用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學請事假
go

小學請事假 [複製鏈接]

小學請兩天事假難吾難呢?或請兩日病假會好d

1    0    0    1

回覆:小學請事假

已經小學了,小朋友懂事,如實請假會好啲。

mymychung909    發表於 15-3-22 21:20
王家爸爸    發表於 15-3-16 17:28

即返鄉探親都ok?or 親戚有喜,需回鄉兩日?

kimberlybaby 發表於 15-3-15 09:44
小學請兩天事假難吾難呢?或請兩日病假會好d

請兩日病假會好d!

And collect & submit homework as usual!

Give teachers good impression child is a responsible kid not want to infect others but eager to learn even sick!

王家爸爸  如果真係病既話,請病假好啲。   發表於 15-3-16 17:29

piglet_be 發表於 15-3-15 10:53
已經小學了,小朋友懂事,如實請假會好啲。

Give teachers bad impression on parents, lacking planning and sacrificing the child learning opportunities!

吾係教你講大話,不過好睇學校,有d對事假好嚴。聽過有d老師好執著,小朋友請2日事假,理由吾係太合理,搞到好大件事。

回覆:kimberlybaby 的帖子

無論你的選擇如何,記住係你自己及孩子面對後果。

我間名校,就實死硬了

引用:我間名校,就實死硬了 +

原帖由 kimberlybaby 於 15-03-15 發表
我間名校,就實死硬了
點解名校先死梗?咁普通學校就得?
我間學校只係普通津小,事假要校長簽名,講明唔準請假去旅行!
成日話唔好lable名校,名校唔等於點點點,調轉名校又點睇普通學校?
樓主,唔好意思!恕我有感而發!

其實真係好睇原因,某些無可避免,(touch wood) 有白事要請,係大人世界,好多公司都有 compassionate leave 啦。

作為家長要身教,請病假等於教小朋友講大話,長大後怕你會後悔。如果真係必須請假,不妨照直請,我們未必有你學校的經驗,講左都唔等於事實,你試一次咪知囉!

老師或同學仔放完假返去見到小朋友,問候小朋友好返D未時,小朋友點答好?

咩事要請假?小朋友已小學,會講真話!如果唔係,佢第曰會有借口請假!

我覚得理由唔充份。—時边个結婚,—时又边个擺大壽,—時又满月或者生左……好多理由,但同个小朋友又無乜直接关係,可能只係大人要北上,無人接送小朋友,所以索性带埋佢出门?建議唔好动不动就告假,尤其係扮病,小朋友升上中学,番学有乜难題唔想番就扮呢度唔妥果度唔舒服,反正小学時都慣左係禁~

mymychung909    發表於 15-3-22 21:21
王家爸爸  絕對同意  發表於 15-3-16 17:32

wan_sosin 發表於 15-3-15 15:20
點解名校先死梗?咁普通學校就得?
我間學校只係普通津小,事假要校長簽名,講明唔準請假去旅行!
成日話唔 ...

聽聞好似有一女龍校學生考完試請假,後來入唔返中學,guess the stake is much higher for these 名校

有啲講到明除咗白事,一切免問!家長自重吧。

你究竟是為什麼要請假?

有合理原因的怕甚麼把事實告訴學校請假?

沒合理原因的,你又做得出引導孩子欺騙学校欺騙醫生請病假的,又何需再上ek問呢?

Yanamami  話親戚有喜回乡探親喎   發表於 15-3-16 08:43

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-3-16+06:30+編

原帖由 MrBeast 於 15-03-16 發表
品格嘅嘢,名唔名校,都要遵守!唔應該無特別原因下請事假,好平常嘅規則,出來工作都如事!後果係一個人嘅責任感同誠信!唔單只係可否直上!
普通學校,無得直上,但隨時都會反映係操行到!我好讚成我仔間小學,唔輕易比學生請假,好間單嘅道理要,唔洗解釋太多!
如果係咁,唔好怪人覺得名校唔同!個post應該問,名校小學請事假!咁係唔係先附合樓主想問嘅嘢?

如果是低小, 無咩所謂;
高小的話, 最好唔好啦~

wan_sosin 發表於 15-3-16 07:32
品格嘅嘢,名唔名校,都要遵守!唔應該無特別原因下請事假,好平常嘅規則,出來工作都如事!後果係一個人嘅 ...

Emm, 我覺得最重要是解釋校規的原因和意思。出來做事,不能下下by the book, 老闆請人係要解決問題,而不是鑽研有乜唔做得,現今家長成日講creativity, 有時候都可教下點走位,(拿,不等如明知故反、不擇手段)。
不過我都同意如果大人都不能以身作則,孩子學了走精門,凡事take short cut, 就唔係咁好la, 名校 or not.
‹ 上一主題|下一主題