用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 你地會點做,如呀仔期中試成續差
樓主: florence852
go

你地會點做,如呀仔期中試成續差 [複製鏈接]

梁媽媽 發表於 15-3-18 09:36
回覆 noel2010 的帖子

而家香港好多年青人都係咁, 話佢唔乖又唔係, 全無不良習慣, 但就係一個 "懶字",
Bingo 全中!
所以而家咪諗緊方法唔想長此落去.

各位
有無好提議令呢D年青人發奮呀?

回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

讀書要耐心及能力及性格,如讀得勉強,又難畢業,水泡科多,朋友孩子讀心理學回港做sales,不如找份好工吧,見政府請人!!!

窮養孩子﹕慳家養出快樂兒-千金難買家庭樂

引用:窮養孩子﹕慳家養出快樂兒-千金難買家庭樂+

原帖由 dsedse 於 15-03-18 發表
窮養孩子﹕慳家養出快樂兒-千金難買家庭樂
千金亦難買少年窮,現代物質太豐富喇!有幾多父母肯忍心呢?

亮燈 發表於 15-3-18 09:42
呢位仔仔梗係前幾世積左好多福,投胎黎嘆世界。
哈哈!我同呀仔講,我前世係佢情人,用唒佢D錢買,今世是還比他。

引用:Quote:亮燈+發表於+15-3-18+09:42+呢位仔仔

原帖由 noel2010 於 15-03-18 發表
哈哈!我同呀仔講,我前世係佢情人,用唒佢D錢買,今世是還比他。
哈哈……好野

回覆 梁媽媽 的帖子

"而家香港好多年青人都係咁, 話佢唔乖又唔係, 全無不良習慣, 但就係一個 "懶字", 讀書時就懶, 屋企請晒補習..要乜有乜...(佢唔係蠢, 識玩識食識買野) 只係懶讀書"
以上完全好似講緊我大仔咁但我仔只得14歲,今年第一年去讀G9, 唉! 真係唔知佢想點,問佢將來想做乜職業?邊科有興趣,他答唔知,激死,明年要選科都唔知選乜,平時同佢傾IDD佢乜都話唔知問乜都hea住答,只係關心我比零用錢,買野又唔睇價錢,你估老豆係李十X! 上次買咗個袋九百幾蚊,我都係check佢debit card A/C先知

唔好意思,咁耐先回應. 其實佢都唔係好懶,都有溫書, 不過勁無記性, 唔識解題目,答唔得多囉或答錯. 睇番佢D野, 真係有讀書喎, 不過唔係人地問果D. 係香港,已經由小一補到中五, 唔通要補到大學.

回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

正常的,咁你孩子其實是叻仔,放鬆吧!—切是上天早有安排!

引用:唔好意思,咁耐先回應.+其實佢都唔係好懶,都

原帖由 florence852 於 15-03-19 發表
唔好意思,咁耐先回應. 其實佢都唔係好懶,都有溫書, 不過勁無記性, 唔識解題目,答唔得多囉或答錯. 睇番佢D野 ...
有D似我細仔,冇符

引用:正常的,咁你孩子其實是叻仔,放鬆吧!—切

原帖由 brother4 於 15-03-19 發表
正常的,咁你孩子其實是叻仔,放鬆吧!—切是上天早有安排!
我都係咁諗,隨緣吧!

引用:Quote:梁媽媽+發表於+15-3-18+09:36+回覆+n

原帖由 Flowerlam 於 15-03-18 發表
Bingo 全中!
所以而家咪諗緊方法唔想長此落去.
我會好激,趕佢出街,等佢自生自滅。我都係咁同我女講,佢唔好諗住唔做野,我一毫子都唔會比佢,層樓會捐比人,老豆亞媽死咗佢實瞓天橋底

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:Quote:原帖由+Flowerlam+於+15-03-18+發表B

原帖由 beaclem 於 15-03-20 發表
我會好激,趕佢出街,等佢自生自滅。我都係咁同我女講,佢唔好諗住唔做野,我一毫子都唔會比佢,層樓會捐比 ...

回來再讀中五

回覆:ericby 的帖子

why?

引用:why? +

原帖由 brother4 於 15-03-21 發表
why?
樓上人兄的説話不用理會,成日亂說

引用:Quote:原帖由+dsedse+於+15-03-18+發表窮養

原帖由 亮燈 於 15-03-18 發表
千金亦難買少年窮,現代物質太豐富喇!有幾多父母肯忍心呢?
我!我女得好少零用,我又唔多買衫俾佢,其實幾慘。

亮燈    發表於 15-3-22 08:53

回覆:lui 的帖子

可能曾經有得罪閣下,真不好意思,相信我自己想了解多一點,所以用why。。。如果閣下感我成日亂説,是演譯方法不同吧

樓上的説話ok,見佢是常客,反而去旅行就不太順利吧!

‹ 上一主題|下一主題