用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 買幾多寸行李箱
go

買幾多寸行李箱 [複製鏈接]

去英國讀書買幾多寸行李箱較好?
   1    0    0    0

引用:去英國讀書買幾多寸行李箱較好?+

原帖由 namanyi 於 15-03-11 發表
去英國讀書買幾多寸行李箱較好?
要睇小朋友幾大,如果高大夠力就可以買大篋,還要睇下會坐邊間航空公司既機,要問佢地對行李既尺寸、數量及重量要求。

namanyi  Thx!  發表於 15-3-11 15:57

回覆 亮燈 的帖子

Can you advise normally the size and weight of luggage allowed?

回覆:買幾多寸行李箱

們已預備一個26吋喼比仔。今年陪他入學時, 他用26, 我們用28, 另外帶一個大概是22 or 24的細喼。細的喼是方便他在half term時執野去監護人家庭住, 回港時他也是用26。今時不同往日, 去外國讀書的孩子每三四個月就回港一次, 所以不用帶太多東西去外國。

呀囝高中, 考慮買28-30寸, 30寸會否太大容易超重?

引用:呀囝高中,+考慮買28-30寸,+30寸會否太大容

原帖由 namanyi 於 15-03-11 發表
呀囝高中, 考慮買28-30寸, 30寸會否太大容易超重?
一般在坊間買到嘅行李喼航空公司都會接受。至於幾種就視乎你張係咩機票,通常學生都會俾重啲,你可以睇番張機票,會有寫明。第一次過去會比較多嘢,高中生30" 加一個中喼。Term break 或去 homestay 時就留大喼在校,帶中喼返香港。

namanyi  Thx !  發表於 15-3-11 15:56
Ding

引用:回覆+亮燈+的帖子 Can+you+advise+normall

原帖由 Paulgaza 於 15-03-11 發表
回覆 亮燈 的帖子

Can you advise normally the size and weight of luggage allowed?
以阿仔為例,佢讀Y10,一個28吋、一個26吋篋,坐阿聯酋買學生票,有35KG,最後都超重約2KG,好彩冇問題。

Thanks 亮燈 c hing.

引用:Thanks+亮燈+c+hing.

原帖由 Paulgaza 於 15-03-11 發表
Thanks 亮燈 c hing.
唔使客氣

回覆 亮燈 的帖子

我想問下超重小小洗5洗加錢啊?

我意見係買個輕D的匣,我今年買左個布質匣比亞女,個 sales話係佢地最輕的匣,個匣淨重都5磅多,而我屋企另一個新匣,係薄膠質,原來淨重成8磅幾架!另外如果係可以帶兩件行李(唔計手提行李),又要買新匣,就最好買的細匣可以放得入大匣度,咁佢地每次去UK時就兩個匣,回港就兩匣合一。

Alicec516 發表於 15-3-11 21:45
回覆 亮燈 的帖子

我想問下超重小小洗5洗加錢啊?
唔使,不過要有心理準備,如要加錢,一係就照俾,一係就要取走過重既物品。

即是大家都建議買兩個gip?1大1细?

Sheep006 發表於 15-3-13 19:43
即是大家都建議買兩個gip?1大1细?
一定

醒目開學勳章

引用:Quote:Sheep006+發表於+15-3-13+19:43+即是

原帖由 亮燈 於 15-03-13 發表
一定
即係幾多寸呀?是否26" 同 28" 呢?

醒目開學勳章

回覆:wing530 的帖子

我買左英航機票,只可寄存一件行李,咁叧一個帶上機,是否最大 24"可上機呢?

我仔帶一個28一個24

醒目開學勳章

引用:我仔帶一個28一個24

原帖由 scso 於 15-03-14 發表
我仔帶一個28一個24
唔該哂,咁 24" 係咪拎埋去 homestay 呀?

wing530 發表於 15-3-13 22:55
即係幾多寸呀?是否26" 同 28" 呢?
冇錯,但要睇下小朋友能否控制到兩個篋。

回覆 wing530 的帖子

24攞去homestay, 放假來往香港,及學校旅行兩三天用,因20太細無用,而大喼我最大用到28, 唔想用再大,因怕攞得太重怕會扭傷小朋友,雖有轆推,但有時D地方無電梯,攞上落車及學校要攞上三樓,好重架,順便一提,我見有家長比燕窩或雪鴿榚小朋帶去食,但不要常食,因有激素,會令孩子提早發育,個人認為日常三餐己足夠營養無需再食補品或其它,帶些清熱沖濟己ok, 因西方國家的食物好多如:薯條,炸魚雞等煎炸食物,成日食會喉痛長暗瘡
‹ 上一主題|下一主題