用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學請事假
樓主: kimberlybaby
go

小學請事假 [複製鏈接]

Yanamami 發表於 15-4-22 17:52
呢d情况应該会係学校月訊俾校長全校告戒~
大便唔沖廁捉唔到行兇者, 但丟成包紙巾入廁所個女仔被罰無10個小息。

小學似軍訓?

回覆:小學請事假

呀女個同學請左五日病假去旅行 又誇d

引用:呀女個同學請左五日病假去旅行+又誇d +

原帖由 kimberlybaby 於 15-04-25 發表
請5曰都批?

我有朋友小朋友係返半日的, 星期六都要返, 佢個小朋友報左出面的課程, 要入選先參加到, 最尾佢小朋友入選左, 佢媽咪好似連續幾個星期都請左假上果個課程, 但我最終唔知學校批唔批, 我覺得有d本末倒置

引用:呀女個同學請左五日病假去旅行+又誇d +

原帖由 kimberlybaby 於 15-04-25 發表
香港人而家視旅行真係好重要同必須嘅事情!下一代對旅行嘅睇法唔知又會變成點。

引用:我有四條問題想問。第一,樓上眾多回覆,有

原帖由 崆峒絕學 於 15-03-26 發表
我有四條問題想問。第一,樓上眾多回覆,有無人係老師?第二,學生有事假呢樣嘢?第三,如果學生係有事假, ...
我有四條問題想問。第一,樓上眾多回覆,有無人係老師?做過

第二,學生有事假呢樣嘢?冇。

第三,如果學生係有事假,咁一年有幾多日?如上。

第四,我唔申請事假但又無返學,學校會罰人?你唔返學唔通知,第二日一定要問你點解唔返!學校有校規講明,病假要打返學校請假。你冇啦啦唔返,點知你咩事?有意外?有病?有時有啲case要通報上教處添架!

chingcging 發表於 15-4-25 16:06
我有四條問題想問。第一,樓上眾多回覆,有無人係老師?做過
......
第四,我唔申請事假但又無返學,學校會罰人?你唔返學唔通知,第二日一定要問你點解唔返!學校有校規講明,病假要打返學校請假。你冇啦啦唔返,點知你咩事?有意外?有病?有時有啲case要通報上教處添架!
既然學生是沒有事假,那麼學生是不是只可以因病缺席?
如果學生只可以「因病缺席」,什麼請假去旅行參賽白事(TOUCH WOOD),一律不許?

由過去的回覆,已可想像很多人將公司的行政運作模式代入學校中,卻忽略了在公司,是僱主僱員的關係,在學校,校長校董會與學生的關係,卻不一定等同於僱主與僱員的關係。

應該是我沒寫清楚,令人誤會。

第一,既然學生是沒有事假,要是家中有事需要缺席,那麼家長根本不可能申請事假,惟一可以做的就是通知學校。(我唔申請事假但又無返學)(學校有校規講明,病假要打返學校請假)

第二,校規不是免責條款,而且不一定合法合理。例如有學校出通告,寫明「學生參與活動時,如果遇上非人力可以預防的意外,校方概不負責」。縱使家長在回條上簽名,就等於表示校方可以不用負責?抑或是由學校所投保的保險公司賠償?

孩子的教育,家長也是有責任的。因此,家長遇上某些事情,需要自行理性替孩子判斷「請假不請假」。學校的校規,是否法、理、情兼備?法的方面,至少要律師法官才可以專業判斷。什麼「人家送禮,你就要回禮」的政策,作為家長,作為老師,又會如何看待?自行判斷。
我絕對有資格做怪獸家長,但我唔會亂變身成為怪獸。
我絕對無資格做虎媽,不過值得學習當中好嘅嘢。

咁我試過真係有白事,學校都肯比請假

引用:Quote:chingcging+發表於+15-4-25+16:06+我

原帖由 崆峒絕學 於 15-04-25 發表
既然學生是沒有事假,那麼學生是不是只可以因病缺席?
如果學生只可以「因病缺席」,什麼請假去旅行參賽白 ...
首先,上學其間點解要缺席先?你當返學係返工呀???

chingcging 發表於 15-4-25 19:30
首先,上學其間點解要缺席先?你當返學係返工呀???
經學校報名的有:
校際音樂節、校際朗誦節(學校帶隊?)
學童牙科保健、學生健康檢查(學校帶去?)

其他比賽、考試,例如:
音樂、奧林匹克數學、運動、香港代表隊、白事(TOUCH WOOD)

覆診,又當唔當係病假?而且,可能只係半日。

引用:Quote:chingcging+發表於+15-4-25+19:30+首

原帖由 崆峒絕學 於 15-04-26 發表
經學校報名的有:
我覺得呢d假有support理由去請,所以學校會批。
除非家長buy旅行學習,覺得旅行學野比較多,而學校又接受,我覺得咁樣學校都會批
PS 我之前見過有報導話家長幫小朋友請長假去旅行

stefi 發表於 15-4-26 09:14
我覺得呢d假有support理由去請,所以學校會批。
除非家長buy旅行學習,覺得旅行學野比較多,而學校又接受, ...
《教育條例》的演繹,還是留給專家負責。

第一,已否定了學生有事假這回事。
第二,沒有事假,學生在上學日缺席,就只可以係病假。
第三,學生無故缺席兩日或以上(有些學校是多於兩日),已有機制處理,包括以掛號信方式聯絡家長,上報教育局。

