用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資vs官津
go

直資vs官津 [複製鏈接]

很多時見到家長都擔心升中大抽獎而去考直資,中學派位按banding次序派,Band 1 生先派完才到Band 2如此類推,理論上band 1生會去band1學校,只是band 1a, b, c 之分, 點解家長會擔心大抽奬而考直資?(考了直資註冊了就要放棄官津,如果只是考到一般直資而非神級,而要放棄有機會抽好嘅官津直得嗎?
   3    0    0    0

回覆:dickson88 的帖子

其實好似買保險一樣,有d人喜歡買幾份,有d人覺得1份夠,有d人直情覺得自己身體好,政府醫院也ok,不用買保險......

回覆:直資vs官津

因為除機號碼的先後,揀學校的優次和中學提供的學額,變數很多,對命中率會很沒保障

分別如下:
1. 自行階段:
    - 報非參加派位直資中學,可以報任意數目學校,不用等到七月才知是否獲得取錄
    - 參加中央派位,只能報兩間學校,未必獲得面試機會,即使能夠面試,學校亦不會告知是否取錄,到七月才知道派位結果,只能苦等。

2. 中央派位
    - 報非參加派位直資中學,獲得取獲並簽了同意書後,可以輕鬆不用煩。
    - 參加中央派位,要擔心
        a. 派位的隨機號碼,心儀學校的學額,用錯填志願策略,擔心過份保守或進取
        b. 錯估 BANDING,無喇喇 BAND 1 學生入 BAND 2 學校,BAND 2 學生入 BAND 3 學校,
        c. 仲要等到 7 月至知結果,到時入到非心儀學校要周圍叩門。等候派位結果是十分痛苦的。

3. 神級學校
許多 BAND 1A 學校為了完全自主收生,及避免收了 SEN 學生,確保收生的質素,維持學校神級水平,不少會傾向轉為直資學校,若要進入這些學校,一定要同時申請直資學校了。

日常  寫得很清楚,易明   發表於 15-3-20 10:16

dickson88 發表於 15-3-11 14:07
很多時見到家長都擔心升中大抽獎而去考直資,中學派位按banding次序派,Band 1 生先派完才到Band 2如此類推 ...
因為個制度唔透明, 同會考揸住張cert報Jupus唔一樣, 你唔會真正知道自己係唔係band 1, 因為除非你考全級頭10, 仲要學校排名只計呈分科目+比重一樣咁計, 仲要班師兄師姐醒醒定定考好個Pre-S1, 否則, 你完完全全唔能夠準確掌握自己既實際banding而作出正確既部署。萬一以為自己係band 1, 原來係band 2, 咁大抽奬就有可能入咗band 3添。
不過我無錢, 所以女女一定係讀津校, 唔會考直資。

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-3-11+14:44+編輯+\

原帖由 憫父 於 15-03-11 發表

分別如下:

回覆 憫父 的帖子

還有, 直資學校一般都有自己特色, 及較多不同學習機會(學費包了).

因為本身唔少頂級神校都已變左直資, 亦每一間都可以考, 不限次數. 淨係入果幾間直資都夠, 反而仲可以抽既堅野係買少見少. 咁你話點可以唔報丫~~~ 喂, 唔讀都考下丫話晒都貴族學校.

王家爸爸    發表於 15-3-12 10:05

所以本人好欣賞某d傳統名校堅持唔轉直資,目的是教「好」學生,有教無類,而神校直資係教「好學生」。

我女小學校長講過直資係對名官津中學唔公平的,吸哂d top students

王家爸爸  Agree  發表於 15-3-12 10:05
johnnywalker  同意,唔肯轉直資既名校先係好學   發表於 15-3-12 00:22

明白晒!謝謝各位回覆!咁按現時升中制度,大多人都會考直資作保險,假如各位由小一選校從頭開始,請問會選一線小學(如TSL)但無中學,到升中時其實又要再考直資,定係選一般(不是神校)龍校直資(如優才)?

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-3-11+14:44+編輯+\

原帖由 憫父 於 15-03-11 發表

分別如下:
完全道出了選擇直資學校父母的心聲!

引用:很多時見到家長都擔心升中大抽獎而去考直資

原帖由 dickson88 於 15-03-11 發表
很多時見到家長都擔心升中大抽獎而去考直資,中學派位按banding次序派,Band 1 生先派完才到Band 2如此類推 ...
如果你在一個區,得四間所謂 Band 1  中學,而存兩間也不是好嘢,你或許會明白!
所以我一定要我女三次呈分也平穩,自行要跨區,並稳陣入到!

vincher  北区lor  發表於 15-3-21 16:13

sarali 發表於 15-3-20 09:12
如果你在一個區,得四間所謂 Band 1  中學,而存兩間也不是好嘢,你或許會明白!
所以我一定要我女三次呈分 ...
同意呀﹗ BAND 1 唔代就係好學校,心儀的無收,就算飛去其他  BAND 1 亦都未必係好事。

kin818kin 發表於 15-3-20 16:47
同意呀﹗ BAND 1 唔代就係好學校,心儀的無收,就算飛去其他  BAND 1 亦都未必係好事。
...

無錯!唔係band 1就等於適合我個仔,我寧願選直資band2 頭,都唔等抽九龍城band1尾。

揀適合小朋友,而最緊要佢鍾意,雖然大抽獎可以搏到b1頭,哪又如何?係咪一定保証佢一定入到u

HIN2003 發表於 15-3-21 09:19
無錯!唔係band 1就等於適合我個仔,我寧願選直資band2 頭,都唔等抽九龍城band1尾。
...
請問九龍城band 1尾嘅學校有哪方面比不上band2頭直資?

dickson88 發表於 15-3-21 12:50
請問九龍城band 1尾嘅學校有哪方面比不上band2頭直資?
我無講比不上,我只是覺得現選的直資比較適合我個仔。

引用:Quote:HIN2003+發表於+15-3-21+09:19+無錯!

原帖由 dickson88 於 15-03-21 發表
直資自行收生,自選教學語言及自訂開設科目,唔洗受教署限制,與其讀b1c津校,我都揀讀直資,資源多啲,學生操行一定b以上先收

引用:Quote:原帖由+dickson88+於+15-03-21+發表

原帖由 包包媽 於 15-03-21 發表
直資自行收生,自選教學語言及自訂開設科目,唔洗受教署限制,與其讀b1c津校,我都揀讀直資,資源多啲,學生操行 ...
都一樣受EDB限制,只是少d!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題