用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一, matching game
go

考小一, matching game [複製鏈接]

記得上年去聽Ian Tsang 既入學講座時,佢提到考小一其實係一個matching game。不過呢個game 除左學校去揀match 到既小朋友,同時間都係家長去揀間match 到自己要求既學校。佢仲話做選校咨詢其實可以唔使見小朋友,淨係同父母傾完就預期到小朋友將來係點。當時聽完半信半疑,但開始呢個遊戲後就領悟到中間既奧妙。到自己要係學校裏面揀定一間時,原來真係唔可以單純以幾歲人仔浮現出嚟既性格立刻作決定。中間要考慮既其他因素都真係好多
   2    0    0    0

Agree

回覆:考小一, matching game

我完全同意是一場matching game。至於看看父母便知子女將來如何? 相信神仙或養鬼仔才知。若果不是這類人,有無可能??

淨係見父母就可以預知小朋友未來...這個好有保留。

Jane1983 發表於 15-3-24 11:14
我相信有經驗大約可以預測方向,至於可以去到既高度就要睇小朋友資質同際遇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Nath 發表於 15-3-24 09:34
記得上年去聽Ian Tsang 既入學講座時,佢提到考小一其實係一個matching game。不過呢個game 除左學校去揀ma ...
Matching game? 諗得太簡單了

如果你想入邊間邊間就一定收你先可以話係Matching game, 不過現實唔係咁.

即使你覺得令朗/千金極之適合某校, 但考唔到/派唔到就係連match既機會都無.

只係果D有能力"集郵"既人, 先可以話呢個係Matching game, 得閒出個帖嚟問下A vs B, C vs D, E vs F vs G.....

雲牛  太對了  發表於 15-3-25 11:54
Tintin926    發表於 15-3-24 22:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 MASAYA 的帖子

資質、性情、能力,同父母生的兄弟姐妹、同一屋簷下都長大,都可以好吾同。
成唔成材,或者也野為之成材,真係萬千個可能。

Jane1983 發表於 15-3-24 11:34

資質、性情、能力,同父母生的兄弟姐妹、同一屋簷下都長大,都可以好吾同。
對, 即使係孖生, 性格也可各走極端. 只見家長的話, 其實只能分辨那些是怪獸家長.

Tintin926    發表於 15-3-24 22:21
brrbaby2007  agree  發表於 15-3-24 12:20
Jane1983  真係  發表於 15-3-24 11:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jane1983 發表於 15-3-24 11:34

我意思只係講方向,兩兄弟應該唔會一個死谷爛谷,另一個放任政策呱,當然我唔知ian tsang原意係咪咁,同埋有排都未到可以拎成就出黎講,如果佢見完父母就講得出小朋友有幾多成就,同風水佬冇乜分別

Tintin926    發表於 15-3-24 22:22
Jane1983    發表於 15-3-24 11:42
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 hkpapa852 的帖子

我所講既matching game, 一開始已經話係學校揀match 佢既學生,所以一定唔係你話想讀邊間都得。當有offer收到,先到家長揀match 自己同小朋友既學校。如非集郵家長,係呢個過程中eliminate 淨二間各有長短既學校再深思,都係一個非常正路既情況。

hkpapa852 發表於 15-3-24 11:39
對, 即使係孖生, 性格也可各走極端. 只見家長的話, 其實只能分辨那些是怪獸家長.
...
咁知道係怪獸家長,d仔女都唔會輕鬆得去邊,已經預測到十歲前係幾命苦

MASAYA 發表於 15-3-24 11:44
咁知道係怪獸家長,d仔女都唔會輕鬆得去邊,已經預測到十歲前係幾命苦  ...

Jane1983 發表於 15-3-24 11:14

X2

淨係見父母------>都可以提供技巧及走線HINTS.
如果小朋友都唔須要了解就可以MATCHING--------->天下之大誤, 等如好多父母以為小朋友好活潑就係讀IB好材料有異典同工之妙.

連自己身為父母都唔信而去信專家,  我倒不如信JANE1983及HKPAPA852更加大效益

bobbob  其實ian tsang都係ek出嚟嘅專家   發表於 15-3-24 19:01
hkpapa852    發表於 15-3-24 11:59
Jane1983    發表於 15-3-24 11:53

Nath 發表於 15-3-24 11:43
回覆 hkpapa852 的帖子

我所講既matching game, 一開始已經話係學校揀match 佢既學生,所以一定唔係你話想 ...
- 我所講既matching game, 一開始已經話係學校揀match 佢既學生

呢一部份係學校既"selection game", 唔可以話係matching

- 當有offer收到,先到家長揀match 自己同小朋友既學校。如非集郵家長,係呢個過程中eliminate 淨二間各有長短既學校再深思,都係一個非常正路既情況。

第一: 要先有offer
第二: 要有多於一個offer先有得揀

今時今日考 1X 間直資/私立小學 0 offer 其實好 Common, 所以最Common既情況係: 大多數家長都係根本無得去match. 即使有 offer, 可能只係得D唔係咁 match 既 (不過如果真係match咗先去考既, 應該唔會話有offer而唔係咁match啩).

唯一有得match既機會係, 去到大抽獎階段, 搵幾間比較match既學校去排下位等運到.

Marco2010 發表於 15-3-24 11:50
X2

淨係見父母------>都可以提供技巧及走線HINTS.
其實見下專業既家庭輔導員, 了解清楚家庭成員對升學既睇法, 然後整合大家既意見再作出選擇/決定, 比見甚麼升學專家更有用

hkpapa852 發表於 15-3-24 12:04
其實見下專業既家庭輔導員, 了解清楚家庭成員對升學既睇法, 然後整合大家既意見再作出選擇/決定, 比見甚麼 ...
係囉,家庭輔導員會畀意見家長,我都想知升學專家分到怪獸家長與否之後有咩跟進

hkpapa852 發表於 15-3-24 11:30
Matching game? 諗得太簡單了

如果你想入邊間邊間就一定收你先可以話係Matching game, 不過現實唔係咁.

係雙方既matching games, 你揀人,人揀你

nadal  Agree. Matching means 你揀人,   發表於 15-3-24 12:32
nadal  Yes, "matching" simply means   發表於 15-3-24 12:31
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

其實父母是在起點幫助小朋友,所以了解清楚,參考各方面的資訊都無壞,不過好似大家都明白,小朋友在過程遇到甚麼人、甚麼事,並不是在父母預期中,唔好信哂!世事多變!

hkpapa852 發表於 15-3-24 12:04
其實見下專業既家庭輔導員, 了解清楚家庭成員對升學既睇法, 然後整合大家既意見再作出選擇/決定, 比見甚麼 ...
以前我都信專家, 不過稍作分析便知有沒有!

現在信你多D

hkpapa852  唔好咁講, 大家頃下計啫!   發表於 15-3-24 14:12

那些講座,聽下無妨,但不用太上心。樓主提及的那位人兄的講座,被迫去聽過一次,感覺沒有驚喜,無甚得著。提供數字上的資料為主,其實花點時間在 BK 瀏覽下已大有收穫。對考直資私小的幫助亦不大。

‹ 上一主題|下一主題