用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第三次呈分會影響自行分配學位嗎?
go

第三次呈分會影響自行分配學位嗎? [複製鏈接]

最近忙住校際音樂節及數間學校面試,少了時間温書。擔心呈三成績吾好會跌左去B2 , 咁咪大件事!

王家爸爸  吾會  發表於 15-3-17 07:18
   0    0    0    0

影響不到自行,但影響到抽獎和扣門

其實既然到六年級,音樂節太忙而影響呈分是說不過去的!要攞獎應該是上年搏,今年是全力呈分和面試!

kaifu    發表於 15-3-17 10:56

回覆:tinyuichan 的帖子

謝謝回覆!即是自行面試的兩間學校如果accepted 他們就不會再計較或檢視呈三的成績麼?

kaifu    發表於 15-3-17 10:25

回覆 goodmama2003 的帖子

仍有很多後補, 老實說,若不是太好, 寧等大抽獎, 起碼可少付六年的學費

Bigeye67 發表於 15-3-17 00:06
謝謝回覆!即是自行面試的兩間學校如果accepted 他們就不會再計較或檢視呈三的成績麼?

...
最弊無人可以肯定會唔會喺自行已經俾人收左呢~~所以點敢唔考好呈3?起碼中有乙部可以搏多次~

引用:Quote:Bigeye67+發表於+15-3-17+00:06+謝謝

原帖由 Yanamami 於 15-03-17 發表
最弊無人可以肯定會唔會喺自行已經俾人收左呢~~所以點敢唔考好呈3?起碼中有乙部可以搏多次~ ...
明白呈三是重要,只係擔心in 完甲部的
Band 1 學校後,那些學校會再按教育局的呈分再考慮錄取。純粹是覺得兒子呈一,二的成績會好過呈三的憂慮啫😁

Yanamami  禁就应該唔洗太担心……   發表於 15-3-17 12:06

引用:其實既然到六年級,音樂節太忙而影響呈分是

原帖由 tinyuichan 於 15-03-16 發表
其實既然到六年級,音樂節太忙而影響呈分是說不過去的!要攞獎應該是上年搏,今年是全力呈分和面試! ...
十分讚同

考呈分試重要過音樂節,千萬不要在第三次呈分跌Banding,如果保得住Band 1,就算去到派位階段都應該可以派到不錯的中學。。

引用:最近忙住校際音樂節及數間學校面試,少了時

原帖由 Bigeye67 於 15-03-16 發表
最近忙住校際音樂節及數間學校面試,少了時間温書。擔心呈三成績吾好會跌左去B2 , 咁咪大件事!

...
我怕要叩門,所以一定要呀女保持分數!

回覆:goodmama2003 的帖子

👍👍👍

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-03-17+發表最

原帖由 Bigeye67 於 15-03-17 發表
明白呈三是重要,只係擔心in 完甲部的
Band 1 學校後,那些學校會再按教育局的呈分再考慮錄取。純粹是覺得 ...
呈三成績 唔影響自行,不過,如果真係會跌落一個band 就真係好唔抵。統一階段填表是升中好重要戰場,特別如果你孩子是邊緣學生band 1 尾band 2頭,要知道70% 官津學位在統一階段,而且只按3個band 派位。與其一早認輸去讀二線直資,好好利用統一階段搏間好的band 1 官津更化算。

如果你小朋友是一直在BAND 1 尾, 基本上自行考BAND 1 中學, 而取錄的機會極微. 如今次還趺落BAND 2, 真係要小心填大抽獎那30間了!
‹ 上一主題|下一主題