房2:燜燒罐的養生指南 http://www.books.com.tw/products/0010663831

4) 用電鍋做菜飯最方便 http://www.books.com.tw/products/0010663083

我朝朝早煮飯3人分量, 大囝及我帶飯返學校及公司, 細囝的lunch, 大囝入小一前已講明唔食學校飯, 要帶飯喎...

回覆:小學帶午飯 - 煮/食乜好

我間中睇下書攞靈感~

回覆 anixon 的帖子

嘩! 您嗰本好似幾好啊!

我係尋日係博客來買咗呢本, http://www.books.com.tw/products/0010663083 用電鍋做菜飯最方便, 有成百幾款菜飯, 好似好易整, 同埋好似唔係好花時間咁樣, 本書未送到, 我要過幾日先至有機會整!

06    認識米─不同米的異種風味
08    用電鍋煮出好吃的白米飯
10    菜飯美味加分關鍵
11    讓菜飯更好吃的美味祕訣
12    簡易懶人菜飯
14    不動刀懶人食材處理法
15    番茄飯
16    港式臘味飯
17    臘味蒸飯
17    叉燒香芹飯
18    鮮蔬炊飯
19    南瓜堅果炊飯
20    魚香玉米炊飯
21    香腸玉米菜飯
22    高麗菜培根飯
24    火腿筍絲飯
24    臘肉栗子飯
25    豆仁香腸飯
26    南瓜火腿飯
27    白菜鹹肉飯
27    五穀肉醬飯
28    山藥牛肉菜飯
29    花生麵筋牛肉飯
29    蠔油牛肉菜飯
30    牛蒡炊飯
31    牛蒡柴魚飯
31    蓮子排骨飯
32    鹹蛋肉末飯
33    蘑菇滷肉飯
33    香菇糯米飯
34    香菇雞肉飯
35    番薯雞丁飯
35    雞肉五穀米菜飯
36    竹筍雞肉飯
36    烤鴨芥菜飯
37    蒲燒鰻魚炊飯
38    甜玉米鮭魚菜飯
38    鯛魚鹹蛋菜飯
39    港式鹹魚菜飯
40    蘿蔔吻仔魚菜飯
41    番茄鮪魚飯
41    麥片魚丁飯
42    泰式蝦仁飯
42    黑豆蝦仁飯
43    櫻花蝦菜飯
44    胡瓜蝦米飯
44    干貝海帶芽飯
45    薑絲蛤蜊飯
46    翠蔬海瓜子
46    螺肉香菇飯
47    豆芽海帶飯
48    山珍海味菜飯
50    上海菜飯
51    香菇排骨煲飯
52    泡菜炊飯
53    三絲野炊飯
54    五花肉香炊飯
55    台式油飯
56    松阪紅麴飯
56    蒜香豬肉飯
57    辣味肉末炊飯
58    肉香什錦炊飯
58    雪裡肉片炊飯
59    培根炊飯
60    高麗菜飯
60    白果肉丁飯
61    香菇小米飯
62    芋頭香腸米糕
62    芋頭蔥油飯
63    蛋黃米糕
64    肉乾什錦菇飯
64    黑豆養生臘腸飯
65    番茄牛肉飯
66    泡菜紫米牛肉飯
67    山藥牛肉菜飯
67    麻香雞粒飯
68    咖哩風味雞肉飯
69    奶香雞粒炊飯
69    雞丁皇帝豆炊飯
70    紅燒雞肉飯
70    南瓜雞肉糯米飯
71    蔥香雞肉飯
71    風雞菜飯
72    鮭魚炊飯
72    鯛魚山藥飯
73    養生地瓜飯
74    海味八寶糙米飯
74    蓮藕櫻花蝦飯
75    櫻花蝦鮮菇蒸飯
75    蝦米海帶飯
76    東洋魚炊糙米飯
77    紅燒鰻魚飯
77    鹹魚鮮筍糙米飯
78    鹹魚雞丁飯
79    吻魚香蒜紫米飯
80    小魚干炊飯
80    透抽炊飯
81    XO醬蟹肉糙米飯
82    地瓜香氣飯
82    菠菜發芽米飯
83    彩椒魷魚糙米飯
84    雜糧蔬菜飯
86    美味又好吃的雜糧
87    五穀炊飯
88    時蔬炊飯
89    鮮蔬雜糧炊飯
89    蘆筍菜心雜糧飯
90    野菇五穀飯
91    蓮子百合飯
91    五穀雜糧枸杞飯
92    金瓜雜糧飯
92    金雲珍穀飯
93    牛蒡芝麻雜糧飯
93    雙色花椰菜
94    淮山五穀飯
95    堅果黑豆飯
96    黑豆薏仁炊飯
96    甜椒玉米菜飯
97    菜脯蛋香飯
98    咖理三色飯
100    奶油玉米蘆筍炊飯
101    和風芋香炊飯
101    翡翠堅果飯
102    栗香飯
102    四季松子飯
103    腐皮筍香飯
104    繽紛素飯
104    鮮菇南瓜炊飯
105    鮑菇炊飯
106    雜菇養生飯
106    南瓜麥片飯
107    地瓜長壽飯
108    XO醬高麗菜飯
109    五穀雜糧芋香飯
109    五木雜菜飯
110    瓜仔蔬菜飯
110    活力蔬菜飯
111    香蔥地瓜葉飯
111    海苔芝麻飯
112    白果苦瓜炊飯
112    薯片炊飯
113    桂圓紅棗飯
114    鮮果炊飯
115    山楂蓮藕飯
115    雪梨銀耳杏仁飯
116    附錄:電鍋做這些飯也好吃
116    菠菜培根奶油燉飯
117    紅酒燻香腸燉飯
117    番茄豬肉燉飯
118    薑黃牛肉飯
118    培根玉米燉飯
119    普羅旺斯雞腿燉飯
120    椰汁雞肉飯
120    泰式打拋肉燉飯
121    胡蘿蔔雞肉燉飯
122    青醬海鮮燉飯
122    魴魚蕈菇燉飯
123    咖哩海鮮燉飯
124    南瓜海鮮燉飯
124    奶油鮭魚燉飯
125    干貝蝦仁燉飯
126    墨魚汁蘑菇燉飯
126    蔬果蝦仁燉飯
127    起司野菇燉飯
127    鮮蔬燉飯

