用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 你地會點做,如呀仔期中試成續差
樓主: florence852
go

你地會點做,如呀仔期中試成續差 [複製鏈接]

梁媽媽 發表於 15-3-17 09:34
回覆 Flowerlam 的帖子

首先要考慮, 你仔的情況係邊一類?

就係(2), 呢個真係頭痕,有無良方醫治懶惰?

Flowerlam 發表於 15-3-17 10:41
就係(2), 呢個真係頭痕,有無良方醫治懶惰?
如果係懶的話,真係要好坦白咁同個細佬講...
問佢將來有咩打算?

係就係可以經foundation ..最後讀到大學

不過,香港僱主,係好熟 d外國大學...尤其係d  international firm、大公司

GPA 唔高,大學唔出名,仲要經 foundation 上大學.....大公司好多時連 interview 機會都 無.... 因為讀書咁唔認真,僱主唔會覺得工作能力會高。而且每年都有好多本地同外國的名大學畢業生返香港就業,憑咩去同人爭?
流利英語啊,我大可以請鬼佬、星加坡人,甚至現在好興的印度人。

我聽過幾個朋友問佢地的兒女呢個問題,d答案真係會激s父母。最後佢地就唯有由得兒女自己行自己所選的路,自己的人生自己負責,將來唔好怨父母。

wloi 發表於 15-3-17 13:21
如果係懶的話,真係要好坦白咁同個細佬講...
問佢將來有咩打算?
其實,如果佢識為將來打算,就唔會咁懶啦!
就唔使咁頭痕啦!

不過,我都知"兒女自己行自己所選的路,自己的人生要自己負責",
但作為父母都想循循善誘佢行番正途,唔想睇住佢懶惰落去.....

回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

我同兩個仔都係咁講,前途係佢地既!要點樣行,佢地負責,作為父母,只係從旁提醒、分析、鼓勵,將來結果如何,都係佢地承受,所以要讓佢地明白,再作決定。

Flowerlam 發表於 15-3-17 13:39
其實,如果佢識為將來打算,就唔會咁懶啦!
就唔使咁頭痕啦!
咁我勸你 relax d ...等佢自己開竅,免得破壞同兒女的關系。
宣家d 年青人同細佬.....朋友同學一句話,勝過父母老師一萬句話。希望佢班朋輩會有人 inspire 到佢讀書。

wloi 發表於 15-3-17 15:09
咁我勸你 relax d ...等佢自己開竅,免得破壞同兒女的關系。
宣家d 年青人同細佬.....朋友同學一句話,勝過 ...
所以有時阿Q咁諗,其實佢都係得1個缺點懶惰,其餘各方面都冇乜問題,起碼冇特首個女咁....

回覆:Flowerlam 的帖子

點解一定要大學畢業,佢唔想讀,跟本冇得迫,硬迫佢讀3年大學,可能畢唔到業再讀多一兩年,浪費2百萬比佢hea,  不如早D出黎做野。

我見過有D外地大學畢業生出的email真係嚇死人架。

特首話他的女兒有病先咁樣

回覆 moyan 的帖子

Agree, 每個人際遇運氣不同, 讀過大學未必一定揾錢多過未讀過大學, 讀唔成書可學門專業技術防下身

moyan 發表於 15-3-17 19:35
點解一定要大學畢業,佢唔想讀,跟本冇得迫,硬迫佢讀3年大學,可能畢唔到業再讀多一兩年,浪費2百萬比佢he ...
問題係佢唔係想唔讀或者讀唔上,最主要係懶散。
如果唔改呢個缺點,出嚟做野都唔慌好。

所以趁而家仲肯聽父母講,諗下有冇辦法幫下佢

改過。

暫時諗到人釘人方法,假期返嚟陪佢一齊溫書。

Sheep006 發表於 15-3-17 19:54

所以我自己覺得有病仲慘過懶惰,純粹個人諗法..

moyan 發表於 15-3-17 19:35
點解一定要大學畢業,佢唔想讀,跟本冇得迫,硬迫佢讀3年大學,可能畢唔到業再讀多一兩年,浪費2百萬比佢he ...
當然大學畢業算家長完成任務。E神及李家二公子都是留學未能畢業,唔代表唔成功。
就算留學畢業回來,英文send email 簡直嚇死人。今天才改完一個留學回來同事,比小學生更差。

scso 發表於 15-3-17 21:45
回覆 moyan 的帖子

Agree, 每個人際遇運氣不同, 讀過大學未必一定揾錢多過未讀過大學, 讀唔成書可學門專業 ...
正確!所以我從來冇諗過揾錢問題,只想佢讀大學成為一個有學識嘅人。

引用:Quote:moyan+發表於+15-3-17+19:35+點解一

原帖由 Flowerlam 於 15-03-17 發表
問題係佢唔係想唔讀或者讀唔上,最主要係懶散。
如果唔改呢個缺點,出嚟做野都唔慌好。
我都有同感,我成日長篇大論同個仔講,你讀吾成書,今時今日可以做d乜,假如你去做㕑房,你要洗魚、切洋蔥日日做。假如你去做裝修,你學油牆都要日日油油油幾年,簡單些講,做什麼工作都要毅力和耐性,才能做好。若讀書甘好資源都讀吾好,甘將來做咩工都吾掂,叫你去掃街又怕熱,點攪?(吾好意思,忍吾住又長篇大論喇我)

AK_Fans 發表於 15-3-17 23:33
我都有同感,我成日長篇大論同個仔講,你讀吾成書,今時今日可以做d乜,假如你去做㕑房,你要洗魚、切洋蔥 ...
我都這樣同呀仔講,可是他就答我,讀完書出嚟便做老闆。一世唔打工便得囉。男孩子就這樣幼稚了。

回覆:你地會點做,如呀仔期中試成續差

估爸是老板,將來子承父業

回覆 brother4 的帖子

錯了。我倆公婆就一直打工,所以常呻打工之苦養大他。

引用:回覆+Flowerlam+的帖子 特首話他的女兒有

原帖由 Sheep006 於 15-03-17 發表

咁都信?

回覆 noel2010 的帖子

而家香港好多年青人都係咁, 話佢唔乖又唔係, 全無不良習慣, 但就係一個 "懶字",
我有個世姪, 而家約 25歲, 讀書時就懶, 屋企請晒補習..要乜有乜...(佢唔係蠢, 識玩識食識買野)
只係懶讀書。
中學之後又混左幾年 IVE ...... 早兩年畢業時都有見下工,但因為英文/成績唔好, 見寫字樓工無人請....
其他辛苦工,要輪更,"低下的" 都唔打算做,
之後就坐係屋企, 佢無野架, 個人好開朗, 我去佢家,佢同我都有傾有講,好好禮貌,對父母又好,
佢亞媽唔駛返工, 兩母子平日訓醒, 就研究去邊度食下午茶, 食完回家又係坐,晚上在家食飯...家居生活, 夜晚就打下機....
佢亞媽咪成日話, 佢個仔好好, 心地又好...又乖, 又聽話。。。,
我地做外人既, 可以講咩?
我成日提醒自己,我唔想我的細路好似佢咁。。。以此為鑑!

梁媽媽

引用:回覆+noel2010+的帖子 而家香港好多年青人

原帖由 梁媽媽 於 15-03-18 發表
回覆 noel2010 的帖子

而家香港好多年青人都係咁, 話佢唔乖又唔係, 全無不良習慣, 但就係一個 "懶字",
呢位仔仔梗係前幾世積左好多福,投胎黎嘆世界。

‹ 上一主題|下一主題