用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教:九龍塘宣小或陸慶濤好?
go

真心請教:九龍塘宣小或陸慶濤好?

真心請教各位,宣小或陸慶濤好些?

回覆:Sskyy 的帖子

I will vote for APS. 80-90% can go to B1 Sch !

除非心知小朋友吾谷得,宣小睇錯,否則當然去宣小。

siden  同意  發表於 15-3-17 10:04

回覆:真心請教:九龍塘宣小或陸慶濤好?

樓主兩間都有offer?
宣小係好多人心目中神校喎,

宣小好好多。你看陸的升中麻麻地

引用:宣小好好多。你看陸的升中麻麻地 +

原帖由 evil 於 15-03-17 發表
陸係直升㗎喎!點麻麻地?雖然我都支持宣道

有得比嗎?

Jane1983  其實係無  發表於 15-3-17 09:20

evil 發表於 15-3-17 07:12
陸慶濤升中麻麻?你其實知唔知陸慶濤係咩學校?

Yanamami  有部份升羅氏?  發表於 15-3-17 08:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 15-3-17 08:06
有得比嗎?
如果只睇升一線中學比例,LHT係100%,真係無得比喎!
當然大家升上去既一線中學既級數係有分別。

Yanamami  咪就係唔同級数囉~  發表於 15-3-17 08:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

都係個句,宣小!

兩間都要比錢, 揀宣小正路d. 不過世上無免費午餐. 你唔好諗住讀左呢間後咩都唔理,由得學校去教,六年後會有亮麗的升中成績. 我們普編都犯了主觀的錯誤觀念,一見到某某學校派位勁,入神校機會率高.就大讚呢間小學神.其實學校佔幾多分力,家長又佔幾多分力,真係無人知. 陸慶濤有一個特點, 就係小學和中學都係同一位校長. 聽聞中小學的老師經常互相觀課, 也聽聞陸小係100%直上羅氏.

Jane1983  同意,無免費午餐  發表於 15-3-17 09:44

回覆:Sskyy 的帖子

言之過早,陸慶濤都要4月中先有2nd in result

熊牛不兩立 發表於 15-3-17 09:39
兩間都要比錢, 揀宣小正路d. 不過世上無免費午餐. 你唔好諗住讀左呢間後咩都唔理,由得學校去教,六年後會有 ...
唔需要聽聞, 陸小係100%直上羅氏(除非自己考到其它學校), 陸小同羅氏係一條龍中小學, 小學成績唔得既係小一至小五一定會留班, 小六全部直升中一 (教育局規定小六不能留班)

如果你個係女仔, 梗係宣小, 因為陸小成間男校咁, 毎班得幾個女仔

AgapePa 發表於 15-3-17 10:35
如果你個係女仔, 梗係宣小, 因為陸小成間男校咁, 毎班得幾個女仔
呢樣真.... 仲有入到LHT既女仔, 性格到好男仔頭

引用:Quote:AgapePa+發表於+15-3-17+10:35+如果

原帖由 hkpapa852 於 15-03-17 發表
呢樣真.... 仲有入到LHT既女仔, 性格到好男仔頭
點解陸小多男仔既??

以佢地sell既理念/同所見收生要求,又唔覺得男仔會佔優丫

除非樓主好鍾意羅氏又或者好怕升中考中學成個過程,如果唔喺應該揀APS。讀完APS考番入羅氏唔難。ChiChiPaPa女女就喺好例子,佢當年喺APS屬band3,而家喺羅氏喺頭幾名(今年考DSE?),APS個底打得好~當然爸爸亦付出唔少去教女女。

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=9055

bobbob  而家應該少咗位比外校生   發表於 15-3-17 17:45
bobbob  當年未接龍,而家應該少咗位比外   發表於 15-3-17 17:45
bobbob  2013年S3,家陣應該係S5  發表於 15-3-17 17:44

Yanamami 發表於 15-3-17 10:57
除非樓主好鍾意羅氏又或者好怕升中考中學成個過程,如果唔喺應該揀APS。讀完APS考番入羅氏唔難。ChiChiPaPa ...
另一方面睇, ChiChiPaPa(升中版既資深會員)女兒既故事亦話咗俾大家聽, 任何學校都有B3學生, 入咗
APS/KTS/SFA又如何? 如果學生同家長和學校配合不足, 小朋友一樣係會入唔到個頭80%-90%.

yokeeland  有認同,任何神校,其實都有高質   發表於 15-3-23 12:13