用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問觀塘定深水埗校網較好?
go

請問觀塘定深水埗校網較好? [複製鏈接]

請問各位意見,如題,謝謝!

王家爸爸  男?女?  發表於 15-3-17 14:05
   0    0    0    0

回覆:Bobo_wong 的帖子

官塘,男仔選聖賢,官瑪,女仔選聖潔靈,St Paul ,男女有順利及官立,間間都幾好,但注意近年將軍澳d同學仔也會轉戰官塘區,都幾多人。

bobbob  係觀瑪、聖言同聖傑靈先啱:wahah   發表於 15-3-18 12:00

引用:請問各位意見,如題,謝謝! +

原帖由 Bobo_wong 於 15-03-14 發表
請問各位意見,如題,謝謝!
學校提過,觀塘区轉唔過

回覆:請問觀塘定深水埗校網較好?

請問除左人數多外,仲有什麼原因轉唔過?

印象中,兩區都係英中位不足,尤其深水埗;
轉區動機是......近返學?
是B1?2?3?

引用:請問除左人數多外,仲有什麼原因轉唔過? +

原帖由 starry_night 於 15-03-15 發表
請問除左人數多外,仲有什麼原因轉唔過?
觀塘区人數多,我仔學校歷年轉九龍城、油尖旺、沙田都派得好好,但轉觀塘区無幾多個有好结果

fi-fi 發表於 15-3-15 21:21
觀塘区人數多,我仔學校歷年轉九龍城、油尖旺、沙田都派得好好,但轉觀塘区無幾多個有好结果

...
咁你又知唔知, 歷年轉校而又派得好既, 係屬於B1頭,中定尾既學生? 派得差既又係邊類?

九龍城, 沙田, 油尖旺, B1學額過去多年都足夠有餘, 如果轉到過去重係B1生, 派到俾深水埗區2間女校以外更好既學校既機會其實高好多. 當然, 首要條件係轉咗區仲係B1生.

轉過觀塘區, 觀塘區英中充足率只俾深水埗區好一點點, 派得唔好一D都唔出奇; 除非係男仔, 如果唔係根本唔值得轉.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

明白了,多謝各位意見啊!

Bobo_wong 發表於 15-3-17 07:32
明白了,多謝各位意見啊!
八卦一問, 令朗要升中了嗎?

王家爸爸  八卦一問,你點知係仔?   發表於 15-3-17 14:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

兩區比較,女仔SSP區好啲。

深水埗校網比較好既女校有上智、聖母玫瑰同德雅中學,但係比較好既男校只有長天。

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸 八卦一問,你點知係仔?

我夠八, 見到人地舊帖係講個"兒子"嘛

王家爸爸    發表於 15-3-17 15:13

回覆 王家爸爸 的帖子

還未計銘賢

王家爸爸  銘賢係男女校  發表於 15-3-17 15:24

以上提及的多數是英中;若果是B2男生,又邊區較佳呢?兩區的B2校校風又如何呢?

bbkingdombb 發表於 15-3-17 15:41
以上提及的多數是英中;若果是B2男生,又邊區較佳呢?兩區的B2校校風又如何呢?
  ...
舊年深水埗有大約50個學位剩,官塘無學位剩,加上官塘B3學校比例略高於深水埗,所以B2學生都係深水埗好啲啲。

其實我仔係深水埗區小學讀書,有意轉去觀塘區小學,所以想問下升中那區較理想才決定。

Bobo_wong 發表於 15-3-17 19:34
其實我仔係深水埗區小學讀書,有意轉去觀塘區小學,所以想問下升中那區較理想才決定。

...
男仔初小轉過去觀塘會比留係深水埗好D

但實際上轉去九龍城或者油尖旺先係好選擇
‹ 上一主題|下一主題