用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Eye level 適合小一生嗎?
go

Eye level 適合小一生嗎? [複製鏈接]

想問吓 eye level 適當小一生嗎?如合適,通常會讀到小幾?定其實只適合Kl一K3?請用家給我一些意見,謝謝幫忙。

2    0    0    0

回覆:kiufung99 的帖子

你係問eye level math定英文?如果係math,我覺得上到小一未必太有用,因為接唔到小學課程,上到小學唔只係做+-x➗,仲有其他數學範疇,例如:時間計算,量度長度,貨幣對換,柱體錐體,應用題.....等,我個仔k3去eye level,去到小二就轉了數硏,呢間比較接近小學課程

回覆:Eye level 適合小一生嗎?

多謝你的意見。不知你的小朋友有否在eye level學英文呢?因現正考慮要不要在eye level 學英文和數學,所以想先聽吓用家的意見,再決定怎樣做。多謝你們的幫忙!

回覆:kiufung99 的帖子

我個仔冇起eye level學英文

引用:想問吓+eye+level+適當小一生嗎?如合適,

原帖由 kiufung99 於 15-03-14 發表
想問吓 eye level 適當小一生嗎?如合適,通常會讀到小幾?定其實只適合Kl一K3?請用家給我一些意見,謝謝 ...
我女由K3開始學eye level maths, 現在p.5仍有學.

回覆 kiufung99 的帖子

你不如去睇吓d materials 先,再看看小朋友有無興趣。我之前是找老師上門train oral, 不過阿女到處走又同老師不夾,所以只有放棄。於是咪去屋企樓下上eye level, 掂知佢勁喜歡,現在話要cut 左去,佢差不多同你死過。功課就唔多用約半個鐘就做完,有cd聽,不過我女就無聽的。

我二仔冇讀eye level英文,宜家讀緊british council。因為聽人講上堂多活動,唔會只係死讀書。仔仔上咗幾堂之後都話上堂好開心,佢同d同學上堂時都會主動用答老師問題,上堂氣氛好好,個個都用英文對答,就算落堂番屋企,佢都會拎上堂d故事書/功課同我地分享。見到佢中意讀又進步左真係好開心,我都好建議你小朋友試下

回覆:Eye level 適合小一生嗎?

我覺不啱小一,因小一數學通常中文文字題多,而eye level 係用英文作業。

醒目開學勳章

我仔小二,上緊EYE LEVEL 英文, 因為我仔唔鍾意睇英文書,所以要求上堂多做一點Comprehension同作句,上咗半年,今次測驗呢2 PART 有明顯進步

CMSmile 發表於 15-3-14 23:08
你係問eye level math定英文?如果係math,我覺得上到小一未必太有用,因為接唔到小學課程,上到小學唔只係 ...

Eye Level Maths.
除咗貨幣,其他全部都有教㗎,教材冇得呃。

回覆 COE1205 的帖子

掂解我唔多覺有幫助,印象好似題目好直接問,學校通常不會太直接的。不過我無乜去睇佢本workbook, 感覺有d深,我見女女要用字典。

我仔仔由K2讀eye level到宜家P.3, 對佢成績好有幫助, 佢咁多科數學成績最好, 因佢學校都係教英文數 ......

COE1205 發表於 15-4-21 16:12
我仔小二,上緊EYE LEVEL 英文, 因為我仔唔鍾意睇英文書,所以要求上堂多做一點Comprehension同作句,上咗半年 ...
May I know which level, please ?

lokitkit 發表於 15-4-30 12:33
我仔仔由K2讀eye level到宜家P.3, 對佢成績好有幫助, 佢咁多科數學成績最好, 因佢學校都係教英文數 ...... ...
Will it be more and more workbooks or just keep four per week?Which level are your son in ? My son also has english maths and
thinking keep this in primary or not. Thanks.

引用:我仔小二,上緊EYE+LEVEL+英文,+因為我仔唔

原帖由 COE1205 於 15-04-21 發表
我仔小二,上緊EYE LEVEL 英文, 因為我仔唔鍾意睇英文書,所以要求上堂多做一點Comprehension同作句,上咗半年 ...
請問你仔小二在Eye Level讀那個Level?

引用:我二仔冇讀eye+level英文,宜家讀緊british

醒目開學勳章

回覆:natnat519 的帖子

Level 3 -19

引用:我二仔冇讀eye+level英文,宜家讀緊british

原帖由 冢者FF 於 15-03-23 發表
我二仔冇讀eye level英文,宜家讀緊british council。因為聽人講上堂多活動,唔會只係死讀書。仔仔上咗幾堂 ...
請問你囝囝幾歲開始讀BC?幾$一個月?一班有幾多個小朋友?謝謝

醒目開學勳章

COE1205 發表於 15-5-1 11:54
Level 3 -19
印象中eye level 英文得level 1-8,唔通而家增加咗level?
‹ 上一主題|下一主題