用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 你地會點做,如呀仔期中試成續差
go

你地會點做,如呀仔期中試成續差

你地會點做,如呀仔期中試成續差, 我個仔讀緊Six Form, 俾幾多次機會佢好呢? 回來再讀中五呀.

回覆:florence852 的帖子

如果已經讀sixth form 我會起碼讀完這個學年再算 我會盡量讀完alevel 之後真的升不到大學先讀foundation

回覆:florence852 的帖子

要知道佢嘅問題先至幫到佢,對症下藥。返香港讀未必能解決,仲有香港要讀番中文、通識,競爭又大。

梁媽媽  DSE 仲難  發表於 15-3-16 09:13
梁媽媽  讚成,讀DSE 真係仲   發表於 15-3-16 09:13

回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

亞大成績超差,會完成ALeve|,看6月成績再算,ALeve|淺過dse,用dse上u更難,最壞去大陸/台灣讀U,後再進修一年。。。

回覆 florence852 的帖子

你仔而家都讀緊 sixth form,
如果再走回來讀 f. 5, f.6 ...咪即係白白浪費多幾年? 真係超晒年齡。
要知道, 佢回來讀, 都唔慌會讀得好架, 因為香港的課程, 真係好難頂。

其實有D細路的長處真係唔係在讀書上, 咁樣要佢讀黎讀去,讀多3年都未上到大學,
如果係我, 我寧可留在英國讀, 點都叫做多D大學揀丫, 讀唔到 top  的咪讀D 普通的,
回來花兩年混 F.5, F.6...如果到時成績仍然唔好, 唔通去讀副學士呀?
我就情願佢直接混個大學學位回來,
求其都叫做大學畢業, 有張沙紙就做野。

anglo-chinese    發表於 15-3-16 14:44
梁媽媽

引用:回覆+florence852+的帖子 你仔而家都讀緊+

原帖由 梁媽媽 於 15-03-16 發表

完全同意

agree 不走回頭路

向前行唔好望返轉頭

係,唔好火住,試找出問題先,IGCSE result ok ma ? 是否揀科問題?

Florence, 没有FOLLOW開、児子是新過去?是否未適応?会吾会児子不是「学業型」、有其他方面専長&興趣?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

校內成績不作準,多操卷,到真正公開試再算

請問是否每一間six form對IGCSE的要求都不一樣? 考獲咩分數才能升翻原校six form呢?

回覆 Sheep006 的帖子

間間學校唔同

我女間學校
  • 6 grade Bs at GCSE to include English, Mathematics and a Science
  • A/A* grades in the subjects you wish to study in Sixth Form
我知有d學校 6條 C 都 OK

所以無一定準則

Sheep006  Thx  發表於 15-3-16 22:58

梁媽媽 發表於 15-3-16 09:12

但係會唔會差到連普通大學都唔收㗎?定話點差都一定有大學收?

引用:回覆+florence852+的帖子 你仔而家都讀緊+

原帖由 梁媽媽 於 15-03-16 發表

我都非常同意

Flowerlam 發表於 15-3-16 22:52
但係會唔會差到連普通大學都唔收㗎?定話點差都一定有大學收?
英國大學學位足夠,差亦不是入U有難度,而是大學能否順利畢業。

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-3-16+21:03+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-03-16 發表

回覆 Sheep006 的帖子
其實I gcse 6B 應該吾難考

noel2010 發表於 15-3-16 23:47
英國大學學位足夠,差亦不是入U有難度,而是大學能否順利畢業。
咁如果U畢唔到業點算?

好少咁,有番校及交功課,可畢業,不過如醫,law真難畢業,要留班。。

回覆 Flowerlam 的帖子

首先要考慮, 你仔的情況係邊一類?

1) 天資不足:有努力,肯溫,真係天生讀唔掂。
2) 懶

如果係 1) 的話,就搵d 易讀的科比佢,例如 Y10選科時,我都揀左 Health & Social Care比我女讀,因為我見佢有 40% 係計實習分,另外 60% 係計試卷分,咁叫做唔讀得都可以用實習 / Project 的分頂住。
香港學生在數學方面有優勢,可考慮讀 A/C 方面。

如果係 2) 既。。。就去邊都難攪。  

梁媽媽