用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想問問大家意見
go

想問問大家意見

下學年岩岩開始,祝大家子囡學業進步,想問小兒成绩都算可以,不是太叻,但不算差,想幫他升中二時轉校,覺得讀得辛若,因我覺得仲有5年讀,不想他太辛苦,想轉B2讀,等他輕髤一些,有這想法有錯嗎?煩给意見。

YDLFATHER  没錯  發表於 15-3-22 02:00

回覆:想問問大家意見

我祗可同你講人是  生於憂患而死於安樂

但可能B2校為了提升學術水平, 比B1 还要谷

引用:我祗可同你講人是++生於憂患而死於安樂 +

原帖由 dobbybabie 於 15-03-12 發表
我祗可同你講人是  生於憂患而死於安樂
都可以接受你的想法,但現在是有辨去,机會去改現有境况

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+15-03-12+發表

原帖由 eytben 於 15-03-12 發表
都可以接受你的想法,但現在是有辨去,机會去改現有境况
我都有睇過你的Post,阿仔都進步緊啊,為何有此唸法?有冇問過仔仔的唸法?因轉校對於—個踏入青春期的孩子來講都是—個好大的轉變,除非我仔是讀得好辛苦,或己開始出現情緒問題,我先會唸。而且B2都唔是易讀。

引用:Quote:原帖由+eytben+於+15-03-12+發表都可

原帖由 dobbybabie 於 15-03-12 發表
我都有睇過你的Post,阿仔都進步緊啊,為何有此唸法?有冇問過仔仔的唸法?因轉校對於—個踏入青春期的孩子 ...
就是覺得開始有情绪啦,由其是有Pe堂那日,特別有情绪,因他較弱,人比較文静,又覺得Pe老師針对,蓬周4不想返,又話讀得辛苦,成曰比pe老師罸跑圈罸到開始反感這校,真是轉又死,吾轉又死

KT0603 發表於 15-3-12 21:27
如無估計錯或者記錯,樓主你仔仔,名次已經是頭1/3,對一位band 1英中男生來說,是很理想的成績了。
辛苦, ...
冇錯,我尼個百佳仔一時一樣,可能青春加反叛期,真系古去吾到,但真心講晚晚玩到11、12時,我見到辛苦,只好睇睇他下半場的做化,多謝開解及意見,因我是粗人,教育程道吾高得中二早出來社會工作,又因得一小兒,不想睇他讀書都今辛苦。

eytben 發表於 15-3-12 17:20
就是覺得開始有情绪啦,由其是有Pe堂那日,特別有情绪,因他較弱,人比較文静,又覺得Pe老師針对,蓬周4不 ...
無記錯樓主, 有同仔仔在假日都有出外郊遊閒聊, 其實不防同仔仔一齊做下輕型伸展运动,
多好大嘅公園設施都有 SIT UP / PUSH UP / 高鋼架撐爬
玩下平行木, 踩单車, 出身汗, 會另仔仔身心都會舒暢,
有点运动对腦部發展更加好, 日后上PE堂唔會咁反感

引用:下學年岩岩開始,祝大家子囡學業進步,想問

下學年岩岩開始,祝大家子囡學業進步,想問小兒成绩都算可以,不是太叻,但不算差,想幫他升中二時轉校,覺 ...
你的情況看不到轉校的理剧。
讀中學的最终目標是考dse,  dse不會因為你轉去b2學校而变淺左,你仔的競爭者不是自己同學,而是全港同屆學生。再說,轉校只是逃避的做法,你開了一個壞先例,假如在b2校又老師是你仔唔喜歡嘅,咁你係咪又轉?

下學年岩岩開始,祝大家子囡學業進步,想問小兒成绩都算可以,不是太叻,但不算差,想幫他升中二時轉校,覺 ...
加油呀!我仔b2a學校都讀得不容易,大家都不是孤單地苦……只要過程中彼此盡了力,不論結果如何,也無悔此生!

唔好轉啦!難得讀得有進步!我個囡讀到小五、小六時,成日話D野好難,好深,我話:“比心機啦!唔會得你一個覺得難,但如果你過到依關,你米可以赢其他人羅!”依幾句,我講咗十次都有!不過真係好有用,我囡依家讀中一,重讀得幾好。如果下次佢再“申“辛苦,你可以提返佢上次点樣通過“自己嘅努力“,成績有明顯嘅進步,要强調係佢“自己嘅努力“,佢先會記得個種感覺。

樓主講既pe堂問題;會唔會你囝體力唔係特別好,hea住做,俾老師睇到,米罰佢羅,唔好睇少老師,佢地眼尾都睇到架,好醒架,如果個個都hea住做,pe堂都可以取消啦!不過人心肉做,如果你囝係俾心機上堂,就算你囝體力唔好,但係已經盡力做,老師無理由罰佢羅!其實直接D講,老師覺得你囝唔尊重佢呀!

我個囡情況,同你仔仔有D相似。 佢係學校考頭十名(b1a), 但係PE包尾(放學經常被老師捉去練跑) 佢不但冇唔開心,仲好高興。 小六時,亦試過被老師針對,於是阿囡係該名老師嘅課堂表現積極,結果係畢業禮時,該名老師親口同我講: 以前睇錯咗佢,你個囡真係好叻。         其實每個人都有優點和缺點,一定要學習發揮自己既優點和接受缺點。

回覆:eytben 的帖子

一動不如一静

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

不如你問下佢意見,因為讀書係你個仔

你覚得他辛苦,但他自己呢?見到你幾個post, 似乎係你自己过份担心多?成績中间時担心他考得未夠好(你話係佢自己好唔满意),到升上头三份一,又怕佢讀得辛苦压力大。真係未听闻過有人讀到書怕辛苦,而由band1校轉去band2的。如果係禁,小学時就唔洗捱餐死考band1校,直接入band2校~如楼上講,band2仲谷吖~

其实我女都閒閒地12点1点瞓,中学生好平常(虽然好唔健康,我亦好唔鈡意)。你仔既情况唔係跟唔上间学校而夜瞓吖,或者要做好時间管理或者佢自得其樂呢?(我女就鈡意夜闌人静時做野)第曰出社会工作亦不見得唔洗捱。我地係身边多鼓勵关懷,煲多d好野佢食就夠,年青人捱下好平常,唔洗禁中肉赤吖~如果你成曰覚得佢捱得辛苦,好陰公~係会感染到佢,令佢覚得:係喎,我真係捱得好惨喎~~阿爸都覚咯。正面d, 俾多d正能量佢,陪佢跑下步做下体能,—來練好体魄去应付学業,二來增進父子感情嘛。

tinlong89    發表於 15-3-22 18:55
moniquechoy  抗禦力, 都是我們寵壞了!   發表於 15-3-19 21:36
moniquechoy  agree x 2. 現在好多小朋友無抗   發表於 15-3-19 21:36
October.    發表於 15-3-19 10:32

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-3-19+09:04+編

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-3-19+09:04+編

原帖由 Yanamami 於 15-03-19 發表

你覚得他辛苦,但他自己呢?見到你幾個post, 似乎係你自己 ...
同意,我囝初初升中都勁多功課,晚晚都做到11, 2點,佢都有叫辛苦架,其實我係知,不過我同佢講,又唔係得你一個做,得你一個辛苦,如果太唔合理當然可以反映,但每個人都要付出才有收獲,睇你想先苦後甜定先甜後苦啦!佢自己都明白要付出。年青人有時要捱過,勇敢面對,才能學懂,成長。