學生的確會因其他事而要缺課,尤其係「跳出課室」理念的變異做法。

因為第一點及第二點,事假就變成灰色地帶。學校有權批,抑或無權批?有權,即係表示「學生有事假」是存在的。與第一點產生矛盾。

如果學生因事,而需要請假缺課,其實都係由家長負責請假(個人認為應該用「知會」比較好)。即是,責任落在家長身上。

家長因什麼事而要向學校請事假(知會學校),是家長的決定。而家長是要負責任的。

原則上,學生參加校際音樂節、校際朗誦節而缺課,因為是透過學校報名,所以不用請假。但學校要有機制去審視「學生是否當日有參賽」。

據知,有小學校長不允許「學生請假去旅行」,但又無白紙黑字寫清楚。當家長真係因去旅行而請假,家長會寫信給校方。
校長每次收到此類信,都會大發雷霆,向學生向班主任訓話,就是沒有聯絡家長。
校長每次收到此類信,都會向班主任表示「我唔會批」,就是沒有聯絡家長。
但學生真的如信上日期缺課,成績表上只是當「缺席」,又沒有寫「曠課」。校長亦不會係學生假後回校之後,向學生、家長表達「我唔會批」的立場。
由此據聞,就會發現很多矛盾點。

小學生請假去旅行,是否合適,大家都有自己想法。

在BK有類似題目,好多家長好激動,話大人吾係放公眾假期,小朋友吾請假,一家點去旅行,佢幾個小朋友個個都係咁請假云云。

Jane1983 發表於 15-4-26 09:52
小學生請假去旅行,是否合適,大家都有自己想法。

在BK有類似題目,好多家長好激動,話大人吾係放公眾假期 ...
首先,家長要搞清楚旅行的目的。
之後,家長要權衡旅行的目的與孩子上學的原因,二者的輕重。
最後,家長要想清楚有沒有其他日期、方法以達到旅行的目的。

旅行的目的是家庭聯誼?增廣見聞?時間配合......
選擇是家長的,責任自然也是家長的。

Jane1983  true  發表於 15-4-26 10:28

引用:Quote:chingcging+發表於+15-4-25+19:30+首

經學校報名的有:
呢啲係學校明文規定係可以架喎!你唔想請,唔報名,唔覆診咪得囉!俾你放,又係學校唔啱呀?

chingcging 發表於 15-4-26 11:31
呢啲係學校明文規定係可以架喎!你唔想請,唔報名,唔覆診咪得囉!俾你放,又係學校唔啱呀?

...

即係學生可以因校際音樂節、校際朗誦節、學童牙科保健、學生健康檢查而缺課。咁即係邊種假期?
公眾假期?學校假期?病假?

你唔想請,唔報名,唔覆診咪得囉!
如果我要覆診,又請邊一種假?

校際音樂節、校際朗誦節、學童牙科保健、學生健康檢查,真係一定要家長陪同?
可唔可以由學校派人陪學生去?好似學校係可以聯絡衛生署,派專車接送學生。

學校明文規定,又有無俾法團校董會通過?

據知,有老師因為覆診時間係上課時間,通知校長時俾校長鬧到狗血淋頭,批評老師做乜要係上課時間覆診。老師表示係專科,星期六、日無開診。校長只鬧!最後,老師俾校長一封信,搞掂。如果以市價計算,封信可以值2k至3k。

現在,有些學生需要由專科醫生診斷是否屬於特殊學習需要種別的學生。診斷時間,可能係上課時間,而且可能不止一次。
學生覆診缺課,學校當病假,無問題。
學生覆診缺課,學校唔當病假,點處理?前提已知學生沒有事假。學校做法:
一、特別處理。即係「有病假,無事假」之外,仲有另一種方法讓家長替學生請假。
二、不允許。如是,咁就要小心俾人告。
三、學校有學校唔俾,學生有學生照唔返(由家長負責,並已知會學校)。成績表上如何記錄?當缺席,即係潛台詞:批。當曠課,即係唔批。
學校有責任妥善記錄及保存學生的點名(出席)記錄,而承保的保險條文,由專業人士演繹。

老師,不用咁大反應,我只係想大家思考;
學生真的有事假?
學生就只有因病才可缺課?
是否時代演變,令舊有制度出現灰色地帶?

學校的權力有多大?
自訂潛規則時會否越權?

我女小一,為了運動比賽請假5日,學校ok,我認為真的要看情況。

引用:+本帖最後由+崆峒絕學+於+15-4-26+12:08+編

學校俾form你,問你參唔參加架嘛!學校知大約邊啲時間有比賽,知道點安排。但你自行停課又唔同喎!我點知你今日表姐結婚,聽日呀嘛過身,後日家庭旅行,下個月又話移民咗去美國30年嘅姑媽娶新抱,跟住再嚟個工人姐姐放假,冇人湊,唔返啦!咁你不如退學啦!你當學校係托兒所咩!鍾意返就返,鍾意唔返就唔返!成績差又問點解成績差!唔返學咪成績差囉!協x小學又點?咪又係去band 3中學!

係架啦!支筆係學校度,操行寫死你真係邊度都唔洗去架!正如你唔like你老細,你可以辭職,你唔like間學校,你可以轉校,唔好讀!唔好講咩公平唔公平,你呀媽生你第一日開始已經冇公平可言!轉去一間容許你周不時請假唔返學嘅學校,就可以解決你嘅問題!咁點解唔做,要學校去就你?唔就你就係學校錯?咁同丁蟹有咩分別?丁蟹永遠話自己啱,人哋唔聽佢講就係人哋唔啱!

‹ 上一主題|下一主題