今日係 youtube 用"燜燒"搜尋 https://www.youtube.com/results?search_query=%E7%87%9C%E7%87%92, 發現原來台灣+日本好興用真空保溫湯壺(燜燒壺)煮野食做午餐, 我諗住聽朝自己跟住 youtube 試範, 試下用真空保溫湯壺煲菜湯, 如果成功, 用細真空保溫湯壺(燜燒壺)煲菜湯俾阿女帶返學校飲, 希望成功啦!

回覆:小時了了 的帖子

請問什麼是電鍋?我好失暈,現時的真空煲安全嗎?因以前常有意外。怕用。

Olympian 發表於 15-3-24 19:13
請問什麼是電鍋?我好失暈,現時的真空煲安全嗎?因以前常有意外。怕用。

...
"電鍋" ---- 我都係尋日係博客來買書時睇相先至知係香港"電飯煲" 咁解。

回覆:小時了了 的帖子

台灣人好鍾意用 「大同電鍋」,外貌似香港既電飯煲。

yammarket 發表於 15-3-24 22:00
台灣人好鍾意用 「大同電鍋」,外貌似香港既電飯煲。
台灣人好鍾意用 「大同電鍋」,外貌似香港既電飯煲 ------ 請教,咁係咪電飯煲呢?

Olympian  我試下問台灣朋友  發表於 15-3-25 09:52

謝謝大家!

我囡要求隔月送飯,她鐘意意粉!有好料嗎?

ellafun 發表於 15-3-24 12:29
我就無咩特別,都係之前嗰晚食咩就煮多d黎帶飯
好可憐, 想當年我中學帶飯, 爸爸都晨中6:00起身煮新鮮的俾我帶。

IloveJJ 發表於 15-3-24 15:59
如果係我,我會煮:牛/雞/魚+炒+粉/麵/飯。即係: 金菇雞肉炒伊麵,海鮮/三文魚炒飯,芝士沙甸魚焗通粉。

...
咁都唔可以日日炒/焗架, 熱氣呀。

小時了了 發表於 15-3-24 17:37
回覆 anixon 的帖子

嘩! 您嗰本好似幾好啊!
我一般係做日式便當, 因為我唔鐘意熱飯壺打開時果種味。建議你參考Masa (山本勝)有一本便當書, 另外有一位女士(唔記得名)的《我的便當人生》, 超好睇, 又教你慳時間方法, 仲有一位日本營養師(又係唔記得名), 出過好多書, 返屋企搵俾你。
不過, 日式便當冬天就好凍, 要配熱水飲先得。

小時了了  嘻!等緊書名及作者名啊!   發表於 15-3-26 09:41

小時了了 發表於 15-3-24 22:18
台灣人好鍾意用 「大同電鍋」,外貌似香港既電飯煲 ------ 請教,咁係咪電飯煲呢?
...
類似電飯煲, 但佢分內外鍋, 在外鍋加水, 食物放內鍋, 然後好似電飯煲禁制就得。

引用:Quote:yammarket+發表於+15-3-24+22:00+台

原帖由 小時了了 於 15-03-24 發表
...
唔同,大同電鍋有外鍋+內鍋,應該係煲中煲,您上網搵下就知。

yammarket 發表於 15-3-25 13:10
唔同,大同電鍋有外鍋+內鍋,應該係煲中煲,您上網搵下就知。

嘻!嘻! 事事旦旦, 台灣人用大同電鍋, 咁我偷師用香港電飯煲整就算數!!!!

書未到, 我今朝嘗試用書目錄嘅飯搜尋, 找到呢個試範---- 南瓜什錦炊飯 http://blog.xuite.net/clarecory/630606/59039822-1010402-%E5%8D%97%E7%93%9C%E4%BB%80%E9%8C%A6%E7%82%8A%E9%A3%AF, 將所有材料放入電飯煲攪點, 我打算聽朝試下整然後帶返公司做午餐, 呢個飯好似好有營養咁.

另外, 聽朝同時打算試下用細真空保溫湯壺(燜燒壺)煲合掌瓜+少量瘦肉+瑤柱湯, 希望成功煲熟啲湯料啦!

尋晚同阿女講, 俾媽咪一個月試煲飯及煲湯帶返公司食先, 如果媽咪成功的話, 佢5月開始我一早煮飯+煲湯俾佢帶返學校食.阿女帶飯呢樣野, 對我黎講係一個好大嘅突破及轉變, 將我呢個"無飯煮婦", 大大喚醒我嘅年少做女未嫁時係屋企幫阿媽煮食嘅"潛意式"煮食潛能!!!!

P.S. 我已有好多年無煮飯煲湯, 阿女星期一至五晚餐係奶奶屋企食(我及老公係街食), 星期六及日我地一家三口係街食

回覆 little_yolky 的帖子

我依家每朝做緊你爸爸之前的行動了... 煮碟餸+碌菜, 煲飯...

little_yolky    發表於 15-3-25 15:34
‹ 上一主題|下一主題