用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一, matching game
樓主: Nath
go

考小一, matching game [複製鏈接]

Matching, and a game of luck too.

引用:+本帖最後由+chansiub+於+15-3-24+11:10+編

原帖由 chansiub 於 15-03-24 發表

我完全同意是一場matching game。至於看看父母便知子女將來 ...
勁過so 文風

引用:Quote:Nath+發表於+15-3-24+09:34+記得上年

原帖由 hkpapa852 於 15-03-24 發表
Matching game? 諗得太簡單了

如果你想入邊間邊間就一定收你先可以話係Matching game, 不過現實唔係咁.

引用:+本帖最後由+Marco2010+於+15-3-24+11:54+

原帖由 Marco2010 於 15-03-24 發表
唔回唔得,笑爆

引用:那些講座,聽下無妨,但不用太上心。樓主提

原帖由 B.B.BaBa 於 15-03-24 發表
那些講座,聽下無妨,但不用太上心。樓主提及的那位人兄的講座,被迫去聽過一次,感覺沒有驚喜,無甚得著。 ...
被迫,辛苦哂

sissysze 發表於 15-3-24 15:18
唔回唔得,笑爆
不要笑, 好認真架

回覆:Marco2010 的帖子

7或8年前,就可能係matching game,但而家係單方向,學校大把學生可選,但你想要一個直資或私校比一個offer就好難。至於專家意見,可當一個懶人包,但最终又咪返來EK search

Nath 發表於 15-3-24 09:34
記得上年去聽Ian Tsang 既入學講座時,佢提到考小一其實係一個matching game。不過呢個game 除左學校去揀ma ...
若看父母就知孩子將來會點,咁點解一家兄弟裏會有龍有蟲?

回覆 Tintin926 的帖子

我冇用過選校咨詢服務,所以唔知其實點做。但自己眼看身邊朋友,又確實見到好多選校決定,除考慮小朋友性格同資質外,家長取態都好決定性。身邊例子一,家姐聽教、自律、肯學、外向;結果考到幾間一線直私。但父母擔心細佬因資質較差,驚佢考唔到學校,但又好想讀一線學校,結果幫家姐選擇津貼地區名校。但其實呢間學校出名谷又嚴,細佬都未必識合。但父母又唔想兩姐弟分別讀兩間學校,所以唔打算幫細佬揀間合適既學校。佢地既case, 其實係有機會可以match 到小朋友資質同性格去揀間學校。但就因為父母取態而冇發生到。其實就算咩顧問,係一個小時既會面,就算見到小朋友,即時都冇可能知個細路係龍係鳳,都係靠阿爸阿媽形容出自己心目中既小朋友係點。所以就算現實中小朋友其實係虫,但父母心目中佢就係龍,即使考唔到直私,家長係大抽奬以至叩門都希望入到間一線名津,到頭來就讀到喊不過我有另一對朋友,就真係以小朋友既資質同需要去選不同既學校,但父母既付出(包括金錢,時間同精神)係好大,過程亦一d都唔容易。

回覆 lightingchung 的帖子

同意,任何類型既入學講座都可以算係懶人包。對好似我呢類在職新手家長來說,都算係一個好幫手。起碼從中我學識左津貼/直資/私校同小一入學機制到底係咩。聽下其他家長提問,又可以知道邊間係神校/地區名校咁。到有機會上嚟EK, 都知你地講緊咩。

回覆:考小一, matching game

有時,考了10間只得一個offer, 就算同小朋友性格唔太match, 好多家長都硬要將兩者match了

回覆 SWEETANN 的帖子

得一個offer 既朋友,都有佢地既選擇。有人會因應手上offer而調整大抽奬既選擇,或者去唔去叩門,會唔會考插班等。當然成個遊戲一定會有人真係咩選擇都冇,無奈!

回覆:Nath 的帖子

父母的決定當然重要。但如你所說,父母都是要看子女才作決定。外人又怎能一口咬定看父母便知子女將來。至少assume 了父母的分析是正確。

引用:父母的決定當然重要。但如你所說,父母都是

原帖由 chansiub 於 15-03-25 發表
父母的決定當然重要。但如你所說,父母都是要看子女才作決定。外人又怎能一口咬定看父母便知子女將來。至少 ...
同意,「淨係同父母傾完就預期到小朋友將來係點」呢句好刻薄,好似被人話緊唔識教仔咁。小朋友唔叻的父母聽到都幾難受,會自責係咪自己教得唔好。

回覆 chansiub 的帖子

Agree! 所以父母對子女要有深入了解,客觀一點的判斷,作出決定時多放小朋友既需要在前。

回覆 evacalbee 的帖子

其實聽完呢番說話,我又唔覺得'刻薄'喎。既然小朋友資質係點,大多係由父母講述,如果講出小朋友較平凡,即係父母都接受啦,人地又唔會貿貿然比d負面批評既。正等如上嚟BK 問大家選校意見一樣。其實呢種咨詢服務或講座,如果自己覺得作用不大,根本就不用花錢同時間去。得閒上下bk咪得囉。

只可講係conditional matching game。父母因素當然計算,唔講長遠教育理想,最實際錢都要考慮啦。

Lam3Tai 發表於 15-3-25 09:10
只可講係conditional matching game。父母因素當然計算,唔講長遠教育理想,最實際錢都要考慮啦。 ...
'錢'其實就係要match 既其中一個因素。

Lam3Tai  True!  發表於 15-3-25 09:19

Jane1983 發表於 15-3-24 11:14
淨係見父母就可以預知小朋友未來...這個好有保留。
其實如果我係升學專家, 我可能都會講呢句說話, 不過其原意其實係:
淨係見父母就知點去"教路"啦, 反正小朋友無話事權, 父想佢入邊間個小朋友就要去架啦! 費事見多個又話要幫佢分析埋性格同D學校既學習環境

又舉D可能既例子:

1. 如果D父母講明, 非聖喇拔不入, 咁梗係順住佢地, 讚到佢地心儀個D天上有地下冇, 攞晒D係EK搵番嚟既料, 整理過俾佢地睇, 佢地見我咁有"料", 咁未OK囉!

2. 對住D一心只想入官津既, 未又係教下佢點計分, 講下邊D係熱門 (排位一定唔教, 衰咗要孭飛喎!)

3. 如果佢地連自己都唔知想點, 仲好, 乜都講下, 佢又唔識challenge, 咁就自然覺得你好Pro

EK同升學顧問分別, 我諗就在於此:

朋友義務幫你, 大係無乜期特別期望, 大家自然舒舒服服, 各方會都可以盡情D; 但萬一你話俾錢佢, 或者佢要收番你錢, 關係就變咗質, 俾錢嗰個自然有"要求", 收錢嗰個要做"客戶服務", 咁自然又要以客為先, 咁有D野就可能避重就輕.

升學顧問就好似平安符, 只可用嚟買個心安.

Marco2010   十個LIKE!!  發表於 15-3-25 15:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

可能....專家都日日浦EK...資料既來源地
‹ 上一主題|下一主題