用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 買幾多寸行李箱
樓主: namanyi
go

買幾多寸行李箱 [複製鏈接]

回覆 webeheld 的帖子

呀仔話個個同學都係用"R", 所以Easter 都買咗個用,買的時候都碰見他高年級的同學又是買它。的確超軽身及好好推,要成$59xx, 都好貴。近兩年在機場,已經經常見人使用這牌子。

Sheep006  咁貴  發表於 15-7-2 13:38

回覆 noel2010 的帖子

我都想知R字頭是咩牌子?

引用:回覆+webeheld+的帖子 呀仔話個個同學都係

原帖由 noel2010 於 15-07-01 發表
回覆 webeheld 的帖子

呀仔話個個同學都係用"R", 所以Easter 都買咗個用,買的時候都碰見他高年級的同學又 ...
$59XX一個篋?我只係買一個$8XX就算喇!到阿仔前幾日返黎都冇寄冇爛,好彩。

lamb2003  亮燈兄,你仔仔個喼是咩牌子?  發表於 15-7-2 20:35

回覆 亮燈 的帖子

我将會買總平過你6XX

引用:回覆+亮燈+的帖子 我将會買總平過你6XX

原帖由 Sheep006 於 15-07-02 發表
回覆 亮燈 的帖子

我将會買總平過你6XX
我買既係硬篋,好實淨架!

回覆 亮燈 的帖子

我買軟急,做緊特價

I think hard suitcase is better as it will be lighter in weight.  
Moreover, it is more easy for the kid to personalize their suitcase with stickers, etc for hard suitcase so that other kids will not wrongly take the suitcase at the luggage area.  Most suitcases look similar and kids may take other's suitcase when they are in a hurry.  

引用:回覆+亮燈+的帖子 我買軟急,做緊特價

原帖由 Sheep006 於 15-07-02 發表
回覆 亮燈 的帖子

我買軟急,做緊特價
其實之前都諗住買軟篋,因有彈性,可裝多D,但後來諗到裝多左又過重兼會失平衡,小朋友仲難控制,所以都係買硬篋。

回覆 lamb2003 的帖子

Rimowa
只是輕及轆較靚,如果首次去及年紀細,當然不要用它。我們常出門,個喼一年都坐十幾次飛機,所以才用好一些。都是考慮半年才買它,未知它可捱到幾耐。

亮燈 發表於 15-7-2 11:54
$59XX一個篋?我只係買一個$8XX就算喇!到阿仔前幾日返黎都冇寄冇爛,好彩。

...
lamb2003
,係Pierre Cardin。

lamb2003  Thx ;)  發表於 15-7-3 09:03

我今日都買左兩个25吋的超輕硬篋比亞仔,原本想買一个29一个25,但亞仔話29太大,好難力,所以最後買左兩个25,折左$2700,價錢算合理。

一個29吋, 一個20吋, 另加一個背囊, 我囡之前吾肯用軟喼, 經我再三勸告, 終於用了先知好, 因硬喼上磅已有二三磅, 行李重量吾見使.

一大一細喼加一個跟身袋最合適。細喼上機或寄倉又得,宿舍就細喼入大喼內放,相信地方不會太多放唒出來。放假回來沒有太多東西,就一個大裝細返,都是一件行李,回英就裝返兩喼滿走。如果坐學校的士機場接送,試過4人同車,亦只可裝4個大喼走。

我受唔住減價誘惑,都終於買左...兩個25 in,一個 22 in....AT ...總共 26xx ...想過買一隻 29 in ...不過,放滿野,可能我都未必有力由運輸帶拉落地,所以都無買到 29 in
一個中的,長放學校,因為term break學校要求將東西帶走或放入迷你倉....細的exeat ,..field trip用,另一個中的來回香港用。

大女的suitcase ...等我同細女開完學再打算。

引用:Quote:原帖由+namanyi+於+15-03-11+發表去

原帖由 亮燈 於 15-03-11 發表
要睇小朋友幾大,如果高大夠力就可以買大篋,還要睇下會坐邊間航空公司既機,要問佢地對行李既尺寸、數量及 ...
阿仔剛land, 發現個喼其中一個扣爛咗!可以claim BA 嗎?

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-03-11+發表要睇小

原帖由 Ruby1219 於 15-07-05 發表
阿仔剛land, 發現個喼其中一個扣爛咗!可以claim BA 嗎?
我試过claim Cx, 佢俾2 options, 1)俾$300 現金,即刻簽名settle, 2)放低個喼俾佢,第日整好送番俾你。我厭煩,最后拎左現金走!

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-07-05+發表阿

原帖由 DKmum 於 15-07-05 發表
我試过claim Cx, 佢俾2 options, 1)俾$300 現金,即刻簽名settle, 2)放低個喼俾佢,第日整好送番俾你。我厭 ...
Oh. But we found that after leaving airport, still can claim?

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-07-05+發表阿

原帖由 DKmum 於 15-07-05 發表
我試过claim Cx, 佢俾2 options, 1)俾$300 現金,即刻簽名settle, 2)放低個喼俾佢,第日整好送番俾你。我厭 ...
It is samsonite bought in 2009. Not sure if still covered by warranty?

Ruby1219 發表於 15-7-5 16:25
你要問BA,睇下佢地點處理喇!

引用:Quote:原帖由+DKmum+於+15-07-05+發表我試

原帖由 Ruby1219 於 15-07-05 發表
It is samsonite bought in 2009. Not sure if still covered by warranty?
應該先claim airline, 升學保險有冇包呢類?

‹ 上一主題|下一主題