用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教:九龍塘宣小或陸慶濤好?
樓主: Sskyy
go

真心請教:九龍塘宣小或陸慶濤好? [複製鏈接]

引用:(+星+島+日+報+報+道+)+今+年+九+月+開+辦+

原帖由 naughtybj 於 15-03-18 發表
( 星 島 日 報 報 道 ) 今 年 九 月 開 辦 的 保 良 局 將 軍 澳 直 資 書 院 , 將 與 明 年 轉 為 直 資  ...
減少升中煩惱,亦是減低孩子的壓力!

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-03-18+發表(

引用:宣小比陸慶濤優點: 1.學術深 2.音樂是必收

回覆:真心請教:九龍塘宣小或陸慶濤好?

我見議選宣小,出來D學生質素優勝,教師和教才都優良,派位百分比去英中機會高!
[img align=left]Pak Yin Ma[/img] :-P

Kennis 發表於 15-3-20 01:20
我見議選宣小,出來D學生質素優勝,教師和教才都優良,派位百分比去英中機會高! ...

每年超過30人去男女拔及聖保羅男女,對家長無異是相當吸引,今年記錄更嘩然!我相信很多事情是相對的!

引用:Quote:Kennis+發表於+15-3-20+01:20+我見議

原帖由 CL0214 於 15-03-21 發表
每年超過30人去男女拔及聖保羅男女,對家長無異是相當吸引,今年記錄更嘩然!我相信很多事情是相對的! ...
今年成績如何呀?我只知超過20個將入男拔,但實質數字就唔知喇!但我都希望畀你說中,這可給各學弟妹打枝強心針!

引用:Quote:原帖由+yuenkw+於+15-03-17+發表正路

原帖由 AgapePa 於 15-03-17 發表
又講吓宣小的缺點:
1. 超大班,隨時做隱形俠
2. 英文無NET, 要出去補會話
我2個仔都冇出去補會話喎,可能我要求唔夠高。溫提方面,我常常都要同細佬的老師溝通,不過是因為佢成日忍唔住傾計,老師同我一齊諗計教好佢,又不是不理喎
利申,aps小三,小一家長

正路一定APS,但要小朋友同家長都捱得同谷得,因為有朋友囡囡現讀p2,佢爸爸話真係好幸苦,除非父母有心理準備啦!但係有offer唔讀又唔知小朋友係咪真係唔得!APS 先啦,就算真係唔得到時轉校都唔難,自問如果當年亞仔考到APS都一定比佢讀咗先算,不過而家佢讀緊lht p1,總算覺得呢間真係好學校,起碼煩小一次升中面試,不過親子功課頗多,但總算跟到,我鐘意學校有導修堂,佢大部份功課不多做晒先放學,所以回家後算hea,佢8:30就可以入去準備sleep,精神夠讀書都投入D,最後睇吓你自己點選擇了!

320BeBe 發表於 15-3-23 08:56
正路一定APS,但要小朋友同家長都捱得同谷得,因為有朋友囡囡現讀p2,佢爸爸話真係好幸苦,除非父母有心理準 ...

我真係好少聽到人講讀aps好辛苦, 因為1-2年級係蜜月期, 朋友話又無咩功課, 好輕鬆喎

回覆 gigiwin888 的帖子

咁又可能真係佢地父母自己覺辛苦得啦!不過有offer又真係唔好錯失呢個機會。

320BeBe 發表於 15-3-23 11:53
回覆 gigiwin888 的帖子

咁又可能真係佢地父母自己覺辛苦得啦!不過有offer又真係唔好錯失呢個機會。 ...

Agree

引用:Quote:320BeBe+發表於+15-3-23+08:56+正路

原帖由 gigiwin888 於 15-03-23 發表
我真係好少聽到人講讀aps好辛苦, 因為1-2年級係蜜月期, 朋友話又無咩功課, 好輕鬆喎 ...
父母心態都好影響,壓力源自自己居多

lauwingtai    發表於 15-3-25 12:56

一至三年級係蜜月期, 四年級開始有轉變, 不再甜蜜, 上到五年級, 叫晒救命!

引用:一至三年級係蜜月期,+四年級開始有轉變,+不

原帖由 fat 於 15-03-23 發表
一至三年級係蜜月期, 四年級開始有轉變, 不再甜蜜, 上到五年級, 叫晒救命! ...
宣道都好好了,叫做三年級先開始谷,見朋友讀津小,小一已嗌救命,日日7-10樣,做到十一點

宣小音樂要求高係其中一個家長要考慮地方,要預多$,識朋友話叫晒救命,而且年年焗參加校際音樂比賽(好似要計分),雖然冇規定考皇家試,但六年班音樂考試範圍規定咗要考八級嘢,咁你話算唔算迫喇,真係no pain no gain架

引用:宣小音樂要求高係其中一個家長要考慮地方,

原帖由 jollyma 於 15-03-30 發表
宣小音樂要求高係其中一個家長要考慮地方,要預多$,識朋友話叫晒救命,而且年年焗參加校際音樂比賽(好似要 ...
音樂節計十分,樂團都計的,音樂試8級要求是音階吧

引用:兩間都要比錢,+揀宣小正路d.+不過世上無免

原帖由 熊牛不兩立 於 15-03-17 發表
兩間都要比錢, 揀宣小正路d. 不過世上無免費午餐. 你唔好諗住讀左呢間後咩都唔理,由得學校去教,六年後會有 ...
講得好,入左一間好學校後,家長仍然要繼續同小朋友一起付出先至會有好成績

APS好鼓勵學生參加校際音樂節, 但並非強迫, 我囡今年都冇參加, 我亦親自問過班主任, 學校真係冇要求畢業前要考倒皇家試7/8級, 亦唔強迫學生參加樂團。但宣小學生要考中學, 既然要學樂器, 大部分學生都會好focus好俾心機, 希望可以將來考中學多様兵器旁身啫~

jollyma 發表於 15-3-30 22:36
宣小音樂要求高係其中一個家長要考慮地方,要預多$,識朋友話叫晒救命,而且年年焗參加校際音樂比賽(好似要 ...
音樂科係屬於必要呈分既其中一科, 如果學校對音樂科有要求, 但小朋友能力/興趣不在於此, 除咗辛苦之餘, 亦會影響日後呈分既成